“ZLATNI SUNCOKRET” UGLJEŠI ŠAJTINCU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Za roman “Sasvim skromni darovi” Uglješi Šajtincu u Beogradu uručena nagrada “Zlatni suncokret” za 2011. godinu. Uglješa Šajtinac je književnik koji piše beletristiku i drame.

Književna nagrada “Zlatni suncokret” za 2011. godinu uručena je u Beogradu Uglješi Šajtincu za roman “Sasvim skromni darovi”.

Na svečanosti uručenja 16. “Zlatnog suncokreta”, nagrade koju dodeljuje “Vital”, Šajtinac je rekao da je umesto govora napisao kratak pismeni rad, jer “ne ume da govori ni približno kako ume da piše”.

“Pisao sam o kratkom periodu u životu jedne porodice, dvojici braće, koji su samo jedan jadan ja”, rekao je Uglješa Šajtinac.

On je istakao i da književne nagrade najviše znače “onima koji se njima ne nadaju”.

Predsednik žirija Jovan Zivlak rekao je da nagrađeni roman daje “tumačenje vremena u kome živimo, dok junaci nose sve sekvence jednog vremena i tragaju za smislom van porodičnog života i uske zajednice”.

“Ovo je roman iz perspektive braće, koja nam saopštavaju kako smo živeli i šta je život”, kazao je Zivlak.

Uglješa Šajtinac je rođen 1971. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je na odseku Dramaturgija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i objavio brojne drame i romane. Po njegovoj drami “Hudersfild” za koju je dobio Sterijinu nagradu snimljen je istoimeni igrani film 2007. godine.

Izvor: RTS

DRAGAN JOVANOVIĆ DANILOV DOBITNIK DISOVE NAGRADE

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

ČAČAK - Pesnik Dragan Jovanović Danilov (52) dobitnik je Disove nagrade za 2012. godinu, koju dodeljuje Gradska biblioteka u Čačku, saopštio je u sredu predsednik žirija Saša Radojčić.

Žiri je ocenio da se u poeziji Danilova “naglašeno opredeljenje za estetske vrednosti udružilo sa sposobnošću kreiranja obilja čulno zasićenih slika”.

Danilov je rodjen u Požegi. Do sada je objavio 17 knjiga poezije, dobitnik je više domaćih i medjunarodnih nagrada kao što su “Brankova”, “Zmajeva”, “Branko Miljković”, “Meša Selimović”, Vitalova “Zlatni suncokret”, “Jefimijin vez”, “Oskar Davičo”, “Branko Ćopić”, Prosvetina”, “Pro creation”, “Velika bazjaška povelja”.

Upravnica Gradske biblioteke u Čačku Danica Otašević rekla je da će novčani deo nagrade, čiji je pokrovitelj Grad Čačak, ove godine iznositi 250.000 dinara.

Nagrada, koja se pored novčanog dela sastoji i od plakete, biće uručena Danilovu 1. juna u Čačku, na završnoj svečanosti pesničke manifestacije “Disovo proleće”, koja se ove godine održava 49. put, u organizaciji Biblioteke, u čast poezije Vladislava Petkovića Disa.

Izvor: Beta

TEŽU KOUL DOBITNIK HEMINGVEJEVE NAGRADE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

NJUJORK - Pisac Težu Koul (Teju Cole) dobitnik je ovogodišnje književne nagrade fondacije “Hemingvej” za svoje prvo delo.

PEN Nju Ingland (PEN New England), lokalni ogranak međunarodne književne organizacije PEN, i fondacija “Hemingvej”, objavili su da će Koulu (36) biti uručena nagrada od 10.000 dolara za roman “Open City”, priči o lekaru iz Nigerije.

Njegova knjiga nalazi se i među finalistima za nagradu Nacionalnog udruženja književnih kritičara (National Book Critics Circle award). Autor je odrastao u Nigeriji, a trenutno živi u Njujorku.

Nagradu “Hemingvej” osnovala je udovica Ernesta Hemingveja Meri 1976. Među dobitnicima te nagreda su Merilin Robinson (Marilynne Robinson) i Edvard P. Džons (Edward P. Jones).

Izvor: Glas javnosti/Beta

TOMISLAVU MARINKOVIĆU NAGRADA “MIROSLAV ANTIĆ”

Nebojša Đorđević    Knjige, Poezija, Vesti

Pesnik Tomislav Marinković ovogodišnji je dobitnik nagrade “Miroslav Antić” za zbirku pesama “Običan život”.

Nagrađenom pesniku će pripasti diploma i 100.000 dinara.

Tomislav Marinković rođen je 1949. godine u Lipolistu kod Šapca, a do sada je objavio više knjiga pesama.

Dobitnik je nagrade “Branko Miljković” za knjigu “Škola trajanja” i nagrade Sajma knjiga u Šapcu. Pesme su mu prevođene na ruski i japanski jezik.

Član je Udruženja književnika Srbije od 1985. godine i Srpskog književnog društva od 2007. godine.

Izvor: 021