FEST OD 24. FEBRUARA DO 4. MARTA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

BEOGRAD- Jubilarni 40. Medunarodni filmski festival (FEST) biće održan od 24. februara do 4. marta u Beogradu pod sloganom “XL - U svetu velikih”, saopštili su u utorak organizatori.

U zvaničnom programu Festa u Sava centru, Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra i Kinoteci, biće prikazana 72 premijerna filma, dok će u okviru pratećih programa biti prikazano oko 30 ostvarenja, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

40. FEST će otvoriti holivudski reditelj srpskog porekla Piter Bogdanovič, a počeće projekcijom filma “Drvo života” Terensa Malika, rekao je umetnički direktor Festa Borislav Andjelić.

“Bogdanovič bi trebalo da dodje 23. januara da otvori FEST, a i reditelj i Oskarovac Jirži Mencl će takodje biti na otvaranju”, rekao je Andjelić.

U glavnom programu festivala, izmedju ostalih, su filmovi “Martovske ide” DZordza Klunija, “Koža u kojoj živim” Pedra Almodovara, “Ovo mora da je to mesto” Paola Sorentina, “Krvoproliće” Romana Polanskog, “Avr” Akija Kaurismakija, “Dečak sa biciklom” braće Darden, “Melanholija” Larsa fon Trira i drugi.

Na festivalu će biti prikazani i srpski filmovi “Doktor Rej i djavoli” Dinka Tucakovića sa Draganom Bjelogrlićem i Anom Sofrenović, dokumentarac “Plašim se, da li se sve razume” Puriše DJordjevića kao i kratki igrani film reditelja Miroslava Stamatova “Zalet”.

Izvor: Beta

TARANTINOVA LISTA NAJBOLJIH FILMOVA U 2011.

Nebojša Đorđević    Film

Kao i svake godine, američki reditelj Kventin Tarantino objavio je svoju listu omiljenih filmova u protekloj godini koja bi mogla da inspiriše ljubitelje sedme umetnosti da vide neka od ostvarenja koja su možda propustili.

S obzirom na to da su njegovi filmovi, uglavnom, poznati po scenama eksplicitnog nasilja, ovogodišnji izbor reditelja “Kill Bill” mogao bi mnoge da iznenadi posebno što se na prvom mestu liste našla jedna romantična komedija, najnovije ostvarenje Vudija Alena “Ponoć u Parizu”.

Među prvih deset filmova Tarantino je uvrstio i sportsku dramu “Formula uspeha” s Bredom Pitom u glavnoj ulozi, francusko crno-belo ostvarenje “Umetnik” i Almodovarovu “Kožu u kojoj živim”.

Iako je po mnogima “Vožnja” (Drive) film godina, za Tarantina je on tek “dobar pokušaj”.

Najbolji filmovi po mišljenju Kventina Tarantina u 2011.godini:
1. Ponoć u Parizu
2. Planeta majmuna: Početak
3. Formula uspeha
4. Koža u kojoj živim
5. IKS-Men: Prva Klasa
6. Mladi (Young Adult)
7. Napad na blok (Attack The Block)
8. Crvena država (Red State)
9. Ratnik (Warrior)
10 Umetnik / Naš brat idiot (Our Idiot Brother)
11. Tri musketara

BALKANSKI REKORD DALIBORA ILIJIĆA U BENCH PRESS - u

Nebojša Đorđević    Sport, Vesti

Sportno drustvo Atila iz Kranja, bilo je domaćin takmičenja u bench press-u u izmedju reprezentacija Srbije i Slovenije, koje je održano u elitnom klubu „Milion.” Pobedila je reprezentacija Srbije za koju su nastupali takmičari, članovi Powerlifting kluba „Knjaževac”. Ovom prilikom postignuti su vredni rezultati: Dalibor Ilijić državni rekorder i prvak Srbije u powerliftingu podigao je 230 kg. iz benča u kat. do 83 kg., što je njegov novi lični, državni i balkanski rekord, Srđan Trifunović, višestruki prvak i rekorder Srbije u powerliftingu u kat. do 60 kg. podigao je 100 kg. iz benča i Siniša Jović, veteran i državni rekorder Srbije, podigao je 215 kg. iz benča u kat. preko 120 kg.

Za ekipu Slovenije nastupali su Gregor Janković, svetski prvak i rekorder Slovenije u powerliftingu, Nino Pevec prvak Slovenije u powerliftingu i Iztok Mavsar, prvak Slovenije i vicešampion sveta u kategoriji veterana.

Relativno najjači takmicar na takmicenju bio je Dalibor Ilijić iz Powerlifting kluba „Knjaževac” sa podignutih 230 kg. iz bench press-a, dok je apsolutno najveci teret na takmicenju 255 kg. iz bench-a podigao Gregor Janković, kat. preko 120 kg.