KNJIŽEVNA KOLONIJA ČORTANOVCI OD 10. DO 17. SEPTEMBRA

Nebojša Đorđević    Kultura, Poezija, Vesti

Vladan Matijević

Gostuju pisci iz celog sveta

Međunarodna književna kolonija “Čortanovci 2011″ biće održana od 10. do 17. septembra u Andrevlju, na Fruškoj gori, najavilo je danas Srpsko književno društvo.

Na manifestaciji će se predstaviti 10 pisaca iz zemlje i inostranstva: Nikolaj Bajtov (Rusija), Ismail Bandora (Jordan), Džejms Saterlend Smit (Engleska), Agnješka Siska (Poljska), Dimitris Sotakis (Grčka), Mile Stojić (Hrvatska/Bosna i Hercegovina), Marius Chelaru (Rumunija), Vladan Matijević, Andrija Matić, Ivana Milankov (Srbija).

Program kolonije obuhvatiće književne večeri u Novom Sadu, Somboru i Beogradu, kao i učešće na “Brankovom kolu” u Sremskim Karlovcima.

Posle kolonije biće objavljen zbornik izabranih tekstova učesnika, a njihovi radovi će se naći i u Književnom magazinu, glasilu Srpskog književnog društva.

Međunarodna književna kolonija “Čortanovci” osnovana je 2001. godine u saradnji sa Srpskim PEN centrom, a do sada je učešće uzelo stotinak pisaca.

Od samog osnivanja manifestaciju pomažu Ministarstvo kulture Srbije, Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Izvor: Blic Online/Tanjug Foto: Beta

DUŠAN KOVAČEVIĆ: IZLILA SE UŽASNA KOLIČINA NEKULTURE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Kultura u Srbiji je potisnuta, a iz šahtova i podzemlja se na površinu izlila užasna količina nekulture i biće potrebno vreme kako bi se ona očistila, smatra akademik i dramski pisac Dušan Kovačević.

“Nekultura je vidljiva u svim segmentima društva - od svakodnevnog života i odnosa ljudi u kući, saobraćaju, na ulici, pa sve do političke nekulture”, rekao je Kovačević u intervjuu Tanjugu.

Mediji, a naročito televizija su tome poprilično kumovali, smatra autor kultnih predstava “Radovan treći”, “Profesionalac”, “Balkanski špijun”.

“Pojam umetnosti je usled svega toga postao na neki način jedna vrsta uvrede. Kada kažete za nekoga da je umetnik, pomisli se na ljude koji su iz raznih programa i marketinških projekata preuzeli na sebe tu reč i pojam i zloupotrebljavaju je”, smatra Kovačević.

Biće potrebno vreme velikog spremanja i čišćenja nekulture kako bismo se u svakodnevnom životu vratili svemu što doliči i priliči jednoj zemlji, dodao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, kako bi jedna scena počela da liči na kulturnu scenu potrebno je voditi računa šta se plasira i prikazuje pod pojmom kulture.

“Šta je to što generacije uči da budu nekulturni? Kako to sprečiti, kako taj užas na sve načine smanjiti, pošto ga je nemoguće uništiti? Tek kad to učinimo možemo da pričamo kako kulturu u pravom značenju i smislu te reči promovisati”, rekao je Kovačević.

On smatra da je potrebno planski, dugoročno i ozbiljno raditi na promovisanju kulture, a da je najbolji način za to da se vodi više računa o tome u šta se investira.

Kao primer, upravnik “Zvezdara teatra” je rekao da je to pozorište prošle godine od para sa blagajne platilo rekonstrukciju zgrade koja je prokišnjavala iako je reč o gradskom pozorištu.

“Sada smo u dugovima i ne znamo da li ćemo izvesti makar jednu predstavu u narednoj sezoni”, rekao je Kovačević i dodao da bi ta predstava u svakom slučaju bila komad o životu “oca srpskog pozorišta” Jovana Sterije Popovića.

“Radimo već dve tri godine na tome. Nadam se da će to biti glavna i centralna predstava sledeće sezone. U planu je još nekoliko predstava ali sve to zavisi od materijalnih mogućnosti”, rekao je Kovačević i zaključio:

“Taj napor da opstanete potroši više energije nego rad na samom projektu. Nadam se da će nove generacije sa novim komunikacijama i sa fondovima koji postoje u Evropi, obezbediti sebi bar minimum rada i dostojanstva u tom radu”.

Izvor: RTV/Tanjug

BRAJAN VILSON OBRAĐUJE DIZNIJA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Brajan Vilson (Brian Wilson), osnivač grupe The Beach Boys, 25. oktobra će objaviti album „In the Key of Disney”, na kome će u muzičkom maniru svog matičnog benda odsvirati teme iz nekih od najpoznatijih Diznijevih crtaća

„Kada spojite Beach Boys zvuk i Diznijeve junake, dobijete fantastične melodije” rekao je Vilson „Pored toga što sam oduvek obožavao muziku iz Diznijevih filmova, ona je imala i veliki uticaj na mene kao kompozitora. Kada sam početkom šezdesetih čuo pesmu „When You Wish Upon a Star” iz crtaća „Pinokio” bio sam u svom autu. Čim sam čuo prve taktove, parkirao sam auto u stranu i preslušao pesmu poluotvorenih usta. Potpuno sam bio oduševljen. Isto veče sam napisao jednu pesmu za The Beach Boys koja je bila direktno inspirisana temom iz „Pinokia”. Ta pesma se zvala „Surfer Girl”.

Na ploči „In the Key of Disney” Vilson će obraditi pesme iz Diznijevih crtaća kao što su „Snežana i sedam patuljaka”, „Dambo”, „Toy Story”, „Knjiga o džungli”, „Lion King” i druge.

Poslednji Brajanov album „Brian Wilson Reimagines George Gershwin” je objavljen prošlog septembra, a kako mu i naziv kaže, na njemu se Vilson bavi muzikom legendarnog američkog kompozitora Džordža Geršvina.

Izvor: B92/Guardian

“ROCK AID” U ALEKSINCU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

ALEKSINAC - Drugi po redu Rock Aid Alekinac biće održan 25. avgusta u parku Brđanka, a početak je zakazan za 18h.

Nastupiće kantautor Angus (Aleksinac), punk bend Sok od Cvekle (Aleksinac), bend Igra Senki (Niš) koji će svirati pesme Bjesova, metal bend Detained (Niš), thrash metal band Twisted Tales (Kuršumlija), punk bend Bitange (Niš), rap rock bend Foreplay (Niš) i kultni ska/punk bend Proces (Niš).

Prvi Rock Aid Aleksinac je održan 19. avgusta 2010. godine na trgu kod fontane i te večeri su nastupili Zoki Angus, Tocatta Duo, Epodos, Igra Senki i Speedball/Spasm (kasnije reimenovani u Mudstones), a gost i headliner koncerta je bila grupa Nablesnotesni iz Knjaževca. Tokom iste godine, koncert je izglasan za najbolju manifestaciju u Aleksincu u toku 2010. od strane čitalaca web-strane aleksinac.net, navode organizatori.

Izvor: Južne vesti Lj.S.

BELOKIJU “LAV” ZA ŽIVOTNO DELO

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Italijanski režiser Marko Belokio dobiće Zlatnog lava za životno delo na filmskom festivalu u Veneciji, koji će bitii održan od 31. avgusta do 10. septembra.

Svečana dodela nagrade, zakazana za 9. septembar, počeće projekcijom 12-minutnog filma u čast Belokija, a potom će biti prikazan njegov film “U ime oca” iz 1971.

Belokiju će nagradu uručiti njegov italijanski kolega Bernardo Bertoluči. “Počastvovan sam i dirnut time što će mi Bernardo Bertoluči uručiti lava. Iako smo išli različitim putevima, među nama oduvek postoji poštovanje. I ljubav”, naveo je Belokio u saopštenju.

Bertoluči je Zlatnog lava za životno delo dobio 2007, kada je ta nagrada i ustanovljena povodom 75 godina filma. U maju je Bertoluči dobio Zlatnu palmu za životno delo na festivalu u Kanu.

Belokio (72) je od 1960-ih godina snimio preko 30 filmova. Među njima su “Pesnica u džepu”, “Pobediti”, “Osmeh moje majke”, “Oči, usta”, “Đavo u telu” i “Dobro jutro noći”.

Izvor: B92/Beta