KABARE ZIJAHA SOKOLOVIĆA 1001. PUT

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Popularni dramski umetnik Zijah Sokolović gostovaće 15. oktobra u pozorištu “Slavija”, gde će 151. put izvesti svoju čuvenu predstavu „Cabares Cabarei”, što će biti ukupno 1001. izvodjenje od premijere u Beču pre više od 18 godina.

U tom specifičnom kabareu na temu ljubavi i smrti Sokolović govori i igra sve moguće i to bez ikakvih specijalnih scenskih efekata.

Kritičari su ocenili da on “majstorskom mimikom i potpunim vladanjem glasom vodi gledaoce od neukrotivog smeha do ledenog užasa, poigrava se osećajima i mišljenjem publike”.

Predstava govori o dezorijentiranosti modernog čoveka koji je izgubio ideale i uopšte veru u njih, a nije u stanju da postane žilavi “mediokritet” koji, sledeći samo goli nagon samoodržanja, uvek odnosi pobedu nad bilo kakvim duhovnim vrednostima i intelektom.

Tu veoma ozbiljnu problematiku Sokolović oblaže specifičnom vrstom crnog humora i uspeva da puna dva i po sata drži pažnju gledalaca.

Prvo izvodjenje bilo je na sceni Interkultteatra u glavnom gradu Austrije 28. januara 1993. godine, a jubilarno, hiljadito izvodjenje na festivalu u Hrvatskoj “Kastavsko kulturno leto” 29. jula ove godine.

U pozorištu “Slavija” ističu da su ponosni što je ova izuzetna predstava već celu deceniju deo i njihovog repertoara.

Izvor: BlicOnline

USKORO KNJIGA O SONJI SAVIĆ

Nebojša Đorđević    Film, Knjige, Vesti

Povodom 50 godina od rođenja poznate glumice Sonje Savić i tri godine od njene prerane smrti, ovih dana izlazi iz štampe knjiga „Sonja Savić - otvorena stranica”, priređivača Milomirke Jovović i Zdenke Golubović iz Negotina.

- Knjiga je rađena u znaku broja 47, to jest broja godina života Sonje Savić. Ona sadrži dva bloka od po 47 autentičnih i autorizovanih tekstova, koje su, sećajući se Sonje, izrekle ili napisale devedeset četiri poznate ličnosti sa prostora čitave bivše Jugoslavije. Oplemenjena je sa 47 fotografija koje definišu život i umetnički rad glumice i 47 izvornih poruka i tumačenja Sonje Savić o životu i umetnosti - kaže Zdenka Tomić, novinar iz Negotina.

Ovo najnovije izdanje valjevske „Intelekte”, finansijski su podržali Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije i „McCann grupa”, a 1.000 primeraka biće besplatno podeljeno na promocijama u pet mesta u Srbiji - Beogradu, Donjoj Gorevnici kod Čačka (gde je Sonja sahranjena), Valjevu, Nišu i Negotinu.

U knjizi „Sonja Savić - otvorena stranica”, svoje sećanje na Sonju izneli su mnogi glumci, književnici, reditelji, scenaristi, novinari, muzičari…

Između ostalih i Dušan Kovačević, Rade Šerbedžija, Svetozar Cvetković, Voja Brajović, Miroslav Ilić, Bata Živojinović, Maja Volk, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Ljubiša Samardžić, Vesna Dedić, Aleksandar Jugović, Olivera Katarina, Milomir Marić, Suada Kapić, Dejan Mijač, Mira Furlan, Branislav Lečić, Puriša Đorđević, Mirjana Bobić-Mojsilović, Vlada Divljan, Miša Radivojević, Darko Rundek, Lazar Ristovski, Borka Pavićević, Slobodan Šijan, Bebi Dol, Zdravko Šotra..

Izvor: Blic Online S. JURASOVIĆ

RAHBARI DIRIGUJE U FILHARMONIJI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Beogradska filharmonija i jedan od omiljenih gostujućih dirigenata orkestra Aleksandar Rahbari otvoriće vč;eras klasični ciklus koncerata u ovoj sezoni.

Nakon otvaranja Popularnog ciklusa i Nove godine, u Kolarčevoj zadužbini Beogradska filharmonija i iranski dirigent internacionalne karijere Rahbari koji je sarađivao sa više od 120 orkestara širom sveta otvoriće novi ciklus kapitalnim delima svetske muzičke literature.

Kako je najavila Filharmonija, na programu su dva dela Ludviga van Betovena uvertira “Leonora br. 3″ i Treći klavirski koncert u kome je solistkinja, rumunska pijanistkinja Aleksandra Kostin, mlada umetnica koja je nakon diplomiranja na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u rodnom Bukureštu prošle godine doktorirala klavir na Bostonskom univerzitetu.

U drugom delu koncerta Beogradska filharmonija i dirigent Rahbari izvešće simfonijsku poemu Riharda Štrausa “Tako je govorio Zaratustra”, čija je početna tema jedna od najpoznatijih u istoriji muzike zahvaljujući filmu “Odiseja u svemiru”.

U koncertnoj najavi BF je istakla da Rahbari, jedna od interesantnijih muzičkih ličnosti današnjice, koga su dirigentsko umeće i harizma proveli preko svih meridijana, zbog incidenta 1979. godine, kada je njegov koncert u Ljubljani otkazan iz političkih razloga, u Beograd nije dolazio decenijama.

Vratio se posle 30 godina, prošle sezone sa Beogradskom filharmonijom je imao dva koncerta i, kako je rekao, od samog starta ostvario je poseban odnos sa orkestrom.

“Zaista sam se zaljubio u ovaj orkestar, jer čovek sa iskustvom može da oseti kada je na tragu nečega velikog. Oni su kao zlatni rudnik, mladi su, sveži i motivisani, divno je raditi sa njima”, izjavio je Rahbari.

Sledeće nedelje Beogradska filharmonija sa dirigentom Rahbarijem izvešće Šestu simfoniju Gustava Malera.

KONKURS ZA DRAMSKI TEKST ZA DECU

Nebojša Đorđević    Konkursi, Pozorište, Vesti

ASSITEJ Srbije udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade raspisuje konkurs za najbolji originalni dramski tekst za decu i mlade na srpskom jeziku koji se otvara 1. okrobra.

Konkurs se organizuje u saradnji sa Sterijinim pozorjem iz Novog Sada i Malim pozorištem „Duško Radović” iz Beograda i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Pravo učešća imaju autori/ke, državljani/ke Republike Srbije, a konkurs se organizuje bijenalno. Pravo učešća imaju samo originalni, neobljavljeni i neizvođeni dramski tekstovi. Osnovni kriterijumi prilikom donošenja odluke žirija će biti umetnička vrednost, inovativnost na planu forme, relevantnost tema i univerzalne vrednosti u korespondenciji sa mladim gledaocem.

Žiri u sastavu: Vesna Stanišić, dramaturškinja, Nikola Zavišić, pozorišni reditelj, Diana Kržanić Tepavac, glumica i predsednica IO ASSITEJ Srbije doneće odluku o nagradi i saopštiti rezultate konkursa 20. marta 2012. kada se obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade. Konkurs je otvoren do 1.1.2012.godine.

Nagrada sadrži novčani iznos od 2.500 evra, premijerno izvođenje u profesionalnoj produkciji u Malom pozorištu „Duško Radović” u sezoni 2012- 2013 godine, prevod na engleski jezik i objavljivanje na sajtu ASSITEJ Srbije. Tekstovima koji uđu u najuži izbor konkursa ASSITEJ Srbije će dati preporuke za izvođenje i dalju afirmaciju.

Izvor:B92

Izvor:  B 92/PR

NAGRADA FILMSKOM SNIMATELJU MILADINU ČOLAKOVIĆU U ČEŠKOJ

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

BEOGRAD - Miladin Čolaković, direktor fotografije u filmu “Beli, beli svet” Olega Novakovića, dobio je glavnu nagradu na festivalu u Ostravi (Češka) za to svoje ostvarenje.

Treći “Kamera Oko” međunarodni festival filmskih snimatelja dodelio je Čolakoviću najviše priznanje u internacionalnoj konkurenciji za najboljeg snimatelja, navodi se u obaveštenju koje je ovaj festival danas dostavio našem umetniku.

Čolaković je izjavio da je pozvan da bude gost na zatvaranju festivala u Ostravi i da lično primi nagradu, ali da neće moći da putuje jer je zauzet novim projektom.

On nije želeo da otkrije o kom filmu je reč, uz obrazloženje da to treba da objavi producent.

Izvor: Glas javnosti