LENI KRAVIC 26. SEPTEMBRA U BEOGRADSKOJ ARENI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Popularni njujorški rok muzičar Leni Kravic (Lenny Kravitz) nastupiće 26. septembra u Beogradskoj areni u okviru velike svetske turneje na kojoj promoviše aktuelni album “Black and White America”, najavio je danas organizator “Avalon produkcija”.

Pre četiri godine, Kravic je u punoj Areni održao koncert u trajanju više od dva sata koji je u javnosti ocenjen kao jedan od najboljih u Srbiji.

Pod sloganom “Black and White Europe”, Kravic će početkom jeseni nastupiti u gradovima širom starog kontinenta, a njegovi koncerti će biti najavljeni plakatima i bilbordima sa prilagođenim naslovima za svaku zemlju, te je tako naslov koncerta u Beogradu “Black and White Serbia”.

Želja popularnog muzičara je da time “širi jedinstvo među ljudima uprkos međusobnim različitostima”.

Album, kojim je inspirisana aktuelna turneja, deveti je po redu, a među izdanjima je čak pet sa platinastim tiražem, zbog čega dobitnik i četiri “Gremi” nagrade važi za jednog od najuspešnijih muzičara.

Inspiraciju za nove pesme tražio je širom sveta, od Pariza u kom je nedavno odlikovan Ordenom za umetnost i književnost, do malog mesta na Bahamima gde živi u zajednici od svega 400 meštana.

Ulaznice za njegov beogradski koncert prodavaće se od 9. maja po cenama od 2.500 dinara (tribine nivo 400), 2.990 (parter), 3.490 (silver tribine), 3.990 dinara (fan pit) i 4.490 (gold tribine).

Izvor: Glas javnosti

POČINJU DANI EVROPSKOG FILMA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Festival “Dani evropskog filma” povodom Dana Evrope biće održan od 8. do 12. maja u maloj sali Niškog kulturnog centra. Biće prikazano 9 filmova.

Organizatori manifestacije su NKC, Media centar i Francuski institut, uz pokroviteljstvo gradskih opština Medijana, Palilula i Pantelej.

Gosti na otvaranju biće ambasadorka Danske Mete Kjuel-Nilsen i zamenik ambasadora Slovenije Milan Predan.

Zatvaranje festivala je u bioskopu “Kupina”.

Utorak, 8. maj
20h NASLEDSTVO (Arven), Danska, 2003, 107 minuta
režija: Per Fly
uloge: Ulrich Thomsen, Lisa Werlinder, Ghita Nørby, Karina
Skands, Lars Brygman, Jesper Christensen, Peter Steen

Drugi deo trilogije Pera Flya posvećene različitim društvenim slojevima i jedan od najgledanijih danskih filmova. U maniru žestoke drame govori o bogatašima i moći koja ih menja. Uverljivosti izbora glavnog junaka, koji mora da bira između ljubavi i obaveza prema porodici, značajnodoprinosi briljantna glumačka ekipa, kao i rediteljeva odluka da film snima sa dve kamere, tako da glumci, ne znajući koja ih kamera snima, mogli da se skoncentrišu isključivo na likove koje igraju.

Izvor: Južne vesti Lj. S.

“OSVETNICI” OBARAJU REKORDE U SAD

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Film “Osvetnici” u kome se pojavljuju poznati Marvelovi superheroji, u prvoj sedmici prikazivanja u Americi oborio je sve rekorde na blagajnama, zaradivši 200 miliona dolara.

“Osvetnici” su sa prvog mesta skinuli film “Hari Poter i relikvije smrti 2″, koji je julu 2011. godine u prvoj sedmici zaradio ukupno 169 miliona dolara.

Među prvih pet filmova po najvećoj zaradi prve nedelje prikazivanja u SAD nalaze se i filmovi “Mračni vitez” i Spajder men 3″.

Film o Betmenu “Mračni vitez” u kome igra Kristijan Bejl zaradio je prve nedelje prikazivanja u 2008. godini ukupno 158 miliona dolara, dok je “Spajder men 3″ zaradio 151 milion, a interesantno je da će novi nastavci filmova ovih superheroja biti u bioskopima na leto ove godine.

“Osvetnici” reditelja Džoša Vidona, nisu uspeli da nadmaše rekord “Harija Potera” po zaradi u prvom danu prikazivanja od 91 milion dolara, ali su zaostatak nadoknadili u naredna dva dana.

Ukupna zarada “Osvetnika” u svetu o sada se meri sumom od 641 miliona dolara.

Film “Osvetnici” se od 2. maja nalazi na redovnom repertoaru beogradskih bioskopa.

Izvor: B 92

ITALIJANSKA NAGRADA BRAĆI TAVIJANI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Rim - Braća Tavijani, Paolo i Vitorijo, osvojili su nagradu za najbolji film, na dodeli „David di Donatelo” priznanja koju uručuje Italijanska filmska akademija. Reč je o njihovom filmu u kojem zatvorenici pripremaju izvođenje komada Viljema Šekspira „Julije Cezar”, po kojem je i film dobio naziv „Cezar mora da umre”.

Za najboljeg glumca priznanje je pripalo 86-godišnjem Mišelu Pikoliju, francuskom glumcu, koji je bio maestralan u roli pape kojem je potreban psihijatar u delu Nanija Moretija „Imamo papu”. Pikoli je svoju glumačku karijeru započeo 1954. godine i do sada je nastupio u preko 170 filmova. Najbolja glumica je Kineskinja Đao Tao za „Io Sono Li”, najbolji scenario su napisali Paolo Sorentino i Umberto Kontraleo za „Ovo mora da je mesto”.

Izvor: Danas V. T.