PREDSTAVLJENA PEKIĆEVA KNJIGA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Knjiga Borislava Pekića “Stope u pesku”, koju su na osnovu govora i predavanja koje je Pekić držao širom sveta priredile njegova supruga i ćerka, promovisana je u Beogradu.

Borislav Pekić predstavlja najsvestraniji književni izraz svoje generacije u evropskom duhu i opsegu, rekao je književnik Dobrica Ćosić na predstavljanju Pekićeve knjige “Stope u pesku”, dodajući da autor ne staje ni pod jedan krov ideologizovane poetike - realistike, moderne i postmoderne.

Ćosić Pekića opisuje kao pisca nadljudske energije, koji je ispisao oko 30.000 stranica književnog, publicističkog i intimnog teksta.

“Moglo bi se bez većeg rizika reći da je Pekić totalni pisac. On je čovek kome literatura nije bila profesija, nego apsolutno čitav život, čitavo življenje”, naglasio je Ćosić.

Ćosić veruje da je Pekić vodio herkulovsku borbu sa vremenom, navodeći da taj ljudski napor i duhovni podvig nije i ne može biti samo pobednički.

Ćosić je ispričao kako je, kada je bio u prilici da provede sate sa Pekićem, video u njemu intelektualnu kondiciju, jer je bio u stanju da celu noć provede sa nekim i razgovara o najtežim problemima.

Književnik i profesor na Filološkom fakultetu Aleksandar Jerkov je, govoreći o značaju Pekićevog dela za srpsku književnost i kulturu, istakao da objavljivanje svakog njegovog dela predstavlja praznik za srpsku kulturu.

Knjigu Borislava Pekića “Stope u pesku” priredile su njegova supruga i ćerka na osnovu govora i predavanja koje je Pekić držao širom sveta.

Borislav Pekić umro je 2. jula 1992. godine u Londonu, gde je živeo dugi niz godina.

Izvor: RTS

SARAJEVO FILM FESTIVAL OD 6. DO 14. JULA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

SARAJEVO - Osamnaesti Sarajevo film festival biće održan od 6. do 14. jula ove godine.

Predstavljajući festivalski program, selektorka SFF-a Elma Tataragić podsetila je da manifestacija ove godine obeležava 10. godišnjicu uvodjenja takmičarskog programa, koji je u potpunosti posvećen kinematografiji i talentima jugoistočne Evrope. Takmičarski program igranog filma, kao i ovogodišnji SFF, otvoriće jedini film iz BiH snimljen ove godine - “Djeca” rediteljke Aide Begić. Film, u kojem glume debitanti predvodjeni Marijom Pikić, snažna je priča o siročadi koja žive u grubom, brutalnom, tranzicijskom Sarajevu.

Takmičarski program za kratki igrani film donosi 10 ostvarenja - tri regionalne, pet medjunarodnih i dve svetske premijere filmova mladih reditelja. Kada su u pitanju strani gosti, najavljen je dolazak glumice Šarlot Rampling, koja ce predstaviti dugometražni film “Ja, Ana”, prikazan na ovogodišnjem medjunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Osim takmičarskog dela programa, u saradnji sa berlinskim festivalom i Berlinale Talent kampusom, SFF od 2007. godine organizuje i Talent kampus, koji se svake godine održava tokom festivala.

Izvor: Beta

TOMISLAVU MARINKOVIĆU NAGRADA VASKO POPA

Nebojša Đorđević    Knjige, Poezija, Vesti

BEOGRAD - Pesniku Tomislavu Marinkoviću u ponedeljak je dodeljena nagrada “Vasko Popa” za zbirku pesama “Običan život”, u izdanju Kulturnog centra iz Novog Sada.

Nagrada za najbolje pesničko ostvarenje srpske poezije u 2011. godini Marinkoviću će biti uručena 29. juna u Vršcu, na dan rodjenja pesnika Pope, rečeno je na konferenciji za novinare u poslovnom centru kompanije “Hemofarm” u Beogradu.

Predsednik žirija Radivoje Mikić kazao je da je Marinković autor sedam knjiga pesama, od kojih je poslednja, “Običan život” ponela jedno od najvažnijih priznanja za autore koji pišu na srpskom jeziku.

“Knjiga nam pokazuje da moderni pesnik ume iza prividne jednostavnosti da sakrije humor, ironiju i blagu setu sa kojom se suočava u svim onim trenucima u kojima u njegov unutarnji svet padne neka draga uspomena”, rekao je Mikić.

Žiri koji, pored Mikića, čine Dušan Belča i Duško Novaković, jednoglasno je doneo odluku o nagradi koju čine novčani iznos i povelja darodavca, kompanija “Hemofarm” iz Vršca.

Izvor: Beta

MEĐUNARODNI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA

Nebojša Đorđević    Film, Kultura, Vesti

Dunja Girić | ponedeljak, 18.06.2012. | 20:12

Ovogodišnji Međunarodni festival etnološkog filma održaće se od 11. do 15. oktobra 2012. godine

Na festivalu etnološkog filma biće prikazani najnoviji filmovi etnološkog ali i antropološkog sadržaja. Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće 90 filmova iz 25 zemalja.

Filmovi će biti podeljeni u dve kategorije, takmičarsku i informativnu. U okviru takmičarske kategorije biće dodeljene tri nagrade, Gran pri Dragoslav Antonijević za najbolji film Festivala, nagrada za najbolji domaći film i nagrada za najbolji strani film.

Komisija ovogodišnjeg festivala u sastavu Anita Panić, TV autor i dokumentarista, Gordana Simonović-Veljković, TV reditelj i mr Miloš Matić, etnolog i antropolog, je odlučila da 21 film na festivalu bude prikazan u okviru konkurencije, dok će 15 filmova biti prikazano u informativnoj sekciji.

Pored glavnog filmskog programa, na festivalu će biti prikazane i retrospektive filmova uz učešće gostiju iz inostranstva, okrugle stolove i radionice.

U planu je i prikazivanje serije emisija Iranske nacionalne televizije uz učešće reditelja Reze Madžlesija, kao i predstavljanje filmske produkcije Smitsonijan instituta u Vašingtonu, uz učešće Džejmsa Dojča, antropologa, i izbor novije ruske produkcije etnografskih filmova s Festivala RAFF iz Salekarda.

Izvor: Dnevni akter/ Dunja Girić

ŠPANSKI PESNICI - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

ŠPANSKI PESNICI

Spi kralj, sebe sni,vladara:
Tamo park, svaka reka
Bde do kula, znajući
Čudan svet da je

Ravnica, pozornica slavna,
Pesmom raste cveće:
Sonet do soneta: planina
Odjekuje zagrljene romanse:

O,LJUBLJENA,LAHOR ZBORI,
ŠUM VALOVA, LAK SE VIJE,
MOJA LJUBAV RIZNICA JE,
ZAKON, SILA:
SAN.