NA FEST-u OSAM OSTVARENJA NOMINOVANIH ZA OSKARA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Scena iz filma “Drvo života”

Na 40. FEST-u od 24. februara do 4. marta biće prikazano osam filmova koji imaju 20 nominacija za nagradu Američke filmske akademije Oskar u različitim kategorijama, saopštila je u sredu pres služba FEST-a.

Biće prikazani “Drvo žvivota” Terensa Malika, “Potomci” Aleksandra Pejna, “Ratni konj” u režiji Stivena Spilberga, “Bolje sutra” Krisa Vejca, “Čelična ledi” Filidije Lojd, “Martovske ide” Džordža Klunija, “Džejn Ejr” Keri Fukonage i “Vozač” Nikolas Vinding Refna.

Prodaja karata za FEST počinje u sredu 1. februara, a kako je ranije najavljeno, jubilarnu 40. smotru filmskog stvaralaštva u beogradskom Sava centru trebalo bi da otvori proslavljeni režiser srpskog porekla Piter Bogdanovič.

Izvor: Beta

POGINUO REŽISER TEO ANGELOPULOS

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Grčki režiser Teo Angelopulos, višestruki osvajač nagrada na Kanskom festivalu i saradnik Muzeja jugoslovenske kinoteke, poginuo je u Atini u saobraćajnoj nesreći, javili su svetski mediji.

“Svi smo šokirani njegovom smrću. On je bez svake sumnje bio jedan od najvećih režisera evropskog filma. Kinoteka je sa njim mnogo saradjivala i imala u njemu odanog prijatelja”, izjavio je za agenciju Beta direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković, koji je bio pomoćnik režije na Angelopulosovom filmu “Odisejev pogled”.

Kinoteka je za taj film - koji je 1996. godine nagradjen Gran prijem žirija Kanskog festivala - ustupula svoje materijale, rekao je Tucaković.

Prema njegovim rečima, Angelopulos je u vreme bombardovanja Srbije 1999. godine bio jedan od onih koji je prvi reagovao i insistirao da se spasi fond Jugoslovenske kinoteke.

Angelopulos (76) je u okolini atinske luke Pirej snimao film o grčkoj dužničkoj krizi kada ga je, dok je pokušavao da predje prometnu ulicu, udario motocikl.

Izvor: Beta

PESMA O LUDOM PUTARU I PESNIKU KOJI JE KUPOVAO REČI - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

 

PESMA O LUDOM PUTARU I PESNIKU KOJI JE KUPOVAO REČI
- Teu Angelopulosu

Zvuci violine,
umerena katarza,
prohladni dan.
Mlada u bunilu,
a svatovi nejasni.
Koji to glasnik iz mora izlazi?
Samo za večnost il` jedan dan?

Da vam donesem reči?
Možda ih mogu nači,
ali se bojim da će ih sunce izbledeti!

Telo koje ne sluša
gubi obrise i postaje senka.
a divio sam vam se
i mnoge su generacije
odrastale uz vas.

Šteta što niste sa nama
da vas pitam: Koliko traje sutra?
Odgovorili biste mi, sigurno:
Večnost i jedan dan.
Tamo, negde na pučini
između bola i želje
izgubljeno leži vaše ostrvo,
reči su zaboravljene
a vi nestali.

Jednog dana pričaću vam o ludom putaru
i pesniku koji je kupovao reči!

 

UGLJEŠI ŠAJTINCU VITALOVA NAGRADA

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Vesti

Dobitnik Vitalove književne nagrade “Zlatni suncokret” za prošlu godinu je Uglješa Šajtinac za roman “Sasvim skromni darovi” u izdanju beogradskog “Arhipelaga “, saopštio je žiri.

Fabrika “Vital” iz Vrbasa, čiji je većinski vlasnik kompanija “Invej” iz Beograda,16. put dodelila je to priznanje za najbolju knjigu na srpskom jeziku, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljenu u toku prethodne godine.

Žiri koji je radio u sastavu Jovan Zivlak ( predsednik) Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden razmotrio je ostale knjige koje su ušle u užiu izbor (Dejan Tiago Stanković: “Odakle sam bila, više nisam” Krsta Popovski: “Ej” , Branko Čanković: “20 sati” ) i jednoglasno doneo odluku da laureat bude Šajtinac koji je sa ovim delom bio u užem izboru i za ovogodišnju NIN-ovu nagradu za roman godine.

U obrazloženju odluke žirija se navodi da se “Šajtinčev kratki roman može smestiti u već opsežnu biblioteku srpskih pripovesti o emigracijama, o kolektivnim i pojedinačnim egzodusima i bekstvima”.

“Izdvaja ga naglašeno bekstvo njegovih junaka od herojstva koje je u središtu istorije, depatetizacija i usredsređenost na privatne povesti, na kosmos društvenih i emocionalnih veza u čijim osnovama su mitovi o sreći, evokacije o bitnosti ličnih geneza i uzročnosti, koje se izražavaju u igrama slučaja i relativizacijama velikih i predominantnih zakona nužnosti”, ocenio je žiri.

Oni su zajključili da “roman ima vrline snažne pripovesti o našem vremenu i mudrosti koja propoveda skromnost i mirnoću kao filozofiju preživljavanja”.

Šajtinac (41) je rođen u Zrenjaninu a diplomirao je na odseku Dramaturgija beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

Objavio je romane: Čudo prirode (1993), Nada stanuje na kraju grada ( 2002) i VOK ON (2007), kao i roman za decu Vetruškina ledina (2006) i knjigu priča Čemer (1997).i drame: Rekviziter (1999), Pravo na Rusa (2001), Govorite li australijski? ( 2002), Hadersfild (2005), Banat (2007), Vetruškina ledina (2008) i Lepet mojih plućnih krila (2009).

Više njegovih radio drama je emitovano kod nas i u svetu.Predstave po dramama Šajtinca igrane su na našim i na britanskim i američkim scenama.

Po drami Hadersfild snimljen je istoimeni igrani film, požorišna predstava urađena po njoj dobila je Sterijinu nagradu, dok je roman “VOK ON” dobio nagradu “Biljana Jovanović”.

Svečano uručenje „Zlatnog suncokreta”, održaće se krajem februara 2012. godine u Beogradu a laureatu pripada novčani iznos, kao i štampanje nagrađene knjige.

Izvor: B92/Tanjug

ENDRU MILER DOBITNIK KOSTA NAGRADE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Roman Endrua Milera (Andrew Miller) “Pure” proglašen je knjigom godine na dodeli britanske književne nagrade Kosta.

Pored Milerovog romana koji je proglašen najboljim u kategoriji romana, u konkurenciji za knjigu godine bili su i debitantski roman “Tiny Sunbirds Far Away” Kristi Votson (Christie Watson), dečiji roman “Blood Red Road” Moire Jang (Moire Young), zbirka poezije “The Bees” Kerol En Dafi (Carol Ann Duffy) i biografija o pesniku Edvardu Tomasu “Now All Roads Lead to France”, autora Metjua Holisa (Matthew
Hollis).

Žiri je ocenio da je roman “Pure”, priča o mladom građevincu koji nadgleda rušenje najstarijeg pariskog groblja u 18. veku, “živ prikaz” tog doba.

Književna nagrada Kosta, ustanovljena 1971. godine, jedna je od najpopularnijih britanskih književnih nagrada koja se dodeljuje u pet kategorija - za roman, debitantski roman, biografiju, poeziju i dečiju knjigu. Knjige potom ulaze u uži izbor za knjigu godine.

Izvor:B 92/Beta - Foto: Beta