RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU “ĐURA JAKŠIĆ”

Nebojša Đorđević    Konkursi

ZRENJANIN - Iz Narodne biblioteke u Srpskoj Crnji saopšteno je da je raspisan 27. konkurs za dodelu književne nagrade “Đura Jakšić” za najbolju knjigu pesama objavljenu u 2011. godini na srpskom jeziku.

Konkurs je otvoren do 30. aprila, a odluku o nagradi žiri će doneti do 15. maja.

Nagrada će dobitniku biti svečano uručena na otvaranju 51. manifestacije “Dani Đure Jakšića -Liparske večeri”, početkom juna u Srpskoj Crnji, rodnom mestu poznatog pesnika, slikara i boema Đure Jakšića (1832-1878).

Prijave na konkurs se šalju na adresu Narodne biblioteke “Đura Jakšić” u Srpskoj Crnji.

Izvor:Glas javnosti

БРАНКОВИ “ПЕЧАТИ” ВРСНИМ ПЕСНИЦИМА

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Poezija

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - По традицији, на дан рођења Бранка Радичевића, у најстаријој српској гимназији у Сремским Карловцима јуче је свечано уручена престижна награда Бранковог кола “Печат вароши сремскокарловачке”.

Свечаним програмом обележена је 188. годишњица рођења великог песника српског романтизма Бранка (Алексија) Радичевића у Славонском Броду. Престижна награда Бранковог кола „Печат вароши сремскокарловачке”, за најбољу песничку књигу на српском језику објављену између две јесење манифестације, равноправно је припала Манојлу Гавриловићу за књигу песама “Црна плавет” („Српска књижевна задруга”, Београд) и Драгославу Дедовићу за књигу изабраних и нових песама “За клавир и диџериду” („Алтера”, Београд).

Ову одлуку једногласно је донео жири Бранковог кола у саставу Крстивоје Илић, председник, Јелена Алексић и Ненад Грујичић. У најужем избору биле су и књиге Ранка Павловића, Томислава Маринковића, Милене Марковић, Ивана Лаловића и Радмила В. Радовановића.

Награду “Печат вароши сремскокарловачке” лауреатима је на свечаности уручио директор Бранковог кола, песник Ненад Грујчић, нагласивши да Бранково коло има свевидеће чуло за указивање на изврсне ауторе који, из разних разлога, нису у режираним комбинаторикама награђивања увек истих песника на нашој књижевној сцени.

- Управо из тог разлога, лепота свечаног чина доделе “Печата вароши сремскокарловачке” у најстаријој српској гимназији одише радошћу и свежином имена проглашених лауреата - каже Грујичић.
“Печат вароши сремскокларловачке” је у самом врху наших најстаријих и најугледнијих песничких награда. Додељује се од 1967. године. Досадашњи добитници су песници: Миодраг Павловић, Матија Бећковић, Драган Колунџија, Рајко Петров Ного, Раша Попов, Вујица Решин Туцић, Драгомир Брајковић, Дара Секулић, Стеван Тонтић, Даринка Јеврић, Ранко Јововић, Милан Ненадић, Ранко Рисојевић, Новица Тадић и други.

Извор: Правда Н. Стојчевић

KAMERON OBIŠAO NAJDUBLJU TAČKU TIHOG OKEANA

Nebojša Đorđević    Vesti

VAŠINGTON - Američki režiser Džejms Kameron uspešno se spustio podmornicom do najdublje tačke na planeti, na dubini od skoro 11 kilometara, kod ostrva Gvam u Tihom okeanu, i proveo više sati istražujući i snimajući pre povratka na površinu.

Reditelj brojnih filmskih hitova, potput “Titanika” i “Avatara”, sam je putovao u dubinu okeana u specijalno konstruisanoj podmornici, nazvanoj “Dipsi čalendžer”, prenos Bi-bi-si (BBC).

Put do dna Marijanske brazde, najdublje tačke Tihog okeana koja se nalazi 320 kilometara juogistočno od ostva Gvam, trajao je dva sata. On je zatim proveo tri sata u istraživanju okeanskog dna pre nego što se brzo vratio nazad na površinu, za samo 70 minuta.

Podmornica je opremljena kamerama i svetlima tako da je mogao da snima na ovoj dubini koja je u stalnom mraku, i važi za najneprijateljskije mesto na planeti.

Izvor Beta -AP

KO SU NAJVEĆI FILMSKI GUBITNICI?

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Džon Karter- Hoće li osvanuti na šampionskoj listi najvećih gubitnika?

Nakon što je Studio Dizni nedavno objavio podatke o ogromnim gubicima koje će kompanija pretrpeti nakon katastrofalnog starta filma “Džon Karter”, novinari lista “Tajm”, pokušali su da sastave listu 10 najvećih filmskih gubtnika svih vremena, računajući uložen novac i zaradu na blagajnama bioskopa.

Film “Džon Karter” nije naravno jedini slučaj pogrešne procene producenata, ali ako se nepredviđeno loši rezultati nastave i u narednih nekliko meseci, film će biti ozbiljan kandidat za šampionsku poziciju najvećih filmskih promašaja svih vremena.

Listu 10 najvećih filmskih promašaja (uloženo-zarađeno) prenosimo u celini:

1. Cutthroat Island (1995)

U filmu je Metju Modin bio partner Đini Dejvis, nakon što je poslednjem trenutku od uloge odustao Majkl Daglas, koji kao da je predvideo šta će se na kraju desiti sa ovim ostvarenjem.

Film je imao budžet od 115 miliona dolara, a zabeležio je gubitak od 147.157.681 $.

2. Alamo (2004)

Glumci: Džoel Dejvidson, Bili Bob Tornton, Patrik Vilson, Kevin Pejdž.
Budžet: 200.000.000 $
Gubitak: 146.644.313 $

3.The Adventures of Pluto Nash (2002)

Glumci: Rozario Doson, Rendi Kvejd, Edi Marfi
Budžet: 100.000.000 $ (nezvanično)
Gubitak: 145,877,124 $

4. Sahara (2005)

Glumci: Penelope Kruz, Metju Mekonahi, Stiv Zan
Budžet: 240.000.000 $
Gubitak: 144.857.030 $

5. Mars Needs Moms (2011)

Glumci: Set Grin, Dan Fogler, Elizabet Harnoa
Budžet: 150.000.000 $ (nezvanično)
Gubitak: 140.513.991 $

6.The 13th Warrior

Glumci: Antonio Banderas, Omar Šarif (1999)
Budžet: 160.000.000 $
Gubitak: 137.142.407 $

7.Town & Country (2011)

Glumci: Voren Biti, Geri Šendling, Goldi Hon, Dajen Kiton
Budžet: 105.000.000 $
Gubitak: 124.202.203 $

8. Speed Racer

Glumci: Emil Hirš, Metju Foks, Kristina Riči.
Budžet: 200.000.000 $
Gubitak: 114.479.584 $

9. Heaven’s Gate (1980)

Glumci: Kris Kristoferson, Kristofer Voken, Džon Hart
Budžet: 44.000.000 $ (nezvanično)
Gubitak: 114.281.677 $

10. Stealth (2005)

Glumci: Džoš Lukas, Džesika Bil, Džejmi Foks
Budžet: 100.000.000 $
Gubitak: 111,700,123 $

Izvor: B92

IZVEDENO MOCARTOVO IZGUBLJENO DELO

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Nepoznata Mocartova kompozicija za klavir koja je prošle godine pronađena na tavanu jedne kuće u Austriji izvedena je prekjuče po prvi put. Kompozicija nosi potpis „Del Signore Giovane Wolfgango Mozart”, a pretpostavlja se da je nastala kada je slavni kompozitor imao oko deset godina.

Virtuoz Florijan Birsak u petak je u Mocartovoj muzej-kući u Salcburgu prvi put izveo novootkrivenu sonatu austrijskog kompozitora, sa oznakom allegro molto.

Note su pronađene u svesci koja sadrži 160 strana rukopisa za koji još nije utvrđeno čiji je - naime, slova i note ne podsećaju na Mocartove, niti su slične rukopisu njegovog oca. Međutim, kako je manuskript potpisan imenom „Del Signore Giovane Wolfgango Mozart”, što na italijanskom znači „mladi gospodin Volfgang Mocart”, stručnjaci smatraju da nema dileme oko toga ko je autor.

Oni pretpostavljaju da je dečak diktirao note drugoj osobi koja ih je zapisivala. U prilog takvoj tvrdnji govori i činjenica da su u istoj svesci pronađene kompozicije za koje se pouzdano zna da pripadaju Mocartovom ocu Leopoldu, koji je bio uspešni učitelj muzike. Pretpostavlja se da je četvorominutno delo nastalo između 1766. i 1768. godine.

- Otkriveno delo sadrži niz komponenata koje se često sreću u ostalim radovima Volfganga Amadeusa Mocarta. Sudeći po onome što trenutno znamo, u pitanju je zaista njegovo originalno delo - izjavio je muzikolog Hildegard Herman Šnajder sa Univerziteta u Insbruku.

Iako je preminuo pre više od dve stotine godina, Mocart je bio toliko plodan kompozitor da se pretpostavlja da neka od njegovih dela još nisu otkrivena. Pomenuta sonata je treće njegovo delo koje je otkriveno u poslednjih šest godina.

Izvor: Blic Online I. H.