ZVUCI ITALIJE U FILHARMONIJI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Dirigent Đankarlo de Lorenco na probi sa Filharmonijom

Zvucima italijanskih klasičnih i popularnih filmskih tema u petak, 2. marta, Beogradska filharmonija zatvara ovogodišnji Popularni ciklus.

Uz dirigenta Đankarla de Lorenca, ovaj koncert kompletno donosi zvuke Italije - na programu su dela Rosinija, Paganinija i Nina Rote. Solista je ruski violinski virtuoz Sergej Krilov, koji će svirati Paganinijev Peti koncert za violinu i orkestar, jedno od najzahtevnijih dela ikada napisanih za ovaj instrument.

Sergej Krilov je u karijeri nastupao sa mnogim orkestrima kao što su Bečki simfonijski orkestar, Engleski kamerni orkestar, filharmonije Sankt Peterburga, Kopenhagena, Češke i drugima. Sarađivao je sa dirigentima među kojima su Valerij Gergijev, Vladimir Aškenazi, Mihail Pletnjov, Jurij Bašmet, i drugi. Njegova diskografija, pored nedavno objavljena Paganinijeva 24 kapriča, obuhvata i brojne snimke za izdavačku kuću EMI. Svira na Stradivarijevoj violini iz 1734. godine.

Dirigent Đankarlo de Lorenco zadovoljan je tokom pripreme koncerta i kaže da je za dobar koncert najvažnije da iz dana u dan postoji veliki napredak i sve bolja međusobna komunikacija. “Veoma je važan put koji se pređe od početka saradnje do samog koncerta, a ovaj orkestar je dobar, mlad i savladao je težak program koji pripremamo za petak.

Za de Lorenca je svako delo zahtevno na svoj način - “Rosini je transparentan i tehnički kompleksan, u Paganiniju je teško pratiti solistu koji je sve vreme slobodan i nezavisan, a Rotina muzika je posebna priča - impozantan je volumen zvuka koji treba postići.” Nino Rota je najveći deo svog života posvetio filmskoj muzici. Najširoj publici je poznat kao pisac muzike kultno ostvarenje “Kum”. Uspešno je sarađivao sa nekim od najvećih reditelja proteklog veka, kao što su Felini, Viskonti i Kopola.

Orkestar BGF će izvoditi muziku iz filma “Ulica”, koji je 1954. godine nagrađen Oskarom. Sledeće nedelje sa orkestrom nastupa Aleksandar Rahbari, stalni gostujući dirigent BGF, a na programu je koncert iz Monografskog ciklusa, posvećen Čajkovskom.

izvor: B92

IMPRESIVAN IZBOR FILMOVA U TAKMIČARSKOM DELU FEST-a

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

BEOGRAD, - Filmski kritičar Filip Bergson izjavio je danas da je impresioniran izborom filmova u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg FEST-a, jer do sada nije video nijedno od tih ostvarenja.

“To je neobično, jer se na festivalima obično mogu videti takozvani ‘putujući’ filmovi koji učestvuju na svim mogućim filmskim smotrama. To je dobro za gledaoce, ali je za novinare i reditelje dosadno da stalno gledaju iste filmove”, rekao je Bergson na konferenciji za novinare.

Bergson koji je i član žirija koji će izabrati najbolji film u takmičarskom programu FEST-a “Evropa van Evrope”, rekao je da FEST ima dobru reputaciju i da je za reditelje izuzetna čast da se njihovi filmovi prikazuju u sali u kojoj sedi 3.000 do 4.000 gledalaca.

Član žirija reditelj Darko Bajić rekao je da je radoznao da vidi filmove različitih kinematografija koje učestvuju u takmičarskom programu FEST-a i gde se, u poredjenju sa njima, nalazi srpska kinematografija.

Član žirija FEST-a filmski novinar iz Češke Radovan Holub rekao je da u češkoj postoji praznina po pitanju poznavanja bivše jugoslovenske i srpske kinematografije i da bi se trebalo boriti da njene vrednosti budu vidljivije.

U takmičarskom programu FEST-a učestvuje sedam filmova izraelski “Restaurator”, hrvatski “Fleke”, albanski “Maja”, ruski “Beduin”, tursko-francusko-nemačka koprodukcija “Budućnost je večna”, gruzijski “Bela so” i “Lokalni vampir” iz Crne Gore.

Pobednik takmičarskog programa biće proglašen na konferenciji za novinare u nedelju 4. marta u podne.

Izvor: Beta

KO ĆE DOBITI DISOVU NAGRADU?

Nebojša Đorđević    Knjige, Poezija, Vesti

U užem izboru za ovogodišnju pesničku Disovu nagradu našli su se Dragan Jovanović Danilov, Nebojša Vasović i Tanja Kragujević, saopštila je 29. februara Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” iz Čačka.

Izbor je napravio žiri koji sačinjavaju Saša Radojčić (predsednik) i članovi Radmila Lazić, Dragan Hamović, Dragan Bošković i Aleksandar Luković. Konačna odluka o dobitniku prestižne nagrade biće saopštena 7. marta u Čačku.

Time će zvanično biti najavljene 49. svečanosti posvećene velikanu srpske poezije Vladislavu Petkoviću Disu, koje tradicionalno počinju 10. marta, na dan njegovog rođenja.

Disova nagrada dodeljuje se svake godine jednom savremenom pesniku za celokupan stvaralački opus i neizbrisiv trag u srpskoj knjizevnosti.

Dobitniku, osim Plakete sa Disovim likom i novčanog dela nagrade, pripada i pravo na štampanje jedne knjige, priređivanje izložbe sa katalogom i posvećuje mu se više drugih programskih sadržaja.

Manifestaciju “Disovo proleće” od 1964. godine organizuje Gradska biblioteka “Vladislav Petkovioć Dis” i grad Čačak. Iduće nedelje biće poznat i program ovogodišnjih Disovih pesničkih svečanosti.

Izvor: B92