OMLADINSKA FILHARMONIJA OSVOJILA PRVO MESTO

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

sa jednog od nastupa Omladinske filharmonije iz Niša “Naissus”

Omladinska filharmonija grada Niša “Naissus” osvojila je prvo mesto na Međunarodnom takmičenju omladinskih horova i orkestara u Pragu.

Nastupom u Nacionalnom domu u Pragu, u katedoriji “simfonijski orkestar” Omladinska filharmonija je osvojila “zlatni nivo” pod dirigentskom palicom Zorana Andrića.

- Krenuli smo sa ciljem da budemo prvi. Uložli smo mnogo truda i naporno smo vežbali. Znamo koliko vredimo i drago nam je da smo to uspeli da pokažemo - rekao je Nikola Ćirić, jedan od članova Filharmonije.

Na takmičenju je učestvovalo oko 700 izvođača iz 8 zemalja, a filharmonija “Naissus” je bila jedini predstavnik iz Srbije.

- Mnogo nam je značilo što smo upoznali ljude iz drugih zemalja, razmenili iskustva i ostvarili neka nova prijateljstva. Uspeli smo da predstavimo Srbiju na pravi način - dodao je Nikola.

Posle nekoliko dana u Pragu, članovi filharmonije su obišli su Beč.

Nastup u Pragu je četvrti internacionalni, a pre toga Filharmonija je gostovala u Sofiji i dva puta u Italiji.

Na Svetski dan muzike Omladinska filharmonija pokloniće Nišlijama Dvoržakovu simfioniju “Iz novog sveta”, koja je jedna od najkomplikovanijih i najsloženijih simfonija za izvođenje.

U avgustu ih očekuje turneja po Italiji, u toku su dogovori za gostovanja u Moskvi i Kini, a pregovara se za mnoge turneje širom sveta.

Omladinska filharmonija grada Niša “Naissus” osnovana je pre manje od dve godine i ima 50 članova, ali je za kratko vreme svojim kvalitetnim nastupima postigla zapažene uspehe u oduševila mnoge širom zemlje.

Izvor: Južne vesti Jelena Cvetković

ŠPANSKA URBANA UMETNOST U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

BEOGRAD - Izložba “Grafika. 30 mladih umetnika Španije” na kojoj će biti predstavljeno pedesetak radova takozvane urbane umetnosti, biće otvorena u Institutu Servantes i galeriji Mikser Haus u Beogradu od 3. aprila do 7. maja.

Kustos izložbe Mario Martin Pareha rekao je agenciji Beta da izloženi radovi treba da pokažu da nova generacija španskih umetnika 21. veka predstavlja deo savremene umetnosti, a ne samo alternativnu urbanu kulturu.

“Autori potiču iz različitih umetničkih disciplina, bave se grafitima, ilustracijama, stripom, muralom. Svi su rodjeni izmedju 1970. i 1980. godine prošlog veka i razvili su svoj umetnički rad pod sloganom ‘Uradi sam’”, rekao je Pareha.

Prema njegovim rečima, publika u Srbiji videće različite radove umetnika koji su svoju umetnost izlagali najpre na ulici i dolaze iz podkulture panka, skejtborda i grafita.

“Umetnici su inspiraciju pre svega našli tamo gde su izlagali, na ulici i u gradovima. Oni iz svog ugla govore o opštim temama koje su zajedničke čoveku u globalnom društvu - o materijalnom svetu, čoveku i prirodi, ekologiji, ljubavi i smrti”, rekao je Pareha.

Izložba mladih španskih umetnika do sada je predstavljena u Amanu (Jordan), Bejrutu (Liban), Bordou (Francuska), Sofiji (Bugarska) i Madridu (Španija), a do sada je videlo 28.000 posetilaca.

Izvor: Beta

TADEUŠ RUŽEVIČ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Tadeuš Ruževič, poljski pesnik, dramski i prozni pisac, rođen 09.10.1921. godine u Radomskom. Objavljuje od 1938. Njegova zbirka pesama Nemir (1947) ugaoni je kamen u poljskoj posleratnoj poeziji i zametak tzv. poetike “stegnutog grla”. Važnije zbirke pesama su mu: Crvena rukavica (1948), Srebrni klas (1955), Glas anonima (1961), Ništa u Prosperovom plaštu (1962), Lice (1964), Lice treжe (1968) i dr., a najnovija - Bareljef (1991). Poznate su mu drame Kartoteka (1961), Svedoci ili naša mala stabilizacija (1962), Četvoronoљke (1972) i mikroroman Smrt u starim kulisama (1970).

 

RASTRZANI U ŽURBI

 

Kako se mi sakatimo

rastrzani u žurbi

kako se mi sakatimo

uzajamno okrutni

usredsređeno budni

nepogrešivi u zadavanju udaraca

 

zabijamo jedno u drugo

oštrice oštrene

danju i noću

ležimo u mraku

s malim zatvorenim

ustima od leda

 

ležimo kraj zaboravljenih tela

a svako od nas govori za sebe

kakva muka

i čemu sve ovo

govorimo u sebi

mičući usnama

 

LAMENT

 

Vama se obraćam sveštenici

učitelji sudije umetnici

obućari lekari referenti

i tebi moj oče

Saslušajte me

 

Nisam mlad

neka vas vitkost moga tela

ne zavarava

ni nežna belina vrata

ni vedrina otvorenog čela

ni malje pod slatkom usnom

ni osmeh anđeoski

ni korak gipki

 

Nisam mlad

neka vas moja nevinost

ne uzbuđuje

ni moja čistota

ni moja slabost

krhkost i jednostavnost

 

Dvadeset mi je godina

ja sam ubica

ja san oruđe

slepo kao mač

u ruci dželata

ubio sam čoveka

i crvenim prstima

milovao sam bele grudi žena

 

Unakažen nisam video

ni nebo ni ružu

pticu gnezdo drvo

svetog Franju

Ahila i Hektora

Punih šest godina

iz nozdrva je izbijalo isparenje krvi

Ne verujem u pretvaranje vode u vino

ne verujem u oproštaj greha

ne verujem u vaskrsenje tela

 

VORHOLOV CRTEŽ NA BUVLJAKU ZA TRI FUNTE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

LONDON - Jedan biznismen kupio je na buvljaku crtež Endija Vorhola za samo tri funte, dok je procenjena vrednost 1,3 miliona funti, piše Telegraf.

Crtež koji prikazuje pevača i glumca iz 30-ih godina prošlog veka Rudja Valija, napravljen je na običnom papiru sa žutom, narandžastom i zelenom bojom.

Endi Filds ispričao je da je crtež kupio na buvljaku u Las Vegasu, a prodavac mu je rekao da se njegova baka brinula o Vorholu dok je bio dečak.

Pretpostavlja se da je crtež nastao kada je Vorhol imao 10 ili 11 godina, a vrednost mu je procenjena na 1,3 miliona funti.

Izvor: Beta

OPERA “NORMA” NA VELIKOM PLATNU

Nebojša Đorđević    Film, Muzika, Vesti

Snimak čuvene Belinijeve opere “Norma” u izvođenju ansambla bolonjskog Teatra komunale biće prikazan u beogradskom bioskopu Cineplexx 4. aprila u 19 časova.

Opera “Norma” je druga po redu u operskoj predsezoni bioskopa Cineplexx, koju je nedavno otvorila Verdijeva “Travijata”.

Ovu Belinijevu operu, koja na našim operskim scenama nije izvođena više od tri decenije, gledaoci će sada imati priliku da pogledaju na velikom platnu u bioskopu Cineplexx.

Belini je operu o galskoj sveštenici Normi iskomponovao sa svega 30 godina, a opera se danas smatra vrhunskim dostignućem “bel canto” tradicije, pa je normalno da Normu mora da peva sopran izuzetne fleksibilnosti, dramske snage, raspona i veštine u izvođenju. Ariju iz opre “Casta diva”, Norminu nežnu i zanosnu molitvu boginji Irminsul je svojevremeno izvodila operska legenda Marija Kalas, a danas je peva Danijela Desi.

U operskoj predsezoni bioskopa ljubitelje ovog žanra očekuje još kvalitetnih operskih naslova: u aprilu će biti prikazana “Toska”, izvedena na sceni minhenskog Narodnog pozorišta, u maju “Ana Bolen” iz Bečke opere, u junu “Aida” u izvođenju ansambla milanske Skale i u julu “Nabuko”, koja se jednom godišnje izvodi na sceni antičkog pozorišta Taormina na Siciliji. U bioskopu Cineplexx u septembru počinje operska i baletska sezona, kada će se direktno prenositi predstave iz njujorškog Metropolitena, moskovskog Boljšog teatra i Milanske Skale.

Izvor: B 92