SRUŠIO SE ZID OKO POMPEJE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Zid star 2.000 godina, koji okružuje drevnu vilu Pompeju, srušio se samo dve sedmice nakon što je italijanska vlada pokrenula projekat vredan 105 miliona evra za očuvanje dragocene arheološke lokacije.

Specijalni arheološki nadzornik za Napulj i Pompeju potvrdio je da se srušio zid do neidentifikovane vile u oblasti koja je već zatvorena za posetioce.

Analitičari navode da pad zida predstavlja posebnu sramotu za italijansku vladu jer se desio nakon nekoliko incidenata u proteklih dve godine.

Na lokaciji se desilo nekoliko urušavanja u proteklih nekoliko godina što je izazvalo kritike UNESKO i EU.

Sve veća zabrinutost vlada u sposobnost Italije da očuva Pompeju od daljeg propadanja i uticaja lokalne mafije “Kamore”.

Pompeja je uništena u erupciji obližnjeg vulkana Vezuv koja je zatrpala grad pepelom 79. godine naše ere i sada privlači više od 2,5 miliona posetilaca godišnje.

Izvor: Blic Online/Srna Foto: Wikipedia

U PLANU FILM O GUNS N` ROSES

Nebojša Đorđević    Film, Muzika, Vesti

Nekadašnji bubnjar grupe “Guns N’ Roses” Met Sorum odlučio je da napiše scenario za film o usponu i padu ovog legendarnog benda.

Met Sorum, koji se priključio bendu tokom snimanja dvostrukog albuma “Use your illusion” želi da ispriča priču o Guns N’ Roses jer “Holivud nikada nije snimio dobar rokenrol film”. Sorum dodaje da su jedino filmovi Walk The Line i The Doors donekle uspeli da uhvate duh rokenrola u svojim pričama.

“Ako pogledate neki od tih tradicionalnih rok filmova, poput filma “Rock Star” sa Markom Volbergom, to su sve gluposti”, kaže Sorum, a prenosi sajt NME.

Film bi trebalo da prati bend od samog početka karijere, pa do sukoba sa Ekslom Rouzom i odlaska kompletne postave tokom rada na poslednjem albumu benda “Chinese Democracy”.

Sorum navodi da trenutno vodi pregovore sa “nekoliko velikih ljudi”. Spekuliše se bi snimanje moglo da počne već sledeće godine.

Izvor: B 92

UMRO NEMAČKO - JUGOSLOVENSKI GLUMAC PETER KARSTEN

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Nemačko-jugoslovenski filmski glumac Peter Karsten umro je u 84. godini u Sloveniji.

Karsten je glumio u velikom broju filmova snimljenih u bivšoj Jugoslaviji tokom 70-ih godina, a najpoznatiji su partizanski filmovi i serije, “Povratak otpisanih” i “Partizanska eskadrila”.

Igrao je i u partizanskim filmovima “Devojački most”, “Vrhovi Zelengore”, “Partizani”, kao i u filmu “Variola vera”.

Karsten se rodio kao Ginter Ramzentaler 30. aprila 1929. u bavarskom mestu Edelsfeld-Vajsenberg, a prvi put je glumio u pozorištu u Hanoveru.

U SFRJ se preselio 1970. godine, a glumio je sa domaćim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem, Bekimom Fehmiuom, Ljubišom Samardžićem i drugima.

Karsten je umro u petak uveče u Luciji kod Portoroža, rekla je za slovenačke medije njegova supruga Ljiljana Karsten Ramzentaler.

Izvor: Blic Online/Beta