POSLEDNJI PUT SA MONSERAT KABALJE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Španska diva poslednji put kod nas, u okviru svoje oproštajne turneje. Beogradska arena se poklonila Njenom veličanstvu opere!

Pet i po decenija karijere, više od 80 nezaboravnih operskih uloga, čitava večnost na turneji, sve to Kabaljeovu čini unikatnom pojavom na modernoj operskoj sceni, a njene glasovne i izražajne veštine pune štampu već duže nego što verovatno i sama priznaje da pamti.

Operska diva koja je ove godine proslavila 78. rođendan na scenu je izlazila uz pomoć dirigenta Hosea Koljada, koji ju je nežno i zaštitnički, držeći je pod ruku, sprovodio do mesta pred 5.000 oduševljenih Beograđana.

“La superba” je treći put nastupila pred domaćom publikom, u okviru svoje oproštajne turneje, a na repertoaru bila su dela Čilea, Bizea, Barbierija, Serana, Kabaljera, Himenesa…

Neizbežno je da ovakav nastup sa sobom nosi dozu melanholije. Diva ne dolazi, već se oprašta. Spremna je da skine scensku šminku, odloži perike i kostime, i dostojanstveno se povuče. A to je bilo primetno i u njenom nastupu.

Specijalan gost na koncertu bio je Haris Džinović, koji je svojom jedinstvenom interpretacijom napolitanske arije “Dicitencello vue” i duetom “Not ti scordar di me” ostavio publiku bez daha!

Koncertu za pamćenje doprinela je i sopran Snežana Savičić Sekulić, čija je arija iz “Boema” Pučinija ulila nadu ljubiteljima opere da će Monserat svuda po svetu, pa i u Srbiji, ostaviti dostojne naslednice.

Istina, po izlasku iz Arene, mnogi su se žalili da Monserat više nema ono što ju je činilo velikom, spektakularan glas, harizmu, pa i žar… “Zašto smo platili kartu ako ona nije pevala ceo koncert” samo je jedno od pitanja koje smo čuli ispred Arene. Ali odgovor je jednostavan. Ponekad vredi platiti i papreno za izuzetnog umetnika, ponekad novac plaćen za kartu ne obećava celovečernji vrhunski provod, već priliku da makar nakratko osetite talenat kakav se rađa jednom u generaciji. Pardon, ne priliku, već čast.

Izvor: Mondo/ Beta, Bojana Zimonjić

ATELJE SLAVI ROĐENDAN 12.NOVEMBRA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Atelje 212 proslaviće u subotu 12. novembra 55. godišnjicu osnivanja, predstavom “Ratna kuhinja” Stevana Koprivice, u režiji Milana Karadžića,i dodelom godišnjih nagrada najboljim glumcima i saradnicima u protekloj sezoni, saopšteno je iz tog pozorišta.

Predstava “Ratna kuhinja” počinje u 20.00 sati, a u nagrade glumcima i saradnicima biće dodeljene na svečanosti u 22.00 sata, najavili su organizatori.

Povodom 55. godišnice rada, Atelje 212 odobriće svim posetiocima koji imaju 55 godina, 55 odsto popusta za karte u pozorišnoj sezoni 2011/2012. godine.

Atelje 212 osnovan je 12. novembra 1956. godine, kada je u maloj Sali “Borbe” izvedena predstava “Faust” Johana Volfganga Getea u režiji Mire Trailović.

U prvoj predstavi glumili su Ljubiša Jovanović, Viktor Starčić, Marija Crnobori i Mata Milošević, a u gledalištu je bilo postavljeno 212 stolica, navodi se u saopštenju.

Atelje 212 osnovan je kao scena za izvođenje nove avangardne drame, a pojava tog teatra označila je prekretnicu u pozorišnom životu Beograda i ovog dela Evrope, navodi se u saopštenju.

“Publika je tog 12. novembra 1956. aplaudirala, a javnost je bila blagonaklona prema neobičnom pozorištu, s neobično izvođenim predstavama”, dodaje se u saopštenju.

Izvor:B 92/Beta

VEČE STRIPA U KC GRAD

Aleksandra Radovanović    Strip

BEOGRAD- Nove knjige posvećene savremenom stripu u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije biće predstavljene u utorak u Kulturnom centru Grad u Ulici braće Krsmanović 4 u Beogradu.

Biće predstavljeno trojezično izdanje o srpskom alternativnom stripu “Nevidljivi strip” u izdanju Narodne biblioteke Srbije, antologija jugoslovenskog stripa 20. veka “Stripovi koje smo voleli” (Omnibus pres) i katalog festivala “Novo doba”.

Antologija “Stripovi koje smo voleli” koju su priredili Zdravko Zupan, Živojin Tamburić i Zoran Stefanović, bila je proglašena za izdavački poduhvat proteklog Sajma knjiga u Beogradu, navode organizatori.

U debati o stripu učestvovaće strip-kritičar Zoran Stefanović, autor Radovan Popović i urednik festivala Novo doba Mileta Mijatović. Posle razgovora biće organizovana akcija oslikavanje majica, cegera i drugih odevnih predmeta strip motivima, najavili su organizatori. Promocija će biti održana 8. novembra u 20 sati.

Izvor:: Beta