SNIMA SE FILM O PESNIKU MAJAKOVSKOM

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Na filmskom festivalu u Kanu održana je prezentacija filma „Majakovski” o velikom ruskom pesniku futuristi koji će do kraja ove godine u Rusiji početi da snima Aleksandar Šejn.

Ljilju Brik (koja će se u filmu zvati Muza), dugogodišnju ljubav Vladimira Vladimiroviča Majakovskog (1893-1930) igraće režiserova supruga Čulpan Hamatova. Još uvek se ne zna ime osobe koja će se pojaviti u naslovnoj ulozi, a autori se nadaju da će za tu ulogu pronaći nekog mladog, talentovanog glumca.

U filmu će se pojaviti i supermodel Natalija Vodjanova u ulozi druge muze zaljubljivog pesnika “Oblaka u pantalonama”, Tatjane Jakovljeve (koja je takođe bila model), emigrantkinje sa kojom se Majakovski upoznao u Parizu godinu i po pre nego što je izvršio samoubistvo. Nameravao je da se sa njom oženi i dovede je u Sovjetski Savez.

Film „Majakovski” će se snimati prema scenariju koji je Šejn napisao zajedno sa, sada već pokojnim publicistom Arkadejem Vaksbergom, autorom knjige o Ljilji Brik, navodi sajt književnost.org.

Kako uveravaju autori ovog projekta, film neće biti samo puka biografija pesnika, nego iskren pokušaj da se pronikne u njegov izvanredno složen karakter i sudbinu. Snimanje će početi do kraja 2012, a planirano je da film uđe u bioskopske dvorane kroz dve godine, 2014.

Film „Majakovski” namenjen je ne samo ruskoj publici, nego možda i više gledaocima anglo-saksonskog govornog područja.

Na konferenciji za štampu održanoj prilikom prezentacije ovog projekta u Kanu, posebno je ukazano na činjenicu “da mnogi smatraju kako je Majakovski uticao na pank-pokret i postavio standarde savremene reklame”.

Izvor: B92/B.Rakočević, književnost.org

DRUGA ZLATNA PALMA ZA HANEKEA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Kan - Mišljenje kritike se ove godine poklopilo sa odlukom žirija 65. Kanskog filmskog festivala. Iako je spisak potencijalnih favorita bio poduži, skori svi su na svoje liste stavljali Austrijanca Mihaela Hanekea i Rumuna Kristijana Munđiua. Na kraju, Haneke je sa svojim delom „Ljubav” - bolnom dramom o ljubavi koja se suočava sa smrtnošću, u životu dvoje ostarelih profesora muzike čiji brak ugrožava demencija, dobio Zlatnu palmu za najbolji film - to mu je drugi trijumf, pošto je 2009. bio najbolji sa „Belom trakom”.

Haneke je sada u društvo sa Frensisom Fordom Kopolom, Bile Ogastom, Emirom Kusturicom, Šohei Imamurom i braćom Žan-Pjer i Lik Dardenom, koji su, takođe, imali po dva trijumfa u Kanu.

Nani Moreti, koji je predsedavao žirijem ovogodišnjeg festivala u Kanu, izjavio je da su se i on i kolege zaljubili u Hanekeov film „Amour” i da nije bilo sumnje da će jednoglasno odneti prestižnu Zlanu palmu.

Priča o Velikom bratu, koja je bila tema „Rijalitija” Italijana Matea Garonea obezbedila je Gran pri festivala, dok je najbolji reditelj Meksikanac Karlos Rejgadas za filozofsko-metafizičko ostvarenje „Posle senke, svetlost”, koje nije oduševilo kritiku. Specijalna nagrada žirija pripala je britanskom reditelju Kenu Louču za „Anđeoski deo”, a priznanje za najbolji scenario dobio je Munđiju za „Iza brda”. Njegove glumice Kosmina Stratan i Kristina Lutur su podelile prvo mesto u trci za titulu najbolje glumice, dok je u muškoj konkurenciji najubedljiviji bio Danac Mads Mikelsen za film „Love”.

Najbolji debitantski film je „Zveri južnjačke divljine” Bena Cajtlina iz SAD, a u kratkom metru pobedu je odneo turski „Tišina” Rezlana Jesilbasa. FIPRESCI nagrada je pripala ukrajinskoj ratnoj drami „U magli” Sergeja Loznice.

Nagradu koja se tokom festivala u Kanu dodeljuje za najbolji dugometražni film na temu homoseksualnosti dobio je kanadski reditelj Gzavije Dolan za film „Lorens u svakom slučaju „, dok je najbolji kratkometražni film u istoj kategoriji „Ovo nije film za kauboje” Benžamina Pernata.

Izvor: Danas V. T.

MAĐARSKI PESNICI - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

MAĐARSKI PESNICI

Sa kapije tajni
u podignutim rukama
svetluca kiša

Hladnoj osi plača
„pun mesec čun”
Vazduh ko da je tesan

Stope njihovih duša
raduju se svom besu
Postahu sami sebi bogovi

kako dozivaju senke
zabranjenim jezikom
ni iz čega bačena svetlost

„Ona niska zgrada bila je krčma”
Al kunu se:
OČI,TOG NEKOG, NA NJIH ĆE DA LIČE!

 

 

EX TEATAR FEST U PANČEVU OD 07.JUNA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

U Pančevu će od 7. do 10. juna biti održan Ex Teatar Fest, pozorišni festival u organizaciji Doma omladine Pančevo sa tradicijom dugom 41 godinu.

Festival je nastao kao pokušaj da se pronađe novi, alternativni pozorišni izraz i svake godine okuplja veliki broj mladih stvaralaca i ljubitelja pozorišne umetnosti.

Ove godine na tri lokacije, u Studentskom domu Pančevo, ispred hotela “Sloboda” i u dvorištu Doma omladine, biće izvedeno sedam predstava iz Srbije i regiona u selekciji reditelja Vladana Ðurkovića.

Koncept ovogodišnjeg festivala glasi “Na granici”, a cilj je da se pređu granice pozorišnog izraza i publici ponude nove, drugačije predstave mladih autora, izmeštene u nekonvencionalne prostore.

Na programu su diplomske predstave “Tigar” Miloša Lazića i Katarine Dimitrijević, “Orkestar Titanik” Akademije umetnosti u režiji Predraga Ejdusa, “Kraljice” studentkinja master studija Akademije umetnosti Novi Sad.

Odabrane su i studentske predstave “Iza božjih leđa” Fakulteta dramskih umetnosti u režiji Jovane Tomić i “Kafanica, sudnica, luidnica” Banjalučke akademije umetnosti u režiji Slobodana

Brankovića, kao i “Mister Dolar” u režiji Maje Maletković.

Prvi put na festivalu će biti izvedena i predstava u produkciji Ex Teatra “Mnogo buke ni oko čega” u režiji Marije Lipkovski i Ane Popović.

Izvor: B 92/Tanjug

VB: NAJBOLJI JE ALBUM IRON MAIDEN

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Foto. Beta

Ploča grupe Iron Maiden “The Number Of The Beast” izglasana je kao najbolji britanski album u poslednjih 60 godina u najnovijoj anketi koju je sproveo lanac prodavnica HMV, povodom dijamantskog jubileja britanske kraljice.

Na drugo mesto se neočekivano plasirao album grupe Depeche Mode “Violator”, do su The Beatles u prvih 10 zastupljeni sa ukupno 4 albuma od kojih je najbolje plasiran “‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band” na trećem mestu.

Ostala tri albuma popularnih “buba” su “Abbey Road” na četvrtom mestu, “Revolver” na šestom i “Beli album” na desetom, dok je album grupe Pink Floyd “Dark Side Of The Moon” zauzeo peto mesto. Grupa Queen se našla na mestu bro sedam sa albumom “A Night At The Opera”, Oasis su zauzeli osmo mesto sa albumom “(What’s the story) morning glory?, a Adele je sa albumom “21″ završila na desetom mestu.

Brus Dikinskon (Bruce Dickinson), vođa grupe Iron Maiden rekao je tim povodom da su članovi benda iznenađeni i da im je drago što su se našli na mestu broj jedan, jer su se našli u društvu vrlo uticajnih ploča u poslednjih 60 godina, kao i da to potvrđuje njihovu vrednost tokom vremena.

“Mi smo britanski bend koji je osvojio prvo mesto u glasanju britanske publike u jubularnoj godini, tako da to za nas mnogo znači”, dodao je Dikinson.

U top 10 ove ankete nisu uspeli da se plasiraju The Clash sa albumom “London calling” (13. mesto), Dejvid Bouvi “‘The Rise and Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars” (14. mesto), The Smiths “The Queen Is Dead” (15. mesto), Radiohead “OK Computer” (17. mesto), Black Sabath sa njihovim istoimenim albumom (16. mesto). Albumi grupa The Who, Sex Pistols, Blur, Stone Roses, The Cure, Joy Division, Arctic Monkeys, Pulp and The Rolling Stones nisu uspeli da uđu u 20 prvoplasiranih.

Deset najbojih po anketi koju je sprove HMV su:

1. Iron Maiden - ‘The Number Of The Beast’
2. Depeche Mode - ‘Violator’
3. The Beatles - ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’?
4. The Beatles - ‘Abbey Road’
5. Pink Floyd - ‘The Dark Side Of The Moon’
6. The Beatles - ‘Revolver’?
7. Queen - ‘A Night At The Opera’
8. Oasis - ‘(What’s the Story) Morning Glory?’
9. Adele - 21′
10. The Beatles - ‘White Album’