NAJAVA MINISTRA KULTURE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Marković: U 2012. završetak započetih projekata

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković najavio je da će u Novoj godini biti završeni projekti koji su već otpočeti i izrazio nadu da će na kraju 2012. ljudi sa više nade dočekivati narednu godinu.

Marković je, u izjavi Tanjugu, istakao da se nada da će Srbija u narednom periodu, s obzirom na članstvo u komitetu UNESKO-a, intenzivno nastaviti obnavljanje Smederevske tvrđave, manastira Manasija i Studenice, rad na Hilandaru i na desetinama projekata. Ti projekti su od ključne važnosti i direktno utiču na otvaranje radnih mesta, stvaraju održivi razvoj i prezentuju Srbiju u oblasti u kojoj je cenjena, a to je kulturni turizam - jedina oblast koja uredno iz godine u godinu donosi sve više prihoda, rekao je ministar. Marković je najavio da će već za Uskrs biti otvoren manastir Kuveždin na Fruškoj gori, prvi ženski manastir u kome se nekada nalazila crkva Svetog Save u kojoj je i ispevana himna Svetom Savi. Manastir je 1944. godine, prilikom odlaska ustaša, miniran i devastiran, a sada će, posle više godina rada na projektu, biti otvoren.

Ministar je za proleće najavio i otvaranje Arhiva Srpske pravoslavne crkve. On je ukazao da je arhiv SPC “ogromno bogatstvo za pručavanje naše prošlosti i izuzetno je važno da se ova građa prvo adekvatno smesti, a potom obezbedi i njeno istraživanje uz pomoć Arhiva za koji će zakon biti donet krajem januara”.

Godina pred nama će sigurno biti podeljena u dva dela. Prvi je realizacija započetih planova na osnovu budžetskih sredstava koja će biti veća nego 2010, rekao je Marković i ocenio da je “bitno da se novac pravovremeno prebaci ustanovama kulture”, jer nas očekuju izbori “i taj drugi postizborni deo u kome je važno da izbori ne utiču na kulturu, jer je ona jedna kontinuirana delatnost”. Sve ozbiljne zemlje znaju da kada je kriza i kada dolazi do rastakanja i uništenja sistema vrednosti, a on se ne zamenjuje novim što kod nas traje godinama, onda nestaju sistemi vrednosti, način života, porodice, kulture, rekao je Marković.

“Kada se to ne zamenjuje detaljnim sistematskim, novoprihvaćenim vrednostima, onda je važno dodatno ulagati u kulturu. Kriza u ovom obimu će proći i ako tada nemate očuvan sistem vrednosti i institucija koje o tome brinu, vi nećete imati na osnovu čega da podignete društvo kada se stvore uslovi za ekonomski oporavak”, rekao je on. Marković je objasnio da budžeti ozbiljnih zemalja poštuju ovo pravilo povećanja budžeta za kulturu, jer je “to jedina garancija da ćete izaći iz krize manje oštećeni i da ćete imati veću šansu za budućnost”. “Toga se i mi držimo i nadam se da će nam to pomoći i da ćemo ovu godinu dočekati u porodičnom miru i spokoju, a da ćemo na kraju sledeće godine sa mnogo više nade dočekati narednu godinu”, poručio je Marković.

Izvor: RTV Pink/Tanjug

DVE PRESTONICE KULTURE 2012. GODINE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Ovogodišnja evropska prestonica kulture: Maribor

Portugalski grad Gimarais i slovenački Maribor izabrani su za evropske prestonice kulture u ovoj godini tokom koje će svojim različitim programima ukazivati na kulturno bogatstvo i raznolikost Evrope, ali i na njenu zajedničku istoriju i vrednosti.

Tokom jedne godine Gimarais, grad koji nazivaju kolevkom portugalske državnosti, promovisaće kulturnu raznolikost Evrope brojnim muzičkim, filmskim, književnim, pozorišnim i umetničkim programima i projektima.

S druge strane, Maribor će 2012. godine raditi pod sloganom „Čista energija” koji je zasnovan na ideji da je kultura kreativna energija i generator razvoja i društvenog angažovanja.

Maribor i okolni partnerski gradovi u istočnoj Sloveniji planiraju da koriste otvorene prostore kao glavne tačke kreativnosti i uspostavljanja veza. Ceo mariborski program evropske prestonice kulture zasnovan je na razvoju i učenju i inkluziji svih društvenih i etničkih grupa.

Atina je bila prva evropska prestonica kulture. Beograd želi da titulu prestonice kulture dobije 2020. godine.

Izvor: Blic Online

MARINA MILETIĆ - REKA SNOVA (Poruka u boci)

Nebojša Đorđević    Poezija

Marina Miletić (14.10.1971.), perfekcionista, poeta, romanticna dusa… Slika, pise, i mnngo toga stvara  sa svojih 10 prstiju…

 

REKA SNOVA (Poruka u boci)

 

Sanjala sam…
O, tako divne oči…
Duboke…
Široke poput svemira…
U njima bezbroj Zvezda…
I svaka moje ime nosi..!

Sanjala sam…
O, tako divan pogled…
Nasmejan…
Pun ljubavi i čežnje…
U njemu odsjaj moga lika…
Million slika…
Na svakoj srećna sam..!

Sanjala sam…
O, tako divne usne…
Rumene k’o pupoljak ruže…
Kao polja ruža…
Čitava planeta, samo za mene cveta..!

Sanjala sam…
O, tako divan osmeh…
Osmeh pun sreće…
Razdragan poput prolećnoga Sunca…
A svakom zraku sto sija, razlog Ja..!

I glas sam mu snila…
O, tako divan glas…
Glas melem rani…
Svako slovo pesma…
Svaka pesma meni ispevana..!

Sanjala sam…
…miriše mu koža…
Svaka pora stablo Jorgovana…
A latica, kap mu lepe Duše..!

Sanjala sam Reku Snova…
Plavu…
Bezgraničnu, kao nebo…
Široku kao njegov zagrljaj…
Duboku kao njegova ljubav..!

Moja mala ruka u njegovoj ruci…
Tri koraka moja u njegovom jednom…
Pod nogama šuštanje šljunka i peska…
Poneki zbunjeni pogled…
Nesiguran osmeh…
Nemi razgovor..!

Sanjala sam…
Majke mi…
I ničega tu nije bilo..!!!

Šetali smo obalom svojih snova…
Dugo…
Dugo…
Dok je ta ista reka proticala kraj nas…
Mimo nas..!!!

Sanjala sam… i jedna suza je pala..!!!

Nikada me ne pogledaše oči
u kojima stanuje bezbroj Zvezda sa imenom mojim..!
Ne postoji pogled
sa odsjajem million slika moga lika..!
Nepoljubi me ni polje pupoljaka..!
Neogreja me ni zrak Sunca..!
Neopi me ni cvet Jorgovana..!
Ne čuh ni glas…
…samo nemi krik tišine…
Praznine…
I obećanja..!

Kažu…
…za svakoga od nas postoji Poruka u boci…
Kuda moja plovi..?!
Možda Rajnom… il’ Neretvom..!
Dunavom… il’ Savom..!
U koje More će se sliti..!!!

Još uvek šetam obalama reka…
Obilazim Ušća…
Čekam…

Dobro jutro Savo..!!!
Laku noć Dunave..!!!
Javite mi ako moja Suza ovuda proteče..!
Mada…
…znam…
Ista voda istim koritom
nikada dva puta ne prođe..!

Kažu…
…svako ima svoju Poruku u boci…
Ako na tren sklopiš oči…
…uzeće je neko..!

Moje nema..!!!

Sada, tamo… negde… daleko…
…neko drugi živi moj San..!!!
S’rukom u ruci šeta obalama mojih reka…
Zvezde nose neko drugo ime…
U pogledima neke druge slike…
Ruže ljube neke druge usne…
Zrak osmeha greje drugo lice…
Moj Jorgovan neko drugi bere…!

Sanjala sam… eto…
I jedna je Suza pala..!!!
Jedna kap moga sna…
…u reci bezbroj snova je nestala…
Tražih je…
…al’ je nisam našla..!

Voda života nosi sve…
…i svako će juče jednom biti sutra..!!!

 

BEČKI VALCERI U NIŠU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

XV jubilarni Novogodišnji koncert bečkih valcera biće održan u četvrtak, 5. januara u Domu Vojske sa početkom u 20h.

Na koncertu će nastupiti Vidinska filharmonija i Omladinska filharmonija ”Naissus”, a već tradicionalno, biće predvođeni dirigentom Zoranom Andrićem.

Omladinska filharmonija grada Niša “Naissus” osnovana je krajem 2010. godine, a članovi su većinom učenici muzičke škole i studenti iz Niša.

Karte su u prodaji u muzičkoj prodavnici “Happy house”, kafeu “Tramvaj” i knjižari “Nušić”.

Izvor Južne vesti Jelena Cvetković

ZATVORENA VRATA MUZEJA

Nebojša Đorđević    Vesti

Narodni muzej Beograd

Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Istorijski, Muzej grada Beograda ili gotovo svi značajniji muzeji u Beogradu su u fazi rekonstrukcije.

Gotovo svi najveći beogradski muzeji su u fazi rekonstrukcije, pa ovdašnja javnost, a ni strani turisti, nemaju priliku da vide naše bogato kulturno nasleđe. Dragoceni umetnički predmeti i dalje su u depoima.

Istorijski muzej Srbije je na korak do otvaranja vrata posetiocima. Posle pola veka dobio je svoju kuću na Trgu Nikole Pašića. Za sada se tu u depou, u 25 zbirki, čuva 35 hiljada predmeta. Dragoceni muzejski eksponati - slike, skulpture, oružje, nakit i još mnogo toga - spremno čekaju da se obezbedi novac, okončaju radovi, pa da zablistaju u stalnoj postavci.

“Prvi put od osnivanja, Istorijski muzej ušao je u svoj prostor, posle više od 50 godina”, kaže Ana Stolić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Muzej istorije Jugoslavije ima svoju kuću, ali u njoj nema stalnu postavku, već ima samo povremenih izložbi. U Kući cveća deo Titovih štafeta je stalno izložen - odabran je manji broj, a čuva se više od 22 hiljade saveznih i lokalnih.

Na otvaranje Muzeja grada Beograda čekaće se još dugo, jer zgrada koja im je dodeljena u Resavskoj ulici nije namenski građena za muzej, pa je adaptacija zahtevna, a i skupa.

Danica Jovović Prodanović, direktorka Muzeja grada Beograda, kaže da je najkraći mogući rok za završetak radova, i to ne svih faza, pet godina.

Izvor: RTS