NIKOLI VUJČIĆU NAGRADA “BRANKO MILJKOVIĆ”

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Pesničku nagradu “Branko Miljković” dobio je Nikola Vujčić, a njemu je nagrada uručena u Gradskoj kući u Nišu.

Vujčić je dobio nagradu za zbirku pesama “Dokle pogled dopire” koju je žiri proglasio najboljom zbirkom poezije izdate 2010. godine. Nagrada je uručena pred brojnim ranijim dobitnicima ovog priznanja.

- Nekako mi se posrećilo. Ovo mi je treća nagrada za jednu istu knjigu “Dokle pogled dopire”. To je moja knjiga koja je izašla u Zagrebu u izdanju Srpskog kulturnog društva “Prosveta”. Ja sam potpuno bio iznenađen, jednostavno sam bio malo apstrahovao jer ne pratim kada se te pojedine nagrade dodeljuju. Kada su mi javili, naravno da me je obradovalo. Ne bih bio iskren da kažem drugačije. Svaki pesnik kada piše i priželjkuje nagrade. Nagrada u ovom mom životnom uzrastu ne deluje više kao podstrek, samo više obavezuje - rekao je Nikola Vujičić, dobitnik nagrade.

Vujičiću je nagradu uručila zamenica gradonačelnika Nađa Marković.

Niš ove godine obeležava dva velika jubileja, 50 godina od prerane smrti pesnika Branka Miljkovića i 40 godina prestižne nagrade koja nosi njegovo ime.

Jubilej je obeležen programom niških pesnika u čast slavnog sugrađanina, projekcijom filma Marislava Radisavljevića “Vatra i ništa”. U prostoru Sinagoge postavljena je izložbabrojnih dokumenata, originalnih rukopisa, prepiske, fotografija, ličnih predmeta velikog pesnika, pod nazivom “Poezija kao sudbina”.

Izvor: Južne vesti Lj.S.

AI VEIVEI IZABRAN ZA NAJMOĆNIJEG UMETNIKA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Prema oceni časopisa “ArtReview”

Kineski umetnik Ai Veivei proglašen je najmoćnijim umetnikom na svetu, prema oceni časopisa “ArtReview”. Ipak, pojedini građani Kine smatraju da je reč o nepravednoj odluci iza koje stoje politički motivi.
Ai Veivei je poznat kao borac za ljudska prava

U intervjuu za televiziju BBC, Veivei je izjavio da se uopšte ne oseća moćno, jer se i dalje nalazi na uslovnoj slobodi. On je uhapšen u aprilu zbog navodne utaje poreza, a nakon što je pokrenuta kampanja za njegovo oslobađanje, pušten je iz zatvora, pod uslovom da ne koristi internet i ne kontaktira sa novinarima.

“Na primer, ovim razgovorom sam prekršio propis i verovatno ću biti kažnjen”, rekao je Ai britanskom novinaru.

Veivei je doživeo internacionalnu slavu kao jedan od kreatora Nacionalnog stadiona u Pekingu. Poznat je kao borac protiv kršenja ljudskih prava od strane vlasti.

U obrazloženju svoje odluke da upravo njemu podari prvo mesto na listi moćnih umetnika, “ArtReview” je naveo:

Njegove aktivnosti su podstakle umetnike da se izmeste iz zone u kojoj su stvarali, ograničene zidovima galerije ili muzeja. Pokazao je šta je sve moguće učiniti sa stvaralaštvom.”

Izvor: BlicOnline I. H. Foto: AP

OZIMANDIJAS - Persi Biš Šeli

Nebojša Đorđević    Poezija

Persi Biš Šeli (1792-1822) je paradigma sudbine pesnika, kako je najčešće doživljavaju oni koji slabo mare za poeziju. Jedan od nekolicine mitskih figura (engleskog) romantizma, tragično je nastradao u moru, kod toskanskog grada Vijaređa.

OZIMANDIJAS

Reče mi putnik neki iz drevne zemlje jedne:
„U pustinji još leže ogromne, i bez tela,
dve noge od kamena, a ko potražit’ htedne,
videće tu i glavu; bore njenog čela
i usne iskrivljenog od zapovesti ledne
znak su da vajar vide sve strasti toga cara
- i srce mu okrutno i šaku koja pleni -
pa ureza ih tako u kamen s mnogo dara.
A na postolju samom ovakav natpis ima:
„Ozimandijas ja sam, svi klanjaju se meni.
Gledajte dela moja i strepite pred njima!”
To ostalo je samo, a gde kip beše slavan
sad ruševine leže sve smrskane na tlima;
oko njih na sve strane pust pesak leži ravan.”

 

NAGRADA BUKER DOBIJA KONKURENCIJU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Grupa književnih poslenika pokrenula je novu književnu nagradu koja će biti konkurent Man Bukerovoj nagradi, a dodeljivaće se za “umetničko dostignuće”.

,,Mi ne želimo da napadamo Buker ili bilo koju knjigu iz užeg izbora. Smatramo da ima mesta i za jedne i za druge”, rekao je književni agent i portparol grupe Endriju Kid.

Detalji o žiriju i načinu finansiranja nagrade, koja će početi da se dodeljuje od iduće godine, biće uskoro saopšteni.

Za razliku od Bukera koji nagrađuje samo pisce iz zemalja Komonvelta i Irske, nova književna nagrada biće otvorena za sva dela napisana na engleskom jeziku i objavljena u Velikoj Britaniji.

,,Nagrada će nuditi čitaocima selekciju romana koji su, po mišljenju stručnog žirija, nenadmašni po svom kvalitetu i ambiciji”, navodi se u saopštenju organizatora.

Oni, naime, smatraju da Buker danas daje veći prioritet “čitljivosti” dela nego njegovoj umetničkoj vrednosti.

Izvor B92/Tanjug

DANIJEL BARENBOIM UMETNIČKI DIREKTOR SKALE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

MILANO - Argentinsko izraelski dirigent i pijanista Danijel Barenboim imenovan je za muzičkog direktora milanske Skale, saopštila je u četvrtak ta operska kuća.

Barenboim, čiji će ugovor početi 1. decembra, nasledio je Rikarda Mutija čije je mesto upražnjeno otkako je ovaj 2005. napustio Skalu usled umetničkih i programskih neslaganja s upravom te kuće.

Poslednjih pet godina Barenboim je imao titulu “maestra Skale” - nezvanične titule na osnovu koje je bio producent najmanje dve opere godišnje. Taj ugovor mu je isticao ove godine.

Barenboim će do 2016. biti umetnički direktor Skale koja je danas saopštila da će on provoditi 15 nedelja godišnje u toj operskoj kući, za potrebe koncerata, opera i turneja.

Izvor: Beta/AP