SVETISLAV BASARA OTVARA SAJAM KNJIGA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Sve spremno za početak najveće književne manifestacije na Balkanu

Beograd - Književnik Svetislav Basara otvoriće 56. Beogradski međunarodni sajam knjiga u nedelju 23. oktobra, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Media centru. Pored kolumniste Danasa, prve posetioce će, u ime počasnog gosta Sajma - portugalskog jezika, pozdraviti pisac iz Mozambika Mija Koto, jedan od najeminentnijih afričkih pisaca na portugalskom jeziku.

Kako je objasnio predsednik Upravnog odbora Željko Ožegović, razlog za ovakvu odluku je činjenica da je Basara dobitnik više priznanja za književnost, među kojima je i NIN-ova nagrada 2006. godine.

On je rekao da je ova manifestacija, koja ima 30 izlagača više nego prošle godine, u potpunosti spremna za svoj početak.

- Na Sajmu će biti 455 izlagača, dok je ukupan broj prisutnih izdavačkih kuća koje učestvuju na Sajmu knjiga preko izdavačkih Udruženja i kulturnih centara stranih država 813 - istakao je Ožegović i podsetio da će ove godine Sajam produžiti svoje radno vreme za jedan dan i jedan sat svakog dana.

Urednica programa Vladislava Gordić Petković rekla je da će na Sajmu biti organizovani tradicionalni forumi i radionice, kao i tri nove konferencije koje će biti posvećene delu Ive Andrića, postkolonijalnoj književnosti portugalskog govornog područja i digitalnoj tehnologiji.

Ljubiteljima knjige biće predstavljena književnost osam luzofonih zemalja, budući da je ovogodišnji počasni gost portugalski jezik, kao i više od 40 novih izdanja i oko 20 pisaca sa ovog govornog područja. Ambasade Angole, Brazila i Portugala pripremaju raznoliki književni i kulturni program u ime ostalih luzofonih država.

Ambasador Angole u Srbiji Toko Diankega Sera objasnio je da je portugalski, iako je bio jezik kolonizatora, jezik koji je ujedinio različite narode Angole. Prema njegovim rečima, književnost Angole je najvećim delo napisana upravo na ovom jeziku, a čitaocima u Srbiji će tokom trajanja Sajma biti predstavljena između ostalog i dela najpoznatijeg angolskog pisca Pepetela.

Ambasador Brazila u Srbiji Alešandre Ador Neto istakao je da će na Beogradskom sajmu knjiga publika moći da se upozna sa delima brazilskih autora različitih generacija.

- Očekuju ih prevodi 13 knjiga brazilskih pisaca, od kojih su neke prevedene na inicijativu izdavača, dok su druge bile po izboru Ambasade Brazila - kazao je Ador Neto, koji je istakao kao poseban događaj dolazak brazilske spisateljice Ana Marije Mašado.

Na Sajmu će biti dodeljene i nagrade izdavaču godine, izdavačkom poduhvatu za 2011. i dečjoj knjizi. Sajam knjiga biće otvoren od 10 do 21 sat, od 23. do 30. oktobra, a cena ulaznica je 250 dinara za pojedinačnu posetu, dok je 150 za grupne posete.

Andre Kunja iz Centra za portugalski jezik „Kamoiss” pri Filološkom fakultetu rekao je da je će za Sajam knjiga biti objavljen gotovo isti broj dela pisaca sa portugalskog govornog područja koliko je u Srbiji prevedeno za poslednjih 10 godina.

- Sada se čini da ćemo tokom Sajma imati previše naslova, kojima nećemo moći odmah istovremeno da se posvetimo. Nadam se da će se posetioci vremenom, nakon Sajma, sa njima upoznavati - zaključio je Kunja.

„Učila” i „Zvonce” u isto vreme

U istom terminu, od 23. do 30. oktobra, na Beogradskom sajmu održavaju se još dve manifestacije, komplementarne Sajmu knjiga - 42. Međunarodni sajam opreme i sredstava za savremenu nastavu „Učila” i 4. Sajam obrazovanja „Zvonce”. Programi ova dva sajma biće predstavljeni u hali 2 na nivou C.

Izvor: Danas M. Krtinić

KARIKATURISTI JUGOSLAVU VLAHOVIĆU URUČEN GRAN PRI “KURIR MIRA”

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Beogradskom karikaturisti i ilustratoru Jugoslavu Vlahoviću večeras je u Kragujevcu uručen gran pri “Kurir mira” 16. međunarodnog Salona antiratne karikature, koji dodeljuje svetska Asocijacija gradova vesnika mira.

Na otvaranju izložbe u galeriji Narodnog muzeja, međunarodni žiri Vlahoviću je dodelio prvu nagradu u konkurenciji 83 karikature 186 autora iz 46 zemalja koje su pristigle na konkurs Salona antiratne karikature.

Zlatna i srebrna plaketa pripale su karikaturistima, takođe iz Srbije, Toši Borkoviću i Savi Babiću, a bronzana Luku Dešemakeru iz Belgije.

Salon antiratne karikature, koji se održava svake druge godine, jedna je od manifestacija kojom Kragujevac obeležava 21. oktobar - dan kada su fašističke snage 1941. godine streljale više hiljada civila u tom gradu, ali čuva i uspomene na žrtve svih ratova u svetu.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: N. Milošević

VIOLINISTA ROBERT MEK DAFI GOST BEMUSA

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Američki violinista Robert Mekdafi održaće u nedelju koncert u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu zajedno sa Gudačima svetog Djordja i violinistkinjom Marijom Špengler.

Pred beogradskom publikom premijerno će biti izveden Glasov komad “Američka četiri godišnja doba” koji je uradio po narudžbi Roberta Mekdafija koji ima ekskluzivno pravo na trogodišnje izvodjenje.

Mekdafi je rekao da je od početne ideje do završetka komada proteklo sedam godina i da je i sam Glas na kraju bio iznenadjen kvalitetom te kompozicije.

Kompozicija Filipa Glasa, prema rečima Mekdafija uzbudljiva je, mistična, glasna i brza i predstavlja važan doprinos savremenom muzičkom stvaralštvu.

Na programu koncerta, koji je deo Beogradskih muzičkih svečanosti, biće dela savremenih belgijskog kompozitora Gijoma Lekeua, Astora Pjacole i Leonida Desjatnikova, kao i američkog kompozitora Filipa Glasa, rečeno je na konferenciji za novinare.

Izvor: Beta

NAGRADA ZORANOV BRK GLUMCU IGORU ĐORĐEVIĆU

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

ZAJEČAR - Glumac Igor Đorđević, dobitnik je priznanja “Zoranov brk” na pozorišnom festivalu “Dani Zorana Radmilovića”, koji se po 20. put održavaju u Zaječaru.

Žiri na čelu sa Irfanom Mensurom nagradio ga je ovim priznanjem za bravurozno tumačenje lika Kanjoša Macedonovića, u istoimenoj predstavi budvanskog Grada teatra i Narodnog pozorišta u Beogradu, prema tekstu i u režiji Vide Ognjenović.

“Zbog Zorana Radmilovića sam upisao glumačku akademiju. Rodjen sam u Topoli, gde nema pozorišta, i jedina veza sa teatrom bila mi je kaseta Radovana Trećeg, koju smo imali u kući. Ona je bila moje pozorište, a Zoran, naravno, moj omiljeni glumac. Ostao je to do današnjeg dana”, rekao je Đorđević posle predstave.

On je otrkio da je u “Kanjošu” čak pokušao da Zoranu oda malu počast, imitirajući u jednoj sceni njegov hod. “Ne znam koliko je to publika primetila”, dodao je on.

Nakon predstave, ceo ansambl je u garderobi zapevao navijačku pesmu “Sad si uzeo Brk, Igore, Igore”

Prve četiri večeri ovog festivala, koji se po dvadeseti put održava u rodnom gradu Zorana Radmilovića, nagradu Zoranov brk za najbolju glumačku bravuru, dobili su Vlastimir Djuza Stojiljković, Bojan Dimitrijević, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta.

Izvor: Beta

IRSKI PESNIK DOBIO ZLATNI KLJUČ SMEDEREVA

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

SMEDEREVO - Na medjunarodnom festivalu poezije “Smederevska pesnička jesen” uručena je nagrada za životno delo irskom pesniku Džonu F. Dinu (John F. Deane).

“Smederevsku pesničku jesen” u sredu uveče je otvorio ministar kulture Srbije Predrag Marković, a nagradu je laureatu uručio gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Din je rodjen 1943. na ostrvu Ačil u Irskoj. Živi u Dablinu. Objavio je niz pesničkih i nekoliko proznih knjiga. Prvu pesničku zbirku “Prikradanje za vremenom” (Stalking after Times), Din objavio je 1977.

Usledile su zbirke “Velika žrtva” (High Sacrifice, 1981), “Zima u Metu” (Winter in Meath, 1985), “Hristos sa gradskom lisicom” (Ćrist, with Urban Fox, 1997) i “Mala knjiga o satima” (A Little Book of Hours, 2008).

Od 1996. generalni je sekretar Evropske pesničke akademije.

Nagradu čine pozlaćena replika ključa srednjevekovnog Smedereva, objavljivanje dvojezične knjige pesama iz izbora nagradjenog pesnika i novčanog dela.

Izvor: Beta