IZLOŽBA ŠEJKI U ČAST

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

Dela Leonida Šejke, intrigantnog umetnika i teoretičara umetnosti, jednog od osnivača Medijale, izložena su u Galeriji “Haos”. Izložba je priređena povodom osamdesete godine od Šejkinog rođenja.

Povodom 80 godina od rođenja Leonida Šejke, intrigantnog umetnika i teoretičara umetnosti, rodonačelnika Medijale, Galerija “Haos” priređuje omaž izložbom crteža pozajmljenih iz 30 privatnih kolekcija i dva muzeja - Istorijskog muzeja Srbije i Muzeja savremene umetnosti.

U likovnom svetu Leonid Šejka uporno je tragao za neotkrivenim, višim smislom, za večnim zakonitostima dobre slike. Na reprezentativnoj izložbi crteža u Galeriji “Haos” izloženo je 90 dela nastalih tokom dve decenije.

Autorka izložbe Borka Božović ističe da su kolekcionari rado ustupali dela za izložbu.

“Na crtežima, Šejka je vredno beležio svoja razmišljanja, svoje planove i ostvarenja”, kaže Borka Božović.

Istoričarka umetnosti Irina Subotić kaže da je Šejka insistirao na celovitosti slikarstva kao umetnosti koja je put odgonetanja tajni sveta.

“Snevao je integralnu sliku - ideal lepote i reda. U suštini njegovih interesovanja jeste bunt protiv opredmećivanja sveta uslovljenog besmislenim nagomilavanjem predmeta, bunt pr otiv konzumerizma i komercijalizacije savremene civilizacije”, kaže Subotićeva.

Izvor: RTS Pripremila Maja Tucaković

KONKURS ZA NAJBOLJU PRIČU

Nebojša Đorđević    Konkursi

Photo: Herbert Gehr

Knjižara Karver i Festival “Odakle zovem”

Knjižara Karver i podgorički književni festival “Odakle zovem” uputili su poziv na treći međunarodni konkurs za nagradu “Vranac - najbolja kratka priča 2012″

Od uslova za učestvovanje na konkursu organizatori navode da priča treba da bude napisana na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, da ranije nije objavljena te da nije duža od 20.000 karaktera. Priču treba poslati u elektronskoj formi pod šifrom.

Tema konkursa je slobodna, a svaki autor može poslati samo jednu priču. Autor koji pošalje više od jedne priče biće diskvalifikovan nakon otvaranja šifara ukoliko više priča uđe u izbor za knjigu. Rok za učešće na konkursu je 15. april 2012.

Prva nagrada za najbolju kratku priču 2012. nosi vrednost od 1000 evra, druga 500 a treća nagrada vredi 300 evra. Nagrade će biti objavljene i dodeljene u julu, u okviru programa festivala “Odakle zovem”. Pokrovitelj nagrada je “13. jul - Plantaže”, proizvođač vrhunskih crnogorskih vina.

Izbor najboljih priča po odluci žirija za dodelu nagrada biće objavljen u posebnoj knjizi “Izvan koridora - Vranac - nabolja kratka priča 2012″, koja će biti štampana do održavanja međunarodnog književnog festivala “Odakle zovem”. Prema propozicijama konkursa, prijavljivanjem za nagradu autori priča automatski ustupaju autorsko pravo Sibili d.o.o. Podgorica, Crna Gora (knjižara Karver) da odabrane priče objavi u knjizi.

Detaljnije informacije o konkursu možete dobiti i putem telefona i e-mail adrese: +382 20 602625 / 602626; e-mail: info.vranac@gmail.com

Izvor: e-novine.com

DAMJANA VUJISIĆ ĐUROVIĆ - San

Nebojša Đorđević    Poezija

Damjana Vijisić Đurović, rođena je1993.godine u Pancevu. Osnovnu skolu “Goce Delcev” sam zavrsila u Jabuci, i u tom vremenu datiraju njene brojne nagrade iz oblasti slikarstva i kulture. Trenutno pohadja 4. razred srednje skole za dizajn. Pesmu San posvetila je tragično stradalom drugu iz detinjstva, sa kojim je provela mnoge lepe trenutke.

SAN

Njegove oci me kroz noc prate,
njegovi snovi ka meni lete.
Zasto voljeni ne mogu da se vrate,
da joj jednom vidim druga,
ono nasmejano dete?

Njegov osmeh u snove mi dolazi,
njegov zagrljaj pruza mi ruke.
Zasto sam ja ta koja ga prati kada odlazi,
a znam da za njim umiru sve nade, mora, luke?

Kad bih mu samo cula glas,
ozivela bih sva secanja i snove,
u ulici kestena bih se secala na nas,
zivot, igre, kako me radosno zove.

Da sam mu bar poljubac za kraj dala,
bilo bi sutona u sred zemlje klete,
mozda ne bih bila mala,
bez prijatelja ostavljeno dete.

 

NAGRADA “MILOŠ ŽUTIĆ” SVETOZARU CVETKOVIĆU

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) - “Miloš Žutić” za 2011. godinu - pripala je dramskom umetniku Svetozaru Cvetkoviću, koji je postao 17. laureat tog priznanja, saopštio je UDUS.

Cvetković je nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje izvedeno u našim profesionalnim pozorištima u periodu od 30. juna 2010. do 30. juna 2011. godine, za tumačenje lika Ričarda Rihtera u predstavi “Elijahova stolica” Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U konkurenciji je bilo 19 glumaca, sa 23 glumačka ostvarenja.

Žiri je odluku doneo jednoglasno, a radio je u sastavu: glumice Branka Petrić i Dušanka Stojanović Glid (predsednica, prethodni laureat), dramaturg Maša Stokić i reditelji Gorčin Stojanović i Slavenko Saletović.

Dodelu nagrade “Miloš Žutić” pomažu Ministarstvo kulture Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

Svečano uručenje biće idućeg meseca na sceni “Bojan Stupica” JDP.

Izvor: Studio B

DANI ETNOGRAFSKOG FILMA U LJUBLJANI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

U organizaciji Slovenačkog etnografskog društva i Audiovizuelnog Instituta pri SAZU u Etnografskom muzeju Slovenije održavaju se Dani etnografskog filma.

Na ljubljanskom festivalu u konkurenciji je 17 filmova iz više evropskih i vanevropskih država. Srbiju na predstavljaju autori-istraživači: Vladimir Perović sa filmom „Život, priključenije i održivi razvoj jednog kokota” (tradicija gađanja petla u Peraštanskom zalivu), Milan Miletić i Ivan Vučković sa filmom „Kalenić, poslednji dani gradske pijace”, Dragomir Zupanc sa filmom „Sava u Beogradu” (10 godina postojanja slovenačkog društva u Beogradu), Vanja Radić, Ivana Vujić i Vanesa Musović sa filmom „Mi idemo na daleke pute” (kako žive Kinezi u Bloku 45). Na Festivalu se dodeljuje plaketa „Nika Kureta” za doprinos razvoju slovenačkog etnografskog filma i vizuelne antropologije.

Izvor: Danas K. R.