STIŽU REDITELJ KIM KI DUK I NURI BLIGE DŽEJLAN

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Kim Ki Duk, Južna Koreja

Peti po redu međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 17. do 23. januara 2012. godine u Drvengradu, na Mokroj gori, u organizaciji produkcijske kuće Emira Kusturice „Rasta International” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

U takmičarskom programu učestvovaće kratkometražni filmovi 20 mladih autora. Radionice će držati poznati reditelji Kim Ki-duk iz Južne Koreje i Nuri Bilge Džejlan iz Turske, objavljeno je na sajtu festivala.

Prijavljeno je više od 200 filmova mladih autora i studenata filmskih škola iz oko 40 zemalja iz čitavog sveta, a odabrano je 20 koji će se takmičiti za Zlatno jaje, Srebrno jaje i Bronzano jaje.

Nuri Bilge Džejlan Turska

Ocenjivaće ih međunarodni žiri - iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.

Organizatori festivala ističu raznolikost tema, aktuelnost i zavidan kvalitet odabranih filmova. Među njima su četiri rada srpskih autora - „Momci, gde ste” Jelene Gavrilović, „Od pepela” Ognjena Glavonića, „Fragmenti” Ivana Stojiljkovića i „Samo što nismo” Marka Grbe Singa.

U programu „Velikani evropskog filma” biće priređen omaž srpskom reditelju Aleksandru - Saši Petroviću (1929-1994).

Izvor: Blic Online

NEŠA LEPTIR DOBIO SVOJ PLATO

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Plato ispred Ustanove kulture Palilula od danas nosi ime muzičara Nenada Radulovića, poznatijeg kao Neša Leptir.

Predsednik Opštine Palilula Danilo Bašić na platou je svečano otkrio spomenik-statuu, na čijem je potstamentu uklesano: “Plato Nenada Radulovića - Neše Leptira”.

“Ove godine se navršava trideset godina od kada se Nenad Radulović pojavio sa svojom grupom ‘Poslednja igra leptira’ na Palilulskoj olimpijadi kulture i osvojio prvo mesto”, izjavio je za agenciju Beta pomoćnik predsednika Opštine Palilula Milorad Todosić.

Posle otkrivanja spomenika, svečanost je nastavljena programom u novoj dvorani Ustanove kulture Palilula. U programu su učestvovali mnogi Nešini prijatelji - muzičari, glumci i članovi Indeksovog radio pozorišta, čiji je član bio i Neša Leptir.

Ideja za dodelu imena Nenada Radulovića platou ispred Ustanove kulture Palilula potekla je od novinara Milorada Roganovića i predsednika Opštine Palilula Danila Bašića. Ustanova kulture Palilula koja se ranije zvala Dom kulture Braća Stamenković, nalazi se pored hale Pionir.

Nenad Radulović (1959-1990) je drugi domaći roker koji je dobio takvo priznanje - pre njega je plato ispred Doma omladine Beograda nazvan po Milanu Mladenoviću, lideru rok grupe EKV.

Spomenik-statua Raduloviću je delo akademskog slikara Dragana Ristića, i čine ga kameni ptostament iz kojeg “izviru” metalna gitara i krilo leptira.

Radulović je karijeru započeo kao pevač i vođa pop-rok benda “Poslednja Igra Leptira” 1979. godine. Objavili su dobro prihvaćene albume “Napokon ploča” (1982), “Ponovo ploča & Druge priče” (1983), “Opet ploča - Srce od meda” (1985), “Grudi moje Balkanske” (1986) i “Zajedno smo piškili u pesku” (1987).

Grupa se raspala 1989. godine, a Radulović je tada objavio svoj jedini solo-album “Niko nema što Piton imade” koji je bio parodija na novokomponovanu muziku. Počeo je da radi na novom albumu, ali je uspeo da samo snimi pesmu “Modra bajka” pre nego što se razboleo i umro od tumora 12. februara 1990. godine.

Pesma “Modra bajka” prvi put je objavljena na albumu “Poslednja Igra Leptira Modra Bajka - Best of” (1997).

Izvor: B 92/ Beta

NOVOGODIŠNJI OPERSKI GALA KONCERT U CENTRU “SAVA”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Novogodišnji operski gala koncert biće održan 21. decembra u Velikoj dvorani Centra “Sava” uz učešće zvezda svetskih operskih scena i domaćih umetnika.

Na koncertu prvi put će zajedno nastupiti zvezde svetskih operskih scena Željko Lučić, po nepodeljenim mišljenjima muzičke kritike i publike najbolji verdijanski bariton sveta, i Zoran Todorović, jedan od vodećih tenora evropskih operskih scena.

Dva velikana evropskih i svetskih operskih scena koji su prve profesionalne korake učinili u Srbiji a potom ostvarili velike uspehe u svetu, prvi put će nastupiti zajedno u Beogradu. Njihov premijerni zajednički nastup pred našom publikom predstavljaće ekskluzivan kulturni i umetnički događaj za prave muzičke sladokusce, istaknuto je u najavi gala koncerta.

Gošće koncerta biće sopran Suzana Šuvaković Savić, prvakinja Beogradske opere i mecosopran Sanja Anastasija, solista operske kuće u Gracu. Uz četvoro solista nastupiće Hor Radio-televizije Srbije i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” pod dirigentskim vođstvom Dejana Savića.

Na programu gala koncerta su uvertire najlepših opera, arije i dueti iz pera najvećih operskih umetnika: Verdija, Leonkavala, Čilee, Bizea, Pučinija i popularne napolitanske melodije.

Izvor: Glas javnosti/Tanjug

BRANISLAVA NEŠIĆ - Izbor iz pezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Branislava Nešić, po duši ljubavna, po umlju satiričar, neposredna u kontaktu sa čitaocima, rođena je u Beogradu  Prepoznaje da umetnost nastaje u biti, bez cilja i namere, želje i koristi, tako nadalje nema plan, a nije ga ni imala, pa kud je put nanese…

Krajem 2010 g. i početkom 2011 g. objavljuje svoj pesnički prvenac u izdanju Književne omladine Srbije, pod nazivom Pulsar.

Knjiga je ezoterična i egzoterična, zatvorena i prozirna, njeni autori su mnogi, a pisac je samo jedan. Ona je i prepisana i napisana, kao i sve što čovek stvara; i iskrena i strastvena, rečima kakvim tragaju jedino istinski pesnici.

 

STRUK

Ovaj naš je ples
Kao žitka masa
Nabubrela, nabujala
Tesna sama sebi

Ritam bije damare
Stid se izgubio
Duboko među nogama

Bol je slast
Slast unutra boli

Negde između
Naših žitkih tela
Kuva, ključa, kipi
Pretaču se sokovi
drveta života

O, kakva divota!

Obujmi mi struk
Iako pobeći ti neću
Ne podnosim blizinu
Bez dodira tvog.

 

ZABORAV

Prašina me tvori
Niko sam i ništa
Tek alava neman
- u zaborav se spremam.

Ne poznajem svoj trag
Jer ga ne ostavljam
Cipele sam trošne
Prosjaku poklonila

Sumorna sam klonula
- peče tugu želja
To Sunce žarko
Pustinju sad žega

Postala sam ništa
A već sam to i bila
Jedno sam i sve
Prašina bez bola.

 

PAD

Ranite orla u čelo.
Ubijte mu misao.
Poslednju kaplju slobode
Vatrom ugasite.
I dok slomljeno mu Veličanstvo
Ponizno pada na zemlju,
Okrenite mu leđa.
Zaboravite istinu,
Ostvarite zaborav.
Vi ga ne poznajete.
Pitate: „ Orao, rekoste?

 

OKULTURA

Zbori, sliko,
Preda kim si nema!?

Zar piskava ti glasa
Ubila zla trema?

Čega zarad
K sebi dozivaš,
Pletivo sećanja
Zaboravljenim tkaš?

Govori, sliko,
Da l’ jošte znadeš
Cvilit ‘nako meko,
Iznedrit si mleko
Da nejako ti čedo
Na’raniš tek ovlaš?

 

 

KIJANU RIVS SE OKREĆE REŽIJI

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Glumac Kijanu Rivs režiraće svoj prvi film pod nazivom ”Man Of Tai Chi” (Čovek taj čija), prenose holivudski mediji.

Osim što će režirati, Rivs će u ovom filmu glumiti zajedno sa Tajgerom Čenom sa kojim je sarađivao na trilogiji ”Matriks”.

Radnja filma, koji počinje da se snima u februaru, događa se u Pekingu i prati mladića koji se bavi borilačkim veštinama i mora da se izbori sa važnim životnim odlukama. Rivs će ovaj film snimiti na dva jezika - engleskom i kineskom.

Glumac je svoj film zamislio kao posvetu starim kung fu filmovima. ”Želim da napravim dobar kung fu film. Dobra priča i dobra radnja - ali neka ima i kung fua”, rekao je on.

Izvor: B 92/Tanjug