VELIKO INTERESOVANJE ZA NASTUP ŠADE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Šade Adu, “mistična, elegantna, sa glasom koji zavodi, tiha oluja”, kako su je nazvali muzički kritičari, preplaviće vas emocijama u nedelju, 30. oktobra u Beogradskoj areni i dokazati zašto je vredelo čekati je više od 20 godina.

Adu i njen bend koji je ostao nepromenjen od samog početka, pojačan za perkusioniste, gitariste i saksofon, preko dva sata zagrevaće vas uz hitove kao što su “Your Love is King”, “Smooth Operator”, pokazaće vam šta je “The Sweetest Taboo”, rasplakati sa “Jezebel” i provesti kroz “No Ordinary Love.” U Beogradskoj areni biće izvedene najmanje 22 pesme.

Potencijalna set lista: Soldier of Love Your Love Is King, Skin, Kiss of Life, Love Is Found, In Another Time, Smooth Operator, Jezebel, Bring Me Home, Is It a Crime, Love Is Stronger Than Pride, All About Our Love, Paradise, Nothing Can Come Between Us, Morning Bird, King of Sorrow, The Sweetest Taboo, The Moon and the Sky, Pearls, No Ordinary Love, By Your Side, Cherish the Day…

Svetska turneja u okviru koje ćemo je videti i u Beogradu, već se nalazi na vrhu liste najposećenijih ove godine. Uz vizuelni dizajn umetnice Sofi Miler i tehničku opremu koja odlikuje svetske zvezde, ova turneja najveći je kandidat za laskavu titulu turneje sa najvećom zaradom. U svojoj dugogodišnjoj karijeri Sade i njen bend osvojili su četiri Grammy nagrade. Prvu, davne 1986. i to za najboljeg novog izvođača, 1994. za najbolje R & B izvođenje pesme “No Ordinary Love”, 2002. za najbolji album pop izvođača, a 2011. za najbolje R & B izvođenje pesme “Soldier of Love”.

Od objavljivanja svog debi albuma ‘Diamond Life’ 1984. do sada umetnica je objavila pet studijskih albuma, a svi su dospeli u Top 10 po Bilbordovoj listi ‘Top 200 Album Chart’. Od 1984. do danas prodato je više od 55 miliona primeraka.

Njen poslednji studijski album ‘Soldier of Love’ ostvario je zavidan uspeh u celom svetu i debitovao kao broj 1. zadržavši se u Americi na vrhu pune tri nedelje. Prodat je u više od dva i po miliona primeraka, i dostigao je dijamantski tiraž.

U maju ove godine Sade je objavila album ‘The Ultimate Collection’ koji sadrži njene najpoznatije hitove, kao i tri do sada neobjavljene pesme. Na albumu se nalazi 29 klasičnih kompozicija uključujući ‘The Moon and The Sky’ remiks sa Džej Zijem, a samo mesec dana nakon objavljivanja album je dostigao dvostuko platinast tiraž.

Ulaznice po cenama od: 3500, 3900, 4500, 4900, 5500, 5900 i 6900 dinara možete naći na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Eventim, „Ušće” Shopping centar, knjižare Delfi i Vulkan, Gigstix. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.tickets.rs, www.eventim.rs

Izvor: B 92/PR

FABRIKA KNJIGA IZDAVAČ GODINE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Izdavačka kuća “Fabrika knjiga” proglašena je na beogradskom sajmu knjiga za izdavača 2011. godine * Dejan Ilić nagradu posvetio Ivanu Čoloviću i Biblioteci XX vek

Glavni urednik “Fabrike knjiga” Dejan Ilić rekao je posle dobijanja priznanja da nagradu posvećuje Ivanu Čoloviću i biblioteci “XX vek” koja je te večeri u Centru za kulturnu dekontaminaciju proslavila 40 godina postojanja i 200 objavljenih naslova.

“Fabrika knjiga”, kako se navodi u obrazloženju žirija, “već godinama odoleva pozivima tržišta i ne odustaje od svoje prepoznatljive izdavačke politike, koja bi se mogla razumeti i kao izdavačka i građanska odgovornost, odnosno hrabrost”.

Žiri ukazuje da “Fabrika knjiga”, iako “mala izdavačka kuća”, pažljivo bira naslove i istrajava u konceptu da knjiga mora da korespondira sa savremenošću, sa posebnim fokusom na društvene probleme”. Za najbolju dečju knjigu u 2011. žiri je proglasio “Rusvaj” Igora Kolarova, u izdanju “Booklanda” iz Beograda.

Za izdavački poduhvat ove godine nagrađen je kritički leksikon “Stripovi koje smo voleli”, izdavača Omnibusa iz Beograda, koji su priredili živojin Tamburić, Zdravko Zupan i Zoran Stefanović. “Ovo je izuzetan izdavački poduhvat koji analizira, sistematizuje i popularizuje strip stvaralaštvo 20. veka sa čitavog prostora bivše Jugoslavije. Knjiga sadrži podatke o autorima, uzorke tabli, kao i kritike ili izvode iz kritika za oko 400 stripova i strip autora”, naveo je žiri.

Dodaje se da “izuzetna posvećenost autorskog tima za rezultat ima ambicioznu i temeljnu publikaciju koja svedoči o istoriji strip kulture na ovim prostorima, njenom međunarodnom značaju i umetničkoj vrednosti”.

Žiri je sa posebnim zadovoljstvom istakao da su čitav projekat osmislili i sproveli domaći autori, ali da on, zbog “širine i dubine poduhvata, prevazilazi granice ovdašnje kulture i ima nesumnjivo regionalni značaj”.

Knjizi “Povijest gej i lezbijskog života i kulture” koji su zajednički izdali “Red box” iz Beograda i “Sandorf” iz Zagreba, a priredio Robert Oldrič, pripalo je specijalno priznanje ovogodišnjeg sajma knjiga. To je, kako navodi žiri, “raskošan poduhvat koji ubedljivo kombinuje vrhunski tekst sa znalački odabranim i kvalitetno predstavljenim vizuelnim sadržajima”. Tekstovi koje potpisuju stručnjaci u svojim oblastima, prate istoriju odnosa prema homoseksualnosti, od antike i srednjeg veka, preko modernog doba, novog veka u Evropi i Americi, doba prosvećenosti, do dvadesetog veka i današnjih dana.

Istorijska vertikala preseca se sa geografskom, tako da se čitaoci mogu upoznati i sa odnosom prema homoseksualnosti na Bliskom istoku, u severnoj Africi i Aziji. “Dodamo li ovome izvrstan prevod, kao i to da se upravo kroz probleme kojima se bavi ova knjiga prelamaju i neke od ključnih perspektiva našeg društva, žiri je smatrao da na ovaj način treba da skrene pažnju na ovaj nesvakidašnji poduhvat”, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Predsednik žirija, filozof Ivan Milenković rekao je da su protekle dve godine bile izrazito teške za srpske izdavače, naročito za one za koje knjiga “nije samo stvar tržišta”.

“Poslednje dve godine devastirale su našu izdavačku scenu i zbog toga je žiri, pored obaveznih, uveo i dodatne kriterijume, od kojih je jedan koncepcija izdavača. Vodili smo računa o tome da li su izdavači uprkos krizi zadržali svoju koncepciju i ostali usredsređeni, a nisu se povodili samo za kvantitetom”, pojasnio je Milenković.

On je dodao da je žiri posebnu pažnju obratio na “izdavače koji ne odustaju od toga da je knjiga nešto malo više od mobilnog telefona”. Predsednik Odbora beogradskog sajma knjiga, željko Ožegović ukazao je da praksa nagrađivanja na sajmu “nema za cilj ohrabrivanje inflacije književnih nagrada i priznanja”, već da stimuliše kvalitet. U žiriju koji je “pročešljao” izdavačku produkciju u Srbiji od oktobra 2010. do otkobra 2011. bili su, pored Milenkovića, urednica kulturnog programa Narodne biblioteke Svetlana Gavrilović, kritičarka Tijana Spasić, dizajner Lazar Bodroža i književnik Nenad Milošević.

Izvor: e-novine/Beta

PRONAĐENE UKRADENE SLIKE PABLA PIKASA

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

Beograd - Policija je pronašla u Beogradu ukradene slike slavnog španskog slikara Pabla Pikasa - „Glavu konja” „Čaša i bokal”, kao rezultat saradnje sa švajcarskom policijom, rekao je juče direktor srpske policije Milorad Veljović. On je dodao da policija utvrđuje ko je slike doneo u Srbiju i kada i gde su bile sakrivene.

Reč je o delima iz 1962, odnosno 1944. godine, vrednim više miliona švajcarskih franaka. Platna su ukradena u februaru 2008. godine sa izložbe u gradiću Pfefikonu, nedaleko od Ciriha, a vlasništvo su Špengel muzeja iz Hanovera. Kako je ranije izjavio švajcarski javni tužilac Šarl Fesler, Švajcarska je uputila zvanični zahtev Srbiji da slike budu vraćene.

Zlatko Nikolić, kriminolog kaže za naš list da, kada je reč o ukradenim umetničkim delima, najbitniji su naručioci.

- Lopove ne interesuju umetnička dela. Najznačajniji su naručioci, koji mogu biti naši ili tuđi tajkuni. Iskreno, ne bi me iznenadilo da su ovaj posao naručili tajkuni iz Srbije. Činjenica je da u Srbiji postoji mali procenat nepristojno bogatih, koji bi u cilju ovekovečenja prestiža i imidža ili samo zato što je to in u džet-setu naručili krađu skupih slika. Taj recept je poznat. Nakon Buržoaske revolucije pojedinci su kupovali aristokratske titule, slike i njihove dvorove - ističe Nikolić. On dodaje da je danas lakše jer se slike sada lakše mogu dobiti, odnosno na aukcijama, ali da u tom slučaju postoji i opasnost od skretanja pozornosti javnosti.

- Možda su neki procenili da je unajmljivanje profesionalnih lopova dobra investicija za budućnost njihove loze - objašnjava Nikolić. On ne isključuje i mogućnost da je Beograd samo na tranzitnom putu tih umetnina ka kupcu, kao i da su naručioci tuđi tajkuni.

- Kriminalne grupe sa ovih prostora su uigrane kada je reč o krađi. Podsetiću samo na Pink panter, koji su specijalizovani za krađu dijamanata - naglašava Nikolić.

Inače, pripadnici SBPOK uhapsili su avgusta ove godine i Željka E. iz Zemuna, kod koga je nađeno osam umetničkih slika, vrednih deset miliona evra, od kojih su četiri ukradene u Švajcarskoj.

Slike su ukradene 2008. i 2009. i za njima je od tada bila raspisana potraga Interpola. Od tih slika najvrednija je bila „Raspeće Isusovo” autora Luka Kranaha, čija se vrednost procenjuje na dva miliona evra. Takođe, pronađene su i dve slike, ulja na platnu, nepoznatog autora sa motivom „Boginja Dijana u lovu” koje potiču iz 17. veka i ulje na platnu sa motivom „Mrtva priroda” autora Teodora Rusoa. Pronađeno je ulje na platnu, sa motivom „Portret žene” nepoznatog autora, slika sa motivom „Vetrenjača” autora Uri Leser, ulje na platnu „Fazan u jesenjoj šumi” autora Neuland i slika sa motivom „Konji vuku sanke” autora C. Stojanova.

Prema informacijama Interpola, države koje su najčešće mete pljački umetnina su Francuska, Poljska, Rusija, Nemačka i Italija. Najčešće su mete pljački privatni kolekcionari, ali i muzej i galerije. Vrsta ukradenih umetnina se razlikuje od države do države. Uopšteno, slike, skulpture, statue i relikvije su najčešće predmet krađi. U bazi podataka Interpola evidentirano je oko 30.000 ukradenih umetnina. Mada se oko 170.000 umetničkih dela u svetu vode kao nestala. Prema pojedinim procenama, na ilegalnom tržištu ukradenih umetnina za godinu dana se „zaradi” od dve do četiri i po milijarde evra.

Svetska pljačka

Jedna od najpoznatijih krađa u svetu je ona izvršena u Iraku, nakon invazije 2003. kada je potpuno opljačkan Nacionalni muzej Iraka. Zabeležen je gubitak od oko 50.000 predmeta samo iz kolekcije Mesopotamske umetnosti. Deo ukradenih predmeta je vraćen, nakon protesta, pre svega američkih stručnjaka.

Izvor: Danas I. Pejčić

NAGRADA CRNJANSKI ZORANU PETROVIĆU

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Vesti

Književniku Zoranu Petroviću dodeljena je nagrada „Miloš Crnjanski” za 2009/2011. godinu, za roman „Kamen blizanac”, u izdanju Geopoetike, saopštila je danas Zadužbina Miloša Crnjanskog.

O laureatu je odlučivao žiri u sastavu: prof. dr Milo Lompar (predsednik), prof. dr Radivoje Mikić i Dimitrije Tasić.

Zoran Petrović rođen je 1954. Godine u Kragujevcu, gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu. „Kamen blizanac” je njegov roman prvenac, koji se već našao u užem izboru za značajna priznanja kao što su NIN - ova, Vitalova i nagrada Meša Selimović.

Objavio je knjige pesama: „Pan i ogledalo” (1978), „Aleksandrijska kritična masa” (1989), „Svakodnevna molitva” (1995), „Apsolutna nula” (1996), „Prisutni su odsutni” (2002), „Stav u trostavu” (2009), dve knjige pesama za decu „Pesme iz trbuha” (1983) i „Priča o slovima” (1978), autorsko izdanje svoje ljubavne poezije „Spasiti spasioca” (1998), kao i knjigu pripovedaka „Raspadanje dekadnog sistema” (2010). Objavio je i dve knjige iz publicistike: „Tajni dosije Josip Broz” (Neobjavljeni arhiv Barskog kongresa) i knjigu razgovora sa Dankom Popovićem „Vreme laži”.

Radi kao urednik izdavačke delatnosti Spomen-muzeja „21. oktobar” i kao urednik kulture u lokalnom nedeljniku „Svetlost”.

Nagrada „Miloš Crnjanski” sastoji se od novčanog iznosa - 2.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, povelje i medalje - bronzani odlivak sa likom Miloša Crnjanskog, a dodeljuje se bijenalno za najbolju prvu knjigu iz oblasti u kojima se ogledao Crnjanski (poezija, roman, pripovetka, esej, drama, putopisi, memoari).

Izvor: B 92/Tanjug

ODA SLAVUJU - Džon Kits

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Džon Kits (engl. John Keats; 31. oktobar 1795 - 23. februar 1821) je bio engleski pesnik, koji je postao jedna od ključnih figura romantičarskog pokreta. Zajedno sa Lordom Bajronom i Persijem Biš Šelijem, Kits je pripadao drugoj generaciji romantičarskih pesnika. Za vreme svog kratkog života nije bio dobro prihvaćen od strane kritike, ali je njegov posthumni uticaj na pesnike poput Alfreda Tenisona i Vilfreda Ovena bio značajan. Kitsovu poeziju karakteriše bogat izbor reči i senzualna slikovitost, najviše u njegovoj seriji oda koje su ostale među najpopularnijim pesmama u engleskoj literaturi. Kitsova pisma, koja uključuju razvoj njegove estetske teorije negativne sposobnosti, su među najslavljenijim od svih engleskih pesnika.

ODA SLAVUJU

1
Srce boli, muči utrnulost snena
Moje čulo ko da kukute sam pio,
Il iskapih mutan opoj, prije trena
Kada sam u Letin zatvor uronio:
To ne zbog zavisti na tvoj udes srećan,
Već što me presrećnim čini sreća tvoja -
Kad ti, lakokrila Drijado drveća,
U nekom melodičnom spletu
Zelenila bukvi, i sjenki bez broja,
Lako, punim grlom, pjevaš pjesmu ljetu.

2
O da gutljaj berbe, što u dubinama
Zemlje hlađena je dugo, i što daje
Okus Flore, selske zeleni, pjesama
Provansalskih, plesa, veselja pod sjajem
Sunčanim, da pehar, toplog juga što je
Pun, sa hipokrenskim* rumenilom pravim,
S bisernim mjehurjem što iskri uz sami
Rub i usta purpurne boje,
Ispijem i svijet, nevidiljv, ostavim
I s tobom u šumskoj da nestanem tami.

3
Nestanem, iščilim, posve zaboravim
To što ti u lišću nikad nećeš znati:
Klonulost, groznicu, brigu što se javi
Tu gdje jedan drugog slušamo stenjati,
Gdje kljenut sijede, zadnje vlasi hude
Trese, mladi blijede, ko avet se tanje
I mru, i gdje misliš - da pun tuge budeš,
Očaja s okom od olova,
Gdje oko Ljepote brzo gubi sjanje,
Za njim tek do sjutra čezne ljubav nova.

4
Bježi! jer tebi će donijet me sila
Ne s panterama Bahove kočije
Nego poezije nevidljiva krila,
Premda tupi mozak smeta i koči je.
Već sam s tobom! Noć je blaga, i na tronu
Možda je Kraljica Luna, i sve njene
Zvjezdane je vile okružile, ali
Tu nećeš nać svjetlost, sem onu
Kojom, s neba, lahor mrakove zelene,
Krivudavih staza mahovinu, zali.

5
Ne mogu cvijeće vidjet pod nogama,
Ni kakav blag tamjan lebdi oko granja,
Ali svu slast slutim, sred mirisnih tama,
Koju u to doba godišnje poklanja
Mjesec travi, česti, i gloga bijelog
Grmu, divljoj voćki, šipku pastoralnom,
Ljubicama čija svenuća su laka,
Prvome čedu maja zrelog:
Mošus-ruži, s rosnim vinom, zujnom stalno
Stjecištu kukaca za ljetnjih sumraka.

6
Ja u tami slušam; i često bjeh prije
Napola zaljubljen u smrt-olakšanje,
I imenom nježnim u mnogoj pjesmi je
Zvah da uzme u zrak mirno mi disanje;
Sad više no ikad čini se da mrenje
Raskoš je: u ponoć izdahnuti lišen
Svih bolova, dok se sve u tvojoj duši
Izliva s takvim ushićenjem!
Još bih ti pjevao, no zalud mi uši -
Bus postaše za tvoj rekvijem uzvišen.

7
Za smrt se, besmrtna Ptico, ti ne rodi!
Nema naraštaja gladnih da te guše;
I glas što ga slušam, dok ova noć hodi,
U stara vremena car i luda čuše:
Možda taj poj k srcu tužnom put napravi
Rutinom, kad čežnjom za domom morena,
Stajaše, sred tuđeg žita, u suzama;
Taj što čarna okna zatravi,
U pjeni pogubnih mora otvorena,
U izgubljenim vilinskim zemljama.

8
Napušten! ko zvono već je sama riječ:
Otrgnu od tebe i sebi me vrati.
Zbogom! Mašta tako, kakav glas je bije,
Vilenjače varljiv, ne može varati.
Zbogom! Tužna himna gine svrh livada
Blizih, nad potokom tihim, uz bregove
Strme, put susjednih dolinskih dubrava
Duboko se zagnjuri sada:
Je li to vizija, il san budan? Ove
Glazbe je nestalo: - bdim li ili spavam?

—————-
*Hipokrena - izvor na Helikonu u kojoj su se kupale muze.

Prevod: Marko Vešović