DŽONATAN FRENZEN DOLAZI U ZAGREB

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Džonatan Frenzen dolazi u Zagreb

Džonatan Frenzen , najpoznatiji američki pisac današnjice, iduće nedelje dolazi u Zagreb.

Džonatan Frenzen, autor poznat po svojim nagrađivanim romanima (Korekcije, Sloboda) i po svojoj netrpeljivosti prema savremenih društvenim mrežama, gostovaće 22. marta u Zagrebu.

Frenzen je rođen 1959. godine u St. Luisu. Nakon studija nemačkog jezika, započeo je karijeru romanopisca. Slavu je stekao svojim trećim romanom “Korekcije” koji ima reputaciju savremenog klasika.

Časopis “Time” “Slobodu” je najavio tako što je na naslovnicu stavio portret pisca uz apel: “Veliki američki književnik: Nije najslavniji ni najbogatiji. Njegovi likovi ne rešavaju zagonetke, nemaju magične moći i ne žive u budućnosti. Ali u svom novom romanu Franzen nam pokazuje kako danas živimo”.

Osim po svojim romanima, Frenzen je poznat i po svojim specifičnim javnim nastupima. Tako je 2001.g. izrazio nezadovoljstvo time što je Opra Vinfri preporučila Korekcije. Naime, Frenzen se bojao da će ga zbog njene preporuke čitati samo ženska publika dok je on svojim romanom ciljao na mušku publiku.

Izvor: S-media

POETSKI KONKURS “DANI POEZIJE” U ZAJEČARU

Nebojša Đorđević    Konkursi

Centar za kulturu Grada Zaječara raspisuje

K O N K U R S

za učešće na 27. Festivalu mladih pesnika „Dani poezije”. Ciklus od deset neobjavljenih pesama, potpisan šifrom, rešenje šifre, u posebnoj koverti, dostaviti sa prijavom), umnožen u četiri primerka, poslati na adresu: Centar za kulturu Grada Zaječara Dositejeva 1/V, 19000 Zaječar, sa naznakom “za Festival”.

Pravo učešća imaju pesnici do 30 godina starosti koji pišu na srpskom jeziku a nemaju objavljenu knjigu.
Prijave dostaviti do 14.04.2012. godine. Pesnici čije radove odabere Stručni žiri Festivala stiču pravo učešća na 27. Festivalu mladih pesnika „Dani poezije” koji će se održati od 23. do 26. maja 2012. godine u Zaječaru. Laureat Festivala stiče pravo na objavljivanje knjige. Rukopisi se ne vraćaju. Dodatne informacije: 019/44-11-38

ENGLESKI PESNICI - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

ENGLESKI PESNICI

„Vihori tutnje, huči zalet vala”,
železne kočije, stubine,dijamanstka vrata…
pesmama raspuštaju oluje

… I SVAKI PESNIK, MORSKI VUK
U GORJU SRCE, DUBOK SAN,
SVE SAMI MESEC, SUNČEV KRUG:
„UH, MORSKI VUČE, TI SI DUH”
I SRCE KUCNE U TAJ SKUT,
IZ NJEGA MAŠE LAHOR LAK
A VETAR DUŠE, SVETLI MRAK!

„Veseli smrtnici, napunite čaše!”

 

 

ŠEKSPIR OSVAJA MUZIČKE TOP LISTE

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Muzika, Vesti

Album “Šekspirovi soneti”, na kojem će se naći pesme slavnog pisca, biće objavljen u Velikoj Britaniji 23. aprila na dan Šekspirovog rođenja.

Na albumu se može čuti kombinacija starih instrumenata i stilova sviranja i modernih tehnika pod dirigentskim vođstvom Roberta Holingvorta. On je sa svojim vokalnim ansamblom prošle godine dobio prestižnu nagradu Gramofon.

Ovaj projekat deo je pripreme za Kulturne olimpijadu, manifestaciju koja će pratiti ovogodišnje Olimpijske igre u Londonu.

“Mislim da vam nikada ne treba poseban razlog da ‘sarađujete sa Šekspirom’. Ali 2012. godina izgleda kao pravi trenutak, sa akcentom na Kulturno olimpijadu i pozorište Gloub”, izjavio je Holingvort za Dejli telegraf.

“Toliko se toga šekspirovskog dešava u svetu, pa smo pomislili da bi i soneti bili odlična polazna tačka, sa malim preokretom. Napravili smo pop pesme sa tekstovima najvećeg pisca”, dodaje on.

Svi tekstovi su Šekspirovi, a muzika se izvodi na instrumentima koji su korišćeni u piševo vreme, uključujući i liron - žičani instrument nalik čelu sa 13 žica, laute i rensansne gitare.

“Neverovatno je iskustvo sarađivati sa svim ovim muzičarima. Šeksiprova dela traju već decenijama i mi se spremamo da im udahnemo novi život”, kazao je Robin Skot koji će pevati sonete.

Osim njega, stihove će pevati i Kara Dilon i sopran Ana Denis, koja nastupa sa Dejmonom Albarnom u njegovoj operi “Doktor Di”.

Izvor:B 92

MALKOM MEKDAUEL NA BULEVARU SLAVNIH

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Britanski glumac Malkolm Mekdauel, široj publici najpoznatiji po ulozi u filmu “Paklena pomorandža”, dobio je zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Kako prenosi sajt sajt “Didžital spaj”, zvezda je postavljena ispred engleskog paba “Pig”n Whistle”, što je prema 68-godišnjem glumcu idealno mesto jer je i njegov otac držao sličan lokal u Liverpulu gde je odrastao. Odajući mu priznanje, njegov kolega Geri Oldman je posebno istakao Mekdauelovu ulogu u filmu “Raging Moon” iz 1971. godine zbog koje je, kako je rekao, i sam postao glumac.

“Nakon filma sam pomislio: Odlično obavljen posao, i ja bih voleo da se time bavim”, kazao je Oldman.

Mekdauel poslednjih godina uglavnom glumi u projektima američke televizije.

U skorije vreme je igrao u seriji “Menatlista” i naučnofantastičnom filmu “Filadelfijski eksperiment”.

Izvor: B 92/Tanjug Foto Beta