JAPANSKE UMETNICE U GVARNERIJUSU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Japanska violinistkinja Megumi Tešima koja već 15 godina živi u Srbiji i sa uspehom gostuje širom sveta, i pijanistkinja iz Japana Jošiko Ivai održaće koncert u Centru lepih umetnosti Gvarnerius u sredu, 14. marta.

Kako je najavio Centar Jovana Kolundžije, dve umetnice će održati koncert sa istim programom i u Senti u Kulturnom centru “Thurzo Lajoš” u petak, 16. marta.

Violinistkinja Tešima i dobitnica brojnih prestižnih nagrada i priznanja pijanistkinja Ivai predstaviće program u kojem značajno mesto zauzimaju i dela jednog od najpoznatijih japanskih kompozitora, Kijošija Nobutokija.

Na programu koncerta pored dela ovog kompozitora su i kompozicije Johana Sebastijana Baha, Volfganga Amadeusa Mocarta, Johanesa Bramsa i Ernea Verebeša.

Diplomac na Muzičkoj akademiniji u Tokiju Tešima (49) je sa tri godine počela da uči violinu kod Hisako Tanaka i Kijoa Jamanoija, a sa sedam godina je već imala prvi javni nastup u dvorani GAS u Ginzi, sa Mocartovim Koncertom br. 5 za violinu i orkestar.

Nakon diplomiranja usavršavala se na letnjoj akademiji u Bostonu, kamernu muziku položila je kod Leona Flajšera i Louisa Krasnera, a orkestar kod Leonarda Bernštajna i Seiđija Ozave.

Studije je nastavila 1986. godine na Muzičkoj akademiji u Detmoldu u Nemačkoj u klasi Ernsta Majer-Širinga i Tibora Varge. Diplomirala je 1989.godine i potom magistrirala sa najvišom ocenom.

Od 1997. godine živi u Srbiji. Održala je brojne solističke koncerte, kao kamerni muzičar sarađivala je sa violončelistom Imreom Kalmanom, pijanistkinjom Jasminkom Stančul.

Svirala je u Engleskoj a od 2008. godine tri godine uzastopno nastupala je na koncertima “Memorijal Kijošija Nobutokija” u Tokiju. Od 2009. godine radi kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pijanistkinja Ivai sa 13 godina pobedila je na takmičenju Muzičke omladine Zapadnog Japana a kao student Univerziteta umetnosti i muzike u Tokiju osvojila je drugu nagradu na 52. Nacionalnom muzičkom takmičenju Japana.

Studije klavira nastavila je 1987. godine na Muzičkoj akademiji u Detmoldu, gde je diplomirala sa najvišom ocenom a potom predavala od 1993. do 1996. godine.

Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim muzičkim konkursima, bila je finalistkinja na 14. konkursu “Klara Haskil” u Švajcarska, osvojila je drugu nagradu na 3. Evropskom Šopenovom konkursu za klavir u Darmštatu 1989.godine i prvu nagradu na Medelsonovom konkursu u Berlinu 1991. godine.

Ivai živi u Cirihu i često nastupa na kocertima u Japanu, Švajcarskoj i drugim evropskim zemljama. Od 2000. godine radi na Univerzitetu umetnosti u Cirihu.

Izvor:B 92 /Tanjug

PRONAĐENA DA VINČIJEVA BITKA KOD ANGIJARIJA?

Nebojša Đorđević    Slikarstvo, Vesti

FIRENCA - U firentinskoj Palati Vekio pronađeni su tragovi jedne nedovršene freske čuvenog italijanskog renesansnog slikara i vajara Leonarda da Vinčija, saopštili su stručnjaci.

Oni su na konferenciji za novinare u Firenci kazali da su tragovi freske pronađeni pomoću mikrokamera postavljenih u zidu na kojem se nalazi slika “Bitka kod Marčana” renesansnog slikara Đorđa Vazarija, iza koje se najverovatnije nalazi da Vinčijevo ostvarenje.

Na freski čiji su delovi pronađeni nalaze se tragovi crne boje slične onoj koju je da Vinči koristio za slikanje “Mona Lize”.

“Ova otkrića su veoma ohrabrujuća. Mada smo još u pripremnoj fazi, i iako nas još mnogo posla čeka da bismo razrešili misteriju, ovo što smo otkrili nam govori da smo na dobrom putu”, rekao je profesor istorije umetnosti sa univerziteta u San Dijegu, Mauricio Seračini.

Seračini i ostali stručnjaci koji učestvuju u projektu veruju da je Vazari svoju sliku naslikao preko freske Leonarda da Vinčija “Bitka kod Angijarija” iz 1505. godine, kojoj se trag gubi krajem 16. veka.

Izvor: Glas javnosti/Beta

RUMUNSKI PESNICI - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

RUMUNSKI PESNICI

Srebrne pehare ne vole,
Niti pozlaćene bokale,
Zaspe spokojnog lica
Između oblika i savršenstva,
Gavrani im čupaju iz potiljka snove
O poeziji, istovetnom,mrtvom albatrosu,
Prvim ljubavima…

EVO NAM DOLAZE PEROM
RAZAPETIH JEDARA,
ZLATNI PRAH IH IZDIGAO
DO MESECA, DOK SUTON
TUŽNO PRELAMA -
KOLIKO PESNIKA, TOLIKO OLUJA
I GLAS IM ODZVANJA
NA TORNJEVIMA, PO LEPOTI
KAMENIH PIJADESTALA,
TVRĐAVAMA NA MOSTOVIMA,
GRADOVIMA, OBOLELIM OD ŽIVOTA…

PRIĐITE IM, DA I VAŠOJ DUŠI
UPALE SVETLOST UGAŠENIH BAKLJI!

„NA KARTI NEMA VIŠE NOVIH KRAJEVA,
NEPOZNATO JE U NAMA”

 

 

NOUVELLE VAGUE SPREMILI NOV NASTUP

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Francuski sastav Nouvelle Vague nastupiće u Beogradu, 7. aprila u prostoru Beko hale na Dorćolu, sa potpuno novim muzičko-scenskim performansom “Dawn Of Innocence” koju je osmislio poznati francuski kostimofraf i kreator Žan Šarl de Kastelbažak (Jean-Charles de Castelbajac).

Kastelbažak je najpoznatiji po scenskoj garderobi koju je kreirao za Majkla Džeksona (Michael Jasckson), Lejdi Gagu (Lady Gaga) i seriju Seks i grad (Sex and the City).

Tokom nastupa “Dawn Of Innocence” i izvođenja već poznatih obrada, kostimi se menjaju čak 14 puta. Na sceni je ceo bend Nouvelle Vague sa dve nove pevačice - Lisete i Marevom, i jedinstvenim koreografijama koje prate svaku pesmu.

Nastup “Dawn of Innocence” sastava Nouvelle Vague nastao je pre samo nekoliko meseci i još uvek nije viđen u ovom delu Evrope. Obzirom na to da je francuski sastav u Beogradu uspešno gostovao čak tri puta, organizatori su odlučili da domaćoj publici pruže potpuno novi doživljaj benda, koji sada uvodi novu dimenziju scenskog nastupa (koreografija, kostim, svetlosni efekti) u svoj rad.

Producent nastupa je kuća Showtime, a karte za koncert Nouvelle se mogu kupiti na prodajnim mestima Card servisa - TC Ušće (info pult) i blagajnama Beogradske arene, Doma Sindikata, Bilet Centra na Trgu Republike, Domu Omladine i putem sajta www.tickets.rs

Prvih 200 ulaznica, po povlašćenoj ceni od 1.200 dinara, rasprodato je, a trenutno je u prodaji 500 ulaznica po ceni od 1.400 RSD. Po isteku ovog kontigenta, karte će sve do 7. aprila koštati 1.600 dinara. Na dan koncerta karte će moći da se kupe po ceni od 1.800 dinara.

Izvor: B 92

FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA U KIKINDI

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine biće održan od 16. do 22. aprila u Kikindi, a na programu je 11 predstava za decu i odrasle, najavili su u ponedeljak organizatori.

Selektorka festivala Ana Tasić rekla je na konferenciji za novinare da je izbor predstava koje će biti prikazane na ovogodišnjem festivalu, jedan od najboljih u proteklih 10 godina.

“Ovogodišnja selekcija rezultat je 32 pregledane predstave, od kojih 25 za odrasle, a sedam za decu. U takmičarsku konkurenciju uvršteno je sedam predstava za odrasle i četiri dečija pozorišna komada”, rekla je Tasić.

Ona je dodala da se predstave festivalskog programa bave istorijskim dogadjajima kroz koje se tumači današnje vreme, a odlikuje ih dokumentaristički pristup i potreba autora da govori istinu ne krijući se iza imaginarnih likova, kao i forma mjuzikla u dečjim komadima.

U takmičarskom delu festivala posetioci će moći da pogledaju predstave “Marat the Sade” Novosadskog pozorišta iz Novog Sada, “Zla žena” pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina i predstavu “Povodom galeba” Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Na takmičarskom repertoaru su i predstave “Dogs and Drugs” pozorišta Kostolanji Dežo iz Subotice, “Julije Cezar” subotičkog Narodnog pozorišta, “Proces” teatra “Sterija” iz Vršca na rumunskom jeziku, kao i predstava “Seobe” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U žiriju, koji će dodeliti 13 nagrada, ove godine biće scenografkinja Ildiko Bala iz Madjarske, teatrolog i pozorišni kritičar Miroslav Radonjić i reditelj Filip Markovinović.

Izvor:Beta