“RADOJE DOMANOVIĆ” LJUBIVOJU RŠUMOVIĆU

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Književnik Ljubivoje Ršumović dobitnik je nagrade “Radoje Domanović” za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri. Za doprinos satiri u oblasti pozorišta, filma i televizije nagrađen je dramski umetnik i književnik Zoran Rankić.

Prestižnu nagradu “Radoje Domanović”, koja se dodeljuje za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri, osvojio je književnik Ljubivoje Ršumović.

To prestižno priznanje koje se dodeljuje u više kategorija ustanovio je Fond “Radoje Domanović” u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije.

Istoimena nagrada za doprinos satiri u oblasti pozorišta, filma i televizije dodeljena je dramskom umetniku i književniku Zoranu Rankiću.

Nagradu za najbolju satiričnu knjigu objavljenu 2010. godine ravnopravno su podelili Radivoje Rale Damjanović iz Smedereva za knjigu aforizama “Jahanje na tigru” i Veselin Mišnić Lari iz Beograda za knjigu aforizama “Uredno složeni jauci”.

Laureati nagrade “Ekselencija satire” postali su slovenački književnik Žarko Petan i satiričar iz Crne Gore Veljko Rajković.

O dobitnicima priznanja je odlučivao žiri u sastavu: predsednik Srba Ignjatović, Dragutin Minić Karlo, Miljurko Vukadinović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Svečanost dodele nagrade “Radoje Domanović” biće održana u četvrtak, 22. decembra, od 13 časova, u Ministarstvu vera i dijaspore.

U istoj sali biće predstavljen i zbornik aforizama “Izvajane misli 4″ u izdanju Centra za kulturu Aleksinac, koji su priredili Slavomir Vasić i Ivan Matejević. U zborniku se nalaze aforizmi više od 130 autora sa područja bivše Jugoslavije.

Izvor: RTS

OBJAVLJEN IV KNJIŽEVNI KONKURS “PEGAZ” ZA 2012. GODINU

Nebojša Đorđević    Konkursi

Izdavačka kuća Književna omladina Srbije iz Beograda,  objavila je IV po redu konkurs za književnu nagradu “Pegaz” 2012.godine. Na konkurs je potrebno slati neobjavljene rukopise ( pod terminom “rukopis” podrazumeva se neobjavljena knjiga u rukopisu; ne jedna priča ili par pesama), u jednom primerku, u kategoriji sledećih žanrova: 1.roman, 2.poezija, 3.zbirka kratkih priča, 4.drama, 5.esej, 6.memoari, 7.monografija.

Pravo učešća imaju neafirmisani autori koji: - nisu do sada objavljivali svoja dela, - pišu na srpskom jeziku,
- žive u Srbiji ili van nje i - bez obzira na starosnu dob.

Rok za slanje radova je 1. septembar 2012. godine.

Propozicije:

1. Rukopisi koji pristigli na osnovu konkursa budu objavljeni u toku trajanja samog konkursa, ući će u izbor za dodelu nagrada koje se sastoje od: - Plakete  “Pegaz” - Povelje i - Novčane nagrade.
2. Ne postoji ograničenje u pogledu broja poslatih rukopisa, što znači da isti autor može da konkurise sa više nego jednim rukopisom.

3. Neće se uzimati u obzir rukopisi koji nisu potpuni i oni koji nemaju srpske karaktere: ćčžđš.

Rezultati konkursa biće objavljeni u toku oktobra 2012 godine.

Sve radove slati isključivo u elektronskoj formi na  mail: world.media.team@gmail.com
Uz poslati rukopis, priložiti i osnovne podatke o autoru kao i broj fiksnog ili mobilnog telefona.
Sve dodatne informacije možete dobiti na gore navedeni e-mail .

PRIZNAT SVETSKI REKORD MAKAUA U MARATONU

Nebojša Đorđević    Sport, Vesti

Stari i novi svetski rekorder u maratonu - Hajle Gebreselasije i Patrik Makau

Međunarodna atletska federacija (IAAF) ratifikovala je danas svetski rekord Kenijca Patrika Makaua postavljen u maratonu u Berlinu u septembru.

Patrik Makau je stazu dugu 42,100 kilometara prešao za dva sata tri minuta i 38 sekundi, čime je za 21 sekundu nadmašio prethodni najbolji rezultat Etiopljanina Hajlea Gebreselasija.

Etiopljanin, koji je prethodni svetski rekord 2008. oborio takođe u Belrinu, nije mogao da u toj trci održi korak sa Makuom i odustao je na 36. kilometru.

IAAF je ratifikovao i svetski rekord Makaua na 30 kilometara, koji je postignut u istoj trci - 1:27,38 sata, što je za 11 sekundi bolji rezultat od prethodnog kojeg je zabeležio Gebreselasije na maratonu u Berlinu 2009. godine.
Izvor: Vestionline

“ZLATNA LEVICA - PRIČA O RADIVOJU KORAĆU” OSVOJILA DVE NAGRADE

Nebojša Đorđević    Film, Sport, Vesti

Na 33. Međunarodnom filmskom festivalu u Palermu, film reditelja Gordana Matića „Zlatna levica - priča o Radivoju Koraću” osvojio je dve glavne nagrade - za najbolju režiju i najbolji strani film. Nagrade su kasno sinoć uručene reditelju filma Gordanu Matiću.

- Srbija je zemlja gde filmovi menjaju kulturu naroda, a sport često nije samo više od igre, već i više od života. Film i sport menjaju društvo na najbolji mogući način. Ove nagrade, osvojene u Palermu u konkurenciji sportskih filmova iz celog sveta, najbolji su pokazatelj da je ličnost Radivoja Koraća bezvremena i da nema granice. Zahvaljujem se celoj ekipi filma koja je verovala u uspeh - izjavio je reditelj i scenarista filma Gordan Matić, a prenosi sajt Košarkaškog saveza Srbije.

Iako još uvek nije imao srpsku premijeru, film o Radivoju Koraću videla je publika u Litvaniji i Italiji. Ekipa filma „Zlatna levica - priča o Radivoju Koraću” nada se da će u narednoj godini i srpska publika imati priliku da pogleda film.

Izvor: sportal.rs

ČETIRI DRŽAVNA REKORDA KNJAŽEVČANA NA GALA KUPU U NIŠU

Nebojša Đorđević    Sport, Vesti

Powerlifting klub “Knjaževac”

Na tradicionalnom „Gala kupu” - državnom kupu u triatlonu - Powerliftingu,  održanom u Nišu, ekipa powerlifting kluba “Knjaževac” ostvarila je sjajan uspeh. Njeni takmičari, Dalibor Ilijić i Zoltan Tot postavili su nove državne rekorde u čučnju, prvi u kategriji do 83kg sa podignutih 277,5 kg i totalu 752,5 kg, drugi u kategoriji do 59 kg, sa podignutih 192,5 kg.  Dalibor Ilijić je pored osvojenog prvog mesta i postavljenih rekorda u svojoj kategoriji osvojio prvo mesto i zlatnu medalju i u ukupnom plasmanu u disciplini čučanj i drugo mesto u benč presu i totalu. Uspeh knjaževačke ekipe potvrdili su i Zoran Radenković u kategoriji do 83kg, osvojivši treće mesto i veteran, Radomir Jovanović ( 69godina),najstariji takmičar prvenstva,koji je u kategoriji do 120 kg osovojio prvo mesto u kategoriji veterana, sa rekordom od podignutih 122,5 kg u benču, što je bilo dovoljno da u seniorskoj konkurenciji bude peti.

Dalibor Ilijić

“”Pomoć za odlazak na ovo takmičenje pružili su nam sportski savez Knjaževca i lokalna samouprava, tako da i pored finansijske krize i nedostatka materijalnih sredstava na kraju godine, takmičari powerlifting kluba “Knjaževac” i u oslabljenom sastavu uspeli su da obore četri državna rekorda i osvoje četiri zlatne i jednu bronzanu medalju” - kaže Dalibor Ilijić, državni rekorder i čelnik knjaževačkog kluba.