TOMASU TRANSTREMERU NOBEL ZA KNJIŽEVNOST

Nebojša Đorđević    Vesti

STOKHOLM - Švedski pesnik Tomas Transtremer ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštio je u četvrtak u Stokholmu Nobelov komitet.

Transtremer (80) je nagradjen pošto je “kompaktnim, bistrim prizorima podario novi pristup stvarnosti”, navodi se u obrazloženju Švedske akademije.

Nadrealističke pesme o misterijama ljudskog uma donele su Transtremeru ugled jednog od najznačajnijih skandinavskih pisaca posle Drugog svetskog rata.

Švedskom pesniku pripašće ček na deset miliona kruna (1,5 miliona dolara).

Njegove pesme prevedene su na više od 50 jezika, a njegovo stvaralaštvo uticalo je na pesnike širom sveta, posebno u Severnoj Americi.

Autor je zbirki pesama “17 pesama” (1954), “Tajne na putu” (1958), “Napola dovršeno nebo” (1962), “Zvuci i šine” (1966), “Barijera istine” (1970), “Staze” (1973), “Baltik” (1974), “Divlji pijac” (1983), “Za žive i mrtve” (1989), “Tužna gondola” (1996) i “Velika zagonetka” (2004).

Izvor: Beta

Definitivno, pravda i u Nobelovom komitetu, konačno, pesnik laureat - sve čestitke Transtremeru, preko koga kraljica književnosti, ponovo zaseda na tron!

Redakcija www.kul-tim.net

MILOSAVU TEŠIĆU NAGRADA ZMAJ OGNJENI VUK

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Poezija, Vesti

SMEDEREVO - Narodna biblioteka Smederevo dodelila je ove godine nagradu manifestacije Smederevska pesnička jesen “Zmaj Ognjeni Vuk” pesniku Milosavu Tešiću (64), saopštio je u četvrtak žiri.

Nagrada je Tešiću dodeljena jednoglasnom odlukom žirija za zbirku pesama “Mlinsko kolo” u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda.

Nagrada će biti uručena Tešiću na medjunarodnom festivalu poezije “Smederevska pesnička jesen” 17. oktobra.

Nagrada “Zmaj Ognjeni Vuk” dodeljuje se za najbolju pesničku zbirku objavljenu na srpskom jeziku od jula prethodne do jula tekuće godine.

Izvor: B 92/Beta

POSKUPLJENJE NIJE SMANJILO POTRAŽNJU ZA PROSTOROM NA SAJMU KNJIGA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Polemika sajma i knjižara

Odbor beogradskog Međunarodnog sajma knjiga izdao je saopštenje u kojem odgovara na primedbe Udruženja knjižara i izdavača koje su mediji juče preneli.

U saopštenju se kaže da su cene za učešće na sajmu povećane za 20 odsto samo u hali u kojoj vlada najveća potražnja za izložbenim prostorom, a u ostalim halama cene su povećane za 10-15 odsto ili pak snižene za 23 odsto (ukidanjem knjižara u delu Hale 4).

Međutim, kako je navedeno, i pored povećanih cena, tražnja za zakupom prostora u Hali 1 Beogradskog sajma prevazišla je kapacitet hale za oko 3.000 kvadratnih metara.

Naznačeno je, takođe, da se za sajam prijavilo više učesnika nego 2010, kao i da je ove godine trajanje Sajma knjiga produženo za jedan dan, a radno vreme za jedan sat (do 21 h) svakoga dana.

Izvor: BlicOnline

NOVA POSTAVKA O DESANKI U BRANKOVINI

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

VALJEVO - Ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo Predrag Marković otvorio je u četvrtak u Brankovini kod Valjeva novu muzejsku postavku posvećenu pesnikinji Desanki Maksimović (1898 - 1993).

Postavka “O Desanki, perom i slikom” nalazi se u školi u kojoj je učila i živela velika srpska pesnikinja, a delo je zaposlenih u valjevsklom Narodnom muzeju.

“Posao ministarstva je da na najbolji mogući način raspodeli novac gradjana, poreskih obveznika. Prethodna postavka o Desanki (”Zavičaj pesniku”) iz 1985. morala je da se modernizuje i da u centru bude ‘njegova visost posetilac’”, rekao je novinarima ministar Marković.

Postavka “O Desanki, perom i slikom”, u ambijentalnoj rekonstrukciji radnog prostora pesnikinje, posetiocima nudi mogućnost da vide lične predmete iz njenog života, kao i nova saznanja o njenom životu poetese.

Izložena je memorijalna zbirku predmeta, koje su Desanka Maksimović i članovi njene porodice poklonili Narodnom muzeju, kao i fond fotografija valjevskog fotoreportera Dragiše Medenice, koji je pesnikinju pratio gotovo 30 godina.

Autori postavke su istoričarka Dragana Lazarević Ilić i dizajner Slobodan Sekulić Bogdanović.

Izvor: Beta

DODELJENO ZLATNO “DOSITEJEVO PERO”

Aleksandra Radovanović    Knjige, Vesti

BEOGRAD - Nagrada dečijeg žirija u kome je više od 100 osnovaca iz škola na Voždovcu dodelio je ove godine Zlatno “Dositejevo pero” knjizi Roberta Takariča “Šest i po najgorih muvanja od postanka sveta” u izdanju “Odiseje”.

Organizatori ove jedinstvene nagrade dečije kritike su Biblioteka grada Beograda i njen voždovački ogranak “Dositej Obradović”, društvo “Prijateji dece Voždovca” i Centar za kulturu i sport “Šumice” gde će 7. oktobra biti uručeno priznanje.

Nagrada žirija dečije kritike “Dositejevo pero” dodeljuje se 14. put, a Takaričeva knjiga je pobedila u kategoriji starijih razreda osmogodišnjih škola.

Tokom cele školske godine odabrani članovi žirija čitaju knjige koje su konkurisale za nagradu i ocenjuju ih od jedan do pet i na osnovu zbira ocena dobija se pobednik.

Robert Takarič je vojvođanski dramski pisac i pisac za decu, popularan u Srbiji i Republici Srpskoj, po profesiji pedagog drame.

Objavljuje kod nekoliko izdavača, a često gostuje u školama i bibliotekama, jer ume odlično da uspostavi kontakt sa decom i tako je stekao veliku popularnost.

Izvor: Tanjug