DŽULIJAN BARNS OVOGODIŠNJI DOBITNIK BUKERA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Britanski pisac Džulijan Barns (1946) dobio je prestižnu nagradu Buker za književnost, za roman “The Sense of an Ending”.

Žiri je na današnjoj ceremoniji u Londonu objavio ime dobitnika, kome će pripasti i novčana nagrada od 50.000 funti.

Barns je tri puta do sada bio nominovan za jednu od najčuvenijih književnih nagrada na svetu - za romane “Floberov papagaj” (1984), “Engleska, Engleska” (1998) i “Artur i Džordž” (2005).

U ovogodišnjoj trci, Barns je iza sebe ostavio britanske pisce Stivena Kelmana i Kerol Berč, kao i Kanađanina Patrika de Vita.

Barns je rođen 1946. u Lesteru u Engleskoj.

Objavio je brojne romane i zbirke priča, među kojima su i “Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja” (1989), “Pre nego što me je srela” (1982), “Troje” (1991) i “Ljubav, itd”, (2000. godine).

Pisao je i krimi romane pod pseudonimom Den Kavana.

Nagrada Buker može biti dodeljena piscima iz Britanije, Irske i još 54 zemlje iz zajednice (Komonvelta) bivših britanskih kolonija.

Izvor: Blic Online/Beta

FILM “SINEMA KOMUNISTO” NAGRAĐEN NA FESTIVALU U ČIKAGU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

BEOGRAD - Film “Sinema komunisto” Mile Turajlić dobio je nagradu “Gold hugo” za najbolji dokumentarni film na 47. međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu.

Debitanstki film Turajlićeve bio je u konkurenciji 15 dokumentarnih ostvarenja, među kojima su i najnovija dela čuvenih autora poput Vima Vendersa i Vernera Hercoga. U obrzloženju žirija je navedeno da film “Sinema komunisto” predstavlja “fantastično prožimanje forme i sadržaja, pri čemu se kinematografija koristi i kao metafora i kao sredstvo pričanja ove jedinstvene nacionalne i kulturne, ali i lične istorije”.

“Arhivski i savremeni materijal je vešto isprepletan stvarajući istovremeno intimno, ali i univerzalno filmsko ostvarenje”, ocenio je žiri. Projekcije Turajlićevog filma, jedinog filma iz Srbije na ovogodišnjem čikaškom festivalu, bile su rasprodate, a listovi Čikago rider i Tajm aut preporučili su publici da pogleda “Sinema komunisto”.

Film će biti ponovo prikazan 19. oktobra, na završnoj večeri festivala u okviru projekcija nagrađenih filmova. Selekcija ovogodišnjeg izdanja manifestacije, sa više od 180 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova, okarakterisano je kao najkvalitetnije u protekloj dekadi.

Međunarodni filmski festival u Čikagu je najstariji takmičarski filmski festival u Severnoj Americi. Osnovao ga je 1964. Majkl Kuca, kao alternativu komercijalnoj holivudskoj produkciji koja je preovladavala u domaćim bioskopima.

“Sinema komunisto” će tokom oktobra biti prikazan u Lisabonu (Portugal), Bergenu (Norveška), Stanfordu (Kalifornija) i Monpeljeu (Francuska), a u novembru planirane su projekcije na festivalima u Australiji, Španiji, Nemačkoj, Holandiji i Slovačkoj.

Izvor: Glas javnosti/Tanjug

PREMINUO ITALIJANSKI PESNIK ANDREA ZANZOTO

Nebojša Đorđević    Vesti

Italijanski pesnik Andrea Zanzoto, poslednji predstavnik velike generacije italijanskih pisaca 20. veka, preminuo je danas u 90. godini u Veneciji.

Kako javlja AFP, pesnik je već duže vreme imao srčane i respiratorne probleme. “Šta naučite o životu posle 90. Ništa… Da biste rekli nešto suvislo, trebalo bi da živite barem 900 godina”, kazao je nedavno Zanzoto u intervjuu italijanskoj televiziji povodom svog poslednjeg rođendana. Rođen u mestu Pjeve di Soligo 1921. godine, Zanzoto je diplomirao na univerzitetu u Padovi. Nakon rata živeo je nekoliko godina u Francuskoj i Švajcarskoj.

Nagradu San Babila uručio mu je 1950. godine žiri u kojem su bili Đuzepe Ungareti, Salvatore Kvazimodo i Eugenio Montale.

Početkom 60-ih godina, raskinuo je sa tradicijom hermetičke poezije i počeo da piše o modernom životu u Italiji zahvaćenoj ekonomskim bumom.

Radio je sa kultnim rediteljem Federikom Felinijem, a bio je blizak prijatelj i sa pesnikom i rediteljem Paolom Pazolinijem.

Izvor;Blic Online/Tanjug

SIGAL IMENOVAN ZA POMOĆNIKA ŠERIFA

Aleksandra Radovanović    Vesti

Poznati američki akcioni superstar Stiven Sigal sada želi da primeni iskustva iz glumačkih uloga u stvarnom životu, pa je nedavno imenovan za pomoćnika šerifa u jednom od najatraktivnijih kriminogenih delova SAD-a - na granici sa Meksikom.

Sigal će kao pomoćnik šerifa biti zadužen za pretraživanje i pritvaranje ilegalnih imigranata u jednom malom okrugu istočno od El Pasa

Dužnost koju će 59-godišnji glumac imati u policiji jeste pretraživanje i pritvaranje ilegalnih imigranata. Važno je napomenuti da je Sigal sam ponudio svoje usluge policiji, pišu američki mediji.

On je kontaktirao šerifa okruga Ervin i izrazio želju da nadgleda granicu i posebno naglasio da želi da radi u jednom malom okrugu istočno od El Pasa, koji se nalazi na obali reke Rio Grande. To mesto je inače poznata tranzitna tačka ne samo za ilegalne imigrante već i za krijumčare droge iz Meksika u SAD.

Stiven Sigal, priznati stručnjak u borilačkim veštinama, i ranije je služio u policiji. Prema njegovim tvrdnjama, on je motivisan željom za dobrobit svoje zemlje, a ne željom da ovim činom skrene pažnju na sebe.

Mediji navode da će Sigal svoj novi policijski posao početi da radi u januaru iduće godine.

Izvor: Vesti online

IZDAVAČI IZ SOFIJE DOBITNICI NAGRADE DOSITEJ OBRADOVIĆ

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

BEOGRAD - Nagrada “Dositej Obradović” za 2011. godinu biće dodeljena bugarskoj Izdavačkoj kući “Siela” iz Sofije, saopštila je u utorak Dositejeva zadužbina.

Kako se u saopštenju navodi, Izdavačka kuća “Siela” istakla se stalnim višegodišnjim prevodjenjem pisaca iz Srbije i predstavljanjem srpskog književnog stvaralaštva u inostranstvu.

Dobitniku nagrade biće uručena umetnički izradjena diploma i zlatnik sa likom Dositeja, a obezbedjen mu je i prostor za izlaganje na Sajmu knjiga u Beogradu u naredne tri godine, kao i pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije u objavljivanju dela koja afirmišu srspku kulturu.

Predstavnicima Izdavačke kuće “Siela” nagrada će biti uručena na Sajmu knjiga 24. oktobra, navodi se u saopštenju.

Nagradu stranom izdavaču za poseban doprinos prevodjenju književnog stvaralaštva i predstavljanju kulture Srbije “Dositej Obradović” dodeljuju Zadužbina “Dositej Obradović”, Medjunarodni sajam knjiga u Beogradu i Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

Izvor: Beta