CIKLUS NADREALNOG I HOROR FILMA U “SERVANTESU”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Ciklus nadrealnog i horor filma u “Servantesu”

“U šoku” je naziv ciklusa nadrealnog i horor filma koji ćemo gledati od 23. septembra do 14. oktobra svakog petka u 20 sati u Institutu “Servantes”.
Kadar iz filma “Šesto čulo”

Ciklus fantastičnog i horor filma „U šoku” već je prikazan u Institutima Servantes u Brazilu, Nju Delhiju, Krakovu, Istanbulu i izazvao je interesovanje ljubitelja originalne i neponovljive španske kinematografije, koja pored francuske spada u najstarije u Evropi.

Ciklus nas vodi na uzbudljivo putovanje koje počinje sa kultnim filmom „Šesto čulo”, starim crno-belim filmom pa sve do modernih, animiranih filmova.

* Glavni junaci u “šestom čulu” su Karlos i Karmen. Oni su večiti optimisti i savetuju svojim prijateljima, pesimistima, Leonu i Luisu da posete profesora Kamusa koji može da im izleči pesimizam svojim novim izumom, filmskom kamerom.

Ovog petka imaćemo priliku da pogledamo kratkometražni film „Poremećen” dobitnika nagrade Goja za najbolji kratkometražni film 1993. godine i film „Šesto čulo” iz 1929. godine.

Film „Poremećen” govori o psihopati, asocijalnom tipu opsednutim seksom koji sve što vidi povezuje sa seksualnim ponašanjem. Jedne noći poludi i ubija privlačnu ženu, zbog čega će nekoliko psihijatara pokušati da izleče njegovu opsesiju.

Stari, crno-beli film iz 1929. godine „Šesto čulo” je dugo bio zaboravljen u Španiji i zahvaljujući kinemateci film je sačuvan i objavljen na DVD-u.

Kritičari izvajaju dva momenta u filmu: prvi je prikazivanje novog dostignuća - filmske kamere i drugi, rečenica koja se pojavljuje u filmu i koja objašnjava ceo film je „Uprkos mnogim filozofskim sistemima, ne poznajemo Istinu. Da bi je spoznali, moramo da pridodamo našim nesavršenim čulima, mehaničku preciznost”.

Originalna verzija je sa titlovima na engleskom jeziku.

Izvor:Blic Online M.M.

R.E.M. PRESTAO DA POSTOJI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Beta - AP

Legendarni američki bend R.E.M prestao je da postoji posle 31 godine, saopštili su članovi u sredu. Grupa iz Atensa u Džordžiji obeležila je prethodne decenije, tokom kojih je objavila 15 albuma i obišla veći deo planete. Bili su predvodnici talasa američkih alternativnih bendova koji su prešli u mejnstrim i stekli milionsku publiku na svim kontinentima. R.E.M su svirali u Beogradu 21. januara 2005.

„Odlučili smo da prestanemo da radimo kao bend. Najdublje smo zahvalni svima koje je doticala naša muzika”, objavljeno je na zvaničnom sajtu grupe, koji je ubrzo po saopštenju nakratko bio nedostupan.

R.E.M su nastali u univerzitetskom gradu Atens u Džordžiji 1980. godine, upoznavanjem pevača Majkla Stajpa i gitariste Pitera Baka. Njima su se ubrzo pridružili Majk Mils, koji će svirati bas, i bubnjar Bil Beri, čime je kompletirana postava koja se neće menjati 17 godina.

Tokom prvih šest godina oni su gradili kultni status među ljubiteljima alternativne muzike, ali je peti album Document (1987) predstavljao pravu prekretnicu, sa nekoliko izuzetno popularnih i komercijalno uspešnih hitova (The One I Love, It’s The End Of The World As We Know It). Na to su se naslonile fantastične kritike, pa im je Warner Bros ponudio ugovor. Već prvi album za veliku kuću Green (1988) bio je veliki uspeh.

Najveći uspeh R.E.M. su ostvarili u prvoj polovini 90-ih, kada su im za samo tri godine (1991-94) albumi Out Of Time, Automatic For The People i Monster, svi prodati u milionima primeraka, doneli slavu širom planete.

Problemi su počeli 1997. godine, kada je Bil Beri rešio da se povuče. Razlaz je bio miroljubiv, ali R.E.M. kao trio nikada nije dostigao visine do kojih je dolazio kao četvorka.

Bend je i dalje bio produktivan, objavio je još pet albuma i nastvio da zabavlja publiku na ogromnim turnejama širom sveta, uključujući i nastup u Hali 1 Beogradskog sajma, 21. januara 2005.

Ispostaviće se da je poslednji, petnaesti album bio Colapse Into Now, objavljen marta ove godine.

Izvor: B 92/BBC