АЛЕКСИЋУ НАГРАДА “МЕША СЕЛИМОВИЋ”

Nebojša Đorđević    Knjige, Poezija, Vesti

БЕОГРАД - Дејан Алексић добитник је награде „Меша Селимовић” за 2011. годину, за књигу песама „Једино ветар” у издању куће „Имам идеју”.

Драган Богутовић из „Вечерњих новости”, које су јуче награду „Меша Селимовић” доделиле 24. пут, рекао је да је од 48 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара у великом жирију за Алексићеву књигу гласало 23.

Награда се састоји од плакете - рељефа са ликом Меше Селимовића, повеље и новчаног износа, а лауреату ће бити уручена на свечаности крајем фебруара у Народном позоришту у Београду.

Краљевачки аутор Дејан Алексић истакао је да осећа посебну част и задовољство што му је додељено то гласовито признање.

- Убрајам себе међу оне књижевне ствараоце који би били неискрени када би рекли да им вест о приспећу овакве књижевне награде не значи ништа посебно. Не зато што не верујем да формална признања могу утицати на сам стваралачки развој аутора, већ зато што такав вид јавног вредновања обезбеђује нешто шири простор за читалачку рецензију - нагласио је Алексић.

Он је оценио да су књиге песама најмање интересантне данашњим читаоцима, и да је зато књижевно признање, какво представља награда „Меша Селимовић”, велика корист за награђену књигу и њеног аутора.

Алексић је образложио да осећа посебну част и задовољство што му ово престижно признање долази у добу када га, у контексту књижевног начина мерења времена, још сматрају за припадника млађе генерације.

Награду „Меша Селимовић” до сада је добило 26 писаца, рачунајући и новог лауреата, јер је у два маха ово признање подељено на равне части.

Избор: Правда

PREMIJERA FILMA O RADIVOJU KORAĆU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

BEOGRAD, 15. februara 2012. (Beta) - Igrano-dokumentarni film “Žućko, priča o Radivoju Koraću” premijerno će biti prikazan u četvrtak u Beogradu, a dolazak su najavile brojne ličnosti iz košarke i državnog vrha, saopštili su organizatori.

Film “Žućko, priča o Radivoju Koraću” ući će u redovnu distribuciju 17. februara, a prikazivaće se u bioskopima širom Srbije.

To ostvarenje dobilo je dve nagrade na filmskom festivalu u Palermu, a ove godine trebalo da učestvuje i na više medjunarodnih filmskih festivala u Njujorku, Nionu, Madridu i Visbadenu.

Filmska priča o Radivoju Koraću biće prikazana i na najvećem slovenačkom filmskom festivalu u Portorožu, a zatim i u slovenačkim bioskopima.

Film o prvoj svetskoj košarkaškoj zvezdi sa prostora bivše Jugoslavije Radivoju Koraću, prikazuje izuzetnu karijeru i ličnost tog sportiste, kao i zemlju koja je tek počela da se otvara prema zapadu i novim tendencijama.

U igranom delu filma pojavljuju se Vladimir Aleksić u ulozi Radivoja Koraća, Katarina Radivojević kao majka slavnog košarkaša, Tihomir Stanić u liku Iva Andrića, Voja Brajović kao Tito i drugi.

Naratori u filmu su reprezentativci Saša Djordjević i Milenko Tepić, a korišćeni su i razni arhivski materijali i snimljena svedočanstva članova Koraćeve porodice, prijatelja, saigrača i poštovalaca iz Srbije i drugih zemalja.

Premijera će biti održana u Centru Sava u 20.30.

Izvor: Beta

“MONTEVIDEO I KAO e-KNJIGA”

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Portal Ibiblioteka je danas, 14. februara najavila objavljivanje elektronske knjige “Montevideo, Bog te video!” Vladimira Stankovića, na sopstvenom sajtu.

Knjiga “Montevideo, Bog te video!” Vladimira Stankovića je dokumentarni roman o najblistavijem trenutaku u istoriji srpskog fudbala - treće mesto na Svetskom prvenstvu 1930. u Urugvaju.

Knjiga ima pet poglavlja: Prilike (okolnosti koje su dovele do raskola u vrhu fudbalske organizacije zbog preseljenja sedišta Saveza iz Zagreba u Beograd, tenzije posle preseljenja, bojkot); Odluka (ide se u Montevideo samo sa fudbalerima iz srpskih klubova, selektovanje igrača, pripreme); Putovanje (tronedeljna avantura vozom i brodom, dolazak u Montevideo); Takmičenje (prvenstvo sveta, oduševljenje naših iseljenika u Južnoj Americi, odjek velikih pobeda u zemlji) i Povratak (trijumfalni doček).

“Ovo je sećanje na hrabru, ponosnu i smelu zemlju i, nadasve, sećanje na ljude koji su svojim duhom, umećem i znanjem uzdigli zemlju da stoji rame uz rame sa najvećim zemljama sveta”, rekao je autor Vladimir Stanković.

Čitaocima je uz elektronsku knjigu dostupan i ceo radio feljton koji čine deset razgovora sa piscem Vladimirom Stankovićem. Cena elektronskog izdanja je 1 evro.

Očekivanja izdavača je da će elektronska knjiga biti dostupna čitaocima u preko 100 zemalja i na svih 5 kontinenata i da će njenim objavljivanjem biti dopunjena potreba čitalaca i gledalaca da se upoznaju detaljnije sa događajima sa svetskom prvenstva u Urugvaju 1930. godine.

Izvor: B 92

PEĐA VRANEŠEVIĆ I “NEMA ZEMLJA”

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

U drugu godinu KUPEK je ušao uz Peđu Vraneševića (ex Labaratorija zvuka). Peđa je uz Želimira Žilnika daleke 1971. godine napisao prvu jugoslovensku rock operu čiji je naziv tad bio “Fabrike radnicima”

Operu su jedino mogli pogledati radnici u smederevskoj železari, a zvanična premijera nikad nije održana. Punih 40 godina posle Peđa Vranešević je predstavio, ovoga puta slet operu, koja je doživela određene izmene u skladu sa istorijskim okolnostima.

Slet opera “Nema zemlja” premijerno je prikazana krajem prošle godine u beogradskom Domu omladine, a nedugo zatim i u novosadskom Studiju M. Opera je izvedena uz PVC POP & Red Black Gang of Four, a kako to zvuči možete poslušati u pauzama razgovora sa Peđom sa kojim smo pričali o razlikama između ove opere i one od pre 40 godina, o hapšenjima umetnika u tom periodu, o novosadskoj neoavangardnoj sceni sa kraja 60-ih i početka 70-ih godina.

Izvor: e-novine.com