KO SU DOBITNICI “PULICERA” 2012?

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Tim Filadelfija inkvajera

Ovogodišnja dodela Pulicerove nagrade obeležena je nastavkom jačanja uloge i priznanja onlajn medijima, ali i odsustvom laureata u dve važne kategorije - za urednički uvodnik i beletristiku.

Nagrada za beletristiku nije dodeljena prvi put posle 35 godina, a u najužem izboru Pulicera za beletristiku bile su knjige “Train Dreams” (Denis Johnson), “Swamplandia!” (Karen Russell) i posthumno završeni roman “The Pale King” (David Foster Wallace), prenosi portal SEEcult.org.

Pulicer za beletristiku poslednji put nije dodeljen 1977. godine, a prethodno 1974, 1971, 1964, 1957. i 1954. Prošle godine nagrađena je Dženifer Igan (Jennifer Egan) za knjigu “A Visit from the Goon Squad” o kulturnim promenama u savremenom društvu.

U kategoriji drame ove godine nagrađen je komad “Water by the Spoonful” (Quiara Alegría Hudes) o vojnom veteranu iz Iraka koji po povratku iz rata traži smisao života dok radi u prodavnici sendviča u rodnom gradu u Filadelfiji.

Manning Marable

Manning Marable posthumno je dobio Pulicera u kategoriji istorije, za knjigu “Malcolm X: A Life of Reinvention”, dok je za biografiju nagrađena knjiga “George F. Kennan: An American Life” Johna Lewisa Gaddisa o američkom političaru i diplomati iz doba Hladnog rata.

Pulicer za poeziju dodeljen je knjizi “Life on Mars” (Tracy K. Smith), dok je za nefikciju nagrađena knjiga “The Swerve: How the World Became Modern” (Stephen Greenblatt).

Pulicera u oblasti muzike dobio je Kevin Puts za operu u dva čina “Silent Night”.

U oblasti novinarstva Pulicera za javnu službu dobio je list “Filadelfija inkvajer” (The Philadelphia Inquirer) za seriju tekstova o nasilju u školama među vršnjacima, kojima je inicirao reforme radi unapređenja bezbednosti nastavnika i učenika.

Za udarnu vest nagrađen je “The Tuscaloos” - za vesti o tornadu koji je prošle godine opustošio Albamu, dok su za istraživačko novinarstvo nagrađeni novinari agencije AP (Associated Press) i “Sijetl tajmsa” (The Seattle Times).

Dve nagrade dobio je samo “Njujork tajms” (The New York Times), uključujući za međunarodno izveštavanje (Jeffrey Gettleman), odnosno izveštaje o Africi, kao i za analitičke tekstove o pravnim rupama u poreskim propisima koje su najbogatiji Amerikanci i korporacije iskoristili da ne plate poreze.

Za izvestavanje na nacionalnom nivou nagrađen je Dejvid Vud (David Wood) iz onlajn medija “Hafington post” (The Huffington Post), bivši reporter “Tajma” i “Los Anđeles tajmsa”, koji je pisao seriju tekstova o ranjenim ratnim veteranima.

Onlajn mediji dobili su novo priznanje značaja u savremenom novinarstvu i kroz nagradu koju je za političku karikaturu dobio sajt Politico iz Vašingtona. Politico su 2007. godine pokrenula dvojica novinarskih veterana “Vašington posta”.

Nagrađeni su u različitim kategorijama i “Čikago tribjun” (Chicago Tribune), “Boston glob” (The Boston Globe), agencija AFP (Massoud Hossaini)…

U novinarskim kategorijama nije dodeljen samo Pulicer za urednički uvodnik.

Dva najtiražnija dnevnika u SAD (radnim danima) - “Vol strit džurnal” (The Wall Street Journal) i “USA Today” ostala su bez nagrade.

Nagrada Pulicer vredna je 10.000 dolara, ali je njen značaj mnogo veći od te novčane vrednosti. Nagradu je osnovao američki novinar i izdavač mađarsko-jevrejskog porekla Džozef Pulicer (Joseph Pulitzer, 1847-1911), a dodeljuje je od 1918. godine Univerzitet Kolumbija u Njujorku na kojem je Pulicer osnovao 1903. godine Katedru za novinarstvo.

Izvor: B 92