BRANKU KOCKICI NAGRADA ZMAJEVIH DEČJIH IGARA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD,- Povelja festivala “Zmajeve dečije igre” dodeljena je glumcu i dramskom piscu Branku Milićeviću Kockici za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu, saopštilo je u petak Udruženje književnika Srbije.

Nagrada “Zmajev pesnički štap” dodeljena je književniku iz Kragujevca Slobodanu Pavićeviću, koji će i otvoriti Junske programe Zmajevih dečijih igara.

Za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu, nagrada je pripala piscu i multimedijalnom umetniku Božidaru Mandiću, osnivaču Porodice bistrih potoka.

Priznanje za izuzetan doprinos popularisanju književnosti za decu dodeljeno je jedinom listu za decu na srpskom jeziku u Hrvatskoj “Bijeloj pčeli” iz Rijeke.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 6. juna u Sremskoj Kamenici, na svečanom otvaranju najstarijeg, 55. Festivala stvaralaštva za decu u Evropi.

Izvor: Beta

KONKURS ZA NIN-ovu NAGRADU

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi

BEOGRAD - Redakcija nedeljnika NIN pozvala je sve domaće autore, koji u 2012. godini budu objavili roman na srpskom jeziku, da dostave po pet primeraka na adresu nedeljnika sa naznakom ”Za NIN-ovu nagradu”.

Konkurs, za nagradu beogradskog nedeljnika NIN za najbolji roman u 2012. godini, biće otvoren do 31. decembra 2012. godine, a u najširi izbor za najbolji roman, ućiće ona dela koja zadovoljavaju kriterijume proznog štiva, navodi se u saopštenju redakcije NIN-a.

Odlukom kolegijuma i glavnog i odgovornog urednika Nebojše Spaića, članovima žirija Ljiljani Šop, Mileti Aćimoviću Ivkovu i Vasi Pavkoviću produžen je mandat, tako da će i ove godine zasedati u istom sastavu, kojeg će još činiti i Mića Vujičić i Vladislava Gordić Petković.

NIN-ova nagrada je prvi put dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman “Koreni”.

Izvor: RTV/Tanjug

KULA NEBOJŠA - PRESTONIČKA ATRAKCIJA

Aleksandra Radovanović    Kultura

Kalemegdanska Kula Nebojša jedna je od najvećih prestoničkih atrakcija. Za godinu dana nekadašnje utvrđenje i tamnicu obišlo oko 16.000 posetilaca.

Kula Nebojša iz 1460. godine u Donjem gradu na Kalemegdanu, posle obnove je jedna od najvećih atrakcija prestonice. Oko 16.000 posetilaca za godinu dana obišlo je taj spomenik izuzetne kulturne i istorijske važnosti.

Nekadašnje utvrđenje i tamnica čiji je zatočenik bio i veliki grčki pesnik i revolucionar Riga od Fere, Kula Nebojša svedočanstvo je ovdašnje burne istorije. Danas je to spomenik izuzetne vrednosti sa multimedijalnom muzejskom postavkom.

Prema rečima Milice Mršović, ono što u ovoj postavci ostavlja najsnažniji utisak jesu prikazi reproduktivnih umetničkih dela koja su važna ne samo za istoriju kule i Beograda, nego i Srbije 18. i 19. veka.

Prema rečima direktorke javnog preduzeća “Beogradska tvrđava” Ivane Lučić Todosić posetioci dobro reaguju na “vođenje” kroz izložbenu postavku, što je dodatni sadržaj koji se nudi.

Kula Nebojša visoka je 20 metara, građena je od cigle i kamena, a sada je objekat u kojem se priređuju kulturne manifestacije.

Nedavno je timu koji je uradio konzervaciju Kule dodeljen gran pri 34. Salona arhitekture, jer je stručni žiri ocenio da je revitalizacijom i adaptacijom Kule uz priobalne bedeme Beogradske tvrđave omogućen moderan pristup istorijskom nasleđu.

To priznanje dadatno obavezuje da programi kulture i ubuduće budu privlačni i Beograđanima i njegovim gostima.

Izvor: RTS

NAGRADA “STEVAN SREMAC” URUČENA VOJI ČOLANOVIĆU

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Vesti

Nagrada “Stevan Sremac” svečano je uručena književniku Voji Čolanoviću za roman “Oda manjem zlu” u Niškom kulturnom centru.

Nagradu dodeljuje NKC za knjigu ili roman pisan srpskim jezikom i objavljen prethodne godine, a sastoji se od novčanog dela i plakete.

Odluku da nagradu dodeli Čolanoviću jednoglasno je doneo žiri početkom aprila.

Svečanost uručenja nagrade ulepšali su Đorđe Jović, vokalni solista uz muzičku pratnju na gitari Miomira Radosavljevića.

Izvor: Južne vesti Jelena Cvetković

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA

Nebojša Đorđević    Film, Muzika, Vesti

Premijera dokumentarnog filma “Mi plačemo iza tamnih naočara” biće održana u petak, 25. maja od 20h u bioskopu “Vilin Grad”.

U dokumentarnom filmu urađeno je preko 70 intervjua o rokenrol muzici i sceni Niša.

Autori Marijan Cvetanović i Velimir Stojanović pokušavaju da kroz intervjue odgovore na pitanja: Koliko je ta scena zapravo bila značajna u bivšoj Jugi? Zašto se u širim kulturološkim okvirima sve svodi na Galiju i Kerber? Šta je bilo sa kultnim sastavima? Ko, kako i zbog čega nije uspeo? Gde su danas i šta rade? Stavovi, mišljenja, sujeta i ljubomora. Provincija, palanka ili grad?

Film je sniman na preko 50 različitih lokacija, sa preko 70 sagovornika, preko 100 dana i predstavlja jedan od najambicioznijih projekata koji je sufinansiran od strane Saveta za kulturu Grada Niša.

Autorski tim ovog filma je posvetio ovom projektu čitave dve godine: od logističke pripreme i razrade, do tehničke, finansijske i materijalne opremljenosti.

Izvor: Južne vesti Lj. S.