ADEL VODI U TRCI ZA “IVOR NOVELLO”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Britanska pevačica Adel sa četiri nominacije vodi u trci za prestižne nagrade „Ivor Novello”, koje će biti dodeljene 17. maja u Londonu.

Vlasnica albuma „21″, jednog od najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji ikada, nominovana je za najbolji album (21) i najbolju kompoziciju (Rolling In The Deep). Osim toga, dve njene pesme (Someone Like You, Rolling In The Deep) nadmetaće se u kategoriji najizvođenijih pesama.

S obzirom na to da je Adele osvojila Gremi i BRIT nagrade za najbolji album, britanski mediji i ovoga puta upravo nju navode kao favorita u toj kategoriji. Za najbolji album nominovana su još dva ostvarenja, „50 Words for Snow” (Kejt Buš) i „Let England Shake” (PJ Harvi).

U trci za najbolju pesmu, osim „Rolling In The Deep”, našle su se i kompozicije „Shake It Out” (Florens + The Machine) i „The A Team” (Ed Širan).

Kada je reč o najizvođenijim pesmama, uz hitove „Rolling In The Deep” i „Someone Like You” (Adel) nadmetaće se pesma „The Flood” (Take That).

Nagrade „Ivor Novello” dodeljuju se najboljim autorima u muzičkom svetu po pedeset sedmi put. O dobitnicima priznanja odlučuju članovi Britanske akademije tekstopisaca, kompozitora i autora. Među ranijim dobitnicima su Pol Makartni, Dejvid Boui, Ejmi Vajnhaus, Sting, Eni Lenoks i „Radiohead”.

Izvor: B 92

6 KNJIŽEVNICA KONKURIŠE ZA “ORINDŽ”

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Vesti

Tri američke književnice našle su se medju šest finalista britanske Orindž nagrade koja se dodeljuje za “žensko pismo”. U konkurenciji su Sintija Ozik za roman “Foreign Bodies”, En Pačet za “State of Wonder” i Medlin Miler za svoj debi - “The Song of Achilles”.

Pačet je nagradu dobila 2002. godine za svoj roman “Bel kanto” koji je u Srbiji objavila “Laguna”.

U užem izboru su i “The Forgotten Waltz” Irkinje En Enrajt, “Painter of Silence” britanske književnice Džordžine Harding i “Half Blood Blues” finaliskinje Bukerove nagrade, Kanađanke Esi Edugijan.

Predsedavajuća žirija za dodelu Orindž (Orange) nagrade, Džoana Trolop, rekla je da je “uži izbor pokazao izvanredan kvalitet i raznovrsnost”.

Nagradu od 30.000 funti (48.000 dolara) dodeljuje se romanu koji je napisala žena i koji je objavljen na engleskom. Ime pobednika biće saopšteno 30. maja.

Prošle godine Tea Obreht, autorka poreklom iz Beograda, nagrađena je za svoj prvenac “Tigrova žena” takođe objavljen u “Laguni”.

Izvor: B 92/Tanjug

ŠANDOR PETEFI - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Šandor Petefi (1. januar 1823., Kiškereš, Mađarska - 31. jul 1849, Šegešvar, Mađarska (danas Sigišoara, Rumunija) ) je mađarski pesnik i jedan od vođa nacionalnog pokreta 1848. Otac mu je bio Srbin Stevan Petrović, majka mu je bila Slovakinja Marija Hruzova, a Šandorovo kršteno ime je Aleksandar. Smatra se najtalentovanijim i najboljim mađarskim lirskim pesnikom 19. veka. Još kao gimnazijalac je počeo pisati i objavljivati poeziju.

U burnim godinama koje potresaju veći deo Evrope, veoma se ističe kao vatreni mađarski nacionalista, pobornik republike i pristalica revolucije. Godine 1848. dolazi na čelo peštanske omladine i postaje ubrzo ideolog mađarske revolucije za otcepljenje od Habzburške monarhije i osamostaljenje Mađarske. Međutim, ubrzo mađarski plemići preuzimaju rukovodstvo ulazeći u dogovore sa austrijskim dvorom o povlasticama i ustupcima. Revolucionar Šandor se pridružuje pobunjeničkoj vojsci koja kreće u rat protiv Habzburških trupa. Na nesreću po pobunjenike Rusija se aktivno uključuje u događaje podržavajući bečki dvor, a u nameri da se uguši revolucionarni republikanizam. Poginuo je 1849. u bici kod Šegešvara, najverovatnije, mada je ispravnije reći da mu se ovde gubi svaki trag.

Njegova poezija je imala veliki uticaj na južnoslovenske pesnike, posebno na Đuru Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja.

 

KAKO DA TE NAZOVEM

Kako da te nazovem,
kad sred sumraka, snatreci,
vecernje zvezde lepih ti ociju,
diveci se, moje gledaju oci,
kao da ih sad vide prvi put…
Te zvezde,
ciji je svaki zrak
po jedan potok ljubavi,
koji tece ka moru duse moje
kako da te nazovem?

Kako da te nazovem,
kad mi dobacis pogled svoj,
taj pitomi golub,
cije je svako pero
po jedna maslinova grana mira
i ciji je dodir tako dobar!
Zato sto je meksi od svile
i od jastuka u kolevci
Kako da te nazovem?

Kako da te nazovem,
kad zasviras svojim glasom.
Te glasove da cuju
suva stabla usred zime
prolistala bi ponovo zelena
misleci,to je vec prolece,
davno ocekivani njihov spasilac,
a slavuj peva:
kako da te nazovem?

Kako da te nazovem
kad mi usne dodirnu
tvojih usana plameni rubin-kamen,
kad u vatri poljupca stope se nase duse,
kao u zoru dan i noc,
a svet nestane pred nama,
nestaje za mene vreme
i sva tvoja tajanstvena blazenstva
vecnost rasipa po meni-
Kako da te nazovem ?

Kako da te nazovem,
slatka majko moje srece,
vilinska devojko
vizije koja se dotice neba,
najsmelije moje nade
zastidjujes svojom stvarnoscu,
moje duse jedino
blago vrednije od celoga sveta,
slatka, moja lepa, mlada suprugo,
kako da te nazovem?

 

IZA ONIH MODRIH GORSKIH BILA…

Iza onih modrih gorskih bila…
Od sada živećeš, moja najmilija,
Privijena uz svog srećnog muža
Kome milje tvoje srce pruža;
Upoznaćeš dragosti daleke
U rumeni nove zore neke,
Dubrave Erdelja, samotnice,
Podastreće pred nas svoje lice.
Usudu verni smo i ti i ja,
Jedini drug nam je priroda,
Vekovečno divotno jestestvo,
Zanosa i divljenja nam mesto.
Ima li druga boljeg, kaži,
Što nikad ga ne uhvatih u laži,
Što senku s duše bolne skida,
Ne nanosi rane već ih vida.
Živećemo izvan svakih muka,
I neće nas taći svetska buka,
Samo romor nalik bruju mora,
Odjek nekih dalekih razdora,
Nemoćan da rastera nam snove
Dok nas uljuljkuje u zanose nove.
Tamo te vodim, jedini moj cvete,
Samoća i pustoš gde nisu uklete,
Ne bi li reči za te izmišljene,
Ženo moja mila, grunule iz mene!

Satmar, 1847. (1-7. septembar)

 

KADA KROČISMO, ZNAŠ LI…

Kada kročismo, znaš li,
U ovaj jezerski hlad?
Vreme za milost ne haje,
Već dve godine je od tad.

Popodne, sećam se, riše
Smešak jesenskog dana,
Dok ćuv pitomi njiše
Zlatne odore grana.

Kao i sada, u jezeru
Nebo se kupalo vedro
Dok zaneseni čun
Njihaše voda štedro.

Još tada sve ovo milje
Ja snatrio sam većem,
Poljuba izobilje
Što mi na usne sleće.

Dve godinice… Vreme
Odnese mnogo tog,
Al ne tužim se, jer
Ja dobih od njega zalog.

Tebe sam tada upoznao,
Đerdanu mojih nada,
Za koju odmah bih dao
Sve što imah do tada.

Ostanimo još malo ovde,
Gde tako patih onomad,
Dok me ne preplavi sveg
Našeg blaženstva sklad!

Erded, 27.09.1848.

 

 

TUPAK ŠAKUR KREĆE NA TURNEJU?

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Snoop Dogg i Tupac Shakur

Pokojni reper Tupak Šakur mogao bi uskoro da se nađe na turneji, nakon uspešnog hologramskog nastupa održanog u nedelju, u okviru ovogodišnjeg kalifornijskog festivala „Coachella”.

Šakuru bi se na turneji pridružilii Snup Dog i Dr. Dre. Upravo ta dva repera nastupila su sa hologramskim snimkom preminulog kolege na festivalu „Coachella”, pobravši brojne hvalospeve na račun odlično usklađenog nastupa.

Kako prenosi „Huffington Post”, Snup Dog i Dr. Dre planiraju da krenu na turneju na kojoj bi scenu delili sa Šakurovim hologramom. Za sada se razmatraju kako koncerti u velikim arenama, tako i nastupi u manjim klubovima.

Američki mediji prethodnih dana izveštavali su o neobičnom nastupu koji je oduševio svet. Popularnost Tupakovog holograma dostigla je tolike razmere da je twitter nalog „Hologram Tupac” dobio 20.000 pratilaca.

„Oživljavanje” Šakura delo je kompanije „Digital Domain”, koja stoji iza vizelnih efekata u Oskarom nagrađenom filmu „Neobičan slučaj Bendžamina Batona”. Prve reakcije javnosti bile su uglavnom pozitivne, dok je bilo i negativnih komentara na račun iste visine Snup Doga i Šakura, što ne bi bio slučaj da je reper danas živ.

Alicia Keys i Frank Sinatra

Međutim, ovo nije prvi put da je slična tehnologija primenjena na koncertima i živim nastupima. U skorije vreme vredi pomenuti nastup sa dodele Gremi nagrada 2005. godine, kada je Madona nastupila sa hologramskim projekcijama članova benda „Gorillaz”.

Tri godine kasnije, na jubilarnoj pedesetoj dodeli Gremija, oživela je još jedna zvezda. Pevačica Ališa Kiz tom prilikom nastupila je sa legendarnim Frenkom Sinatrom.

Slična pojava mogla bi zahvatiti uskoro i filmsku industriju. Naime, početkom prošle godine kompanije „Authentic Brands” i „Neca” udruženim snagama otkupile su prava na lik i delo slavne glumice Merilin Monro. Tom prilikom Džejmi Solter, čelnik kompanije „Authentic Brands”, kazao je da postoji velika mogućnost da Monroova ponovo zaigra na velikom platnu, zahvaljujući naprednoj tehnologiji.

Da li biste Vi voleli da Tupak Šakur krene na turneju?

Izvor: B 92