OTKRIVENA MERMERNA HERKULOVA STATUA IZ II VEKA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Jedna mermerna statua Herkula, poluboga iz grčke i rimske mitologije, iz 2. veka, nedavno je otkrivena u Izraelu, saopštio je danas predstavnik ureda za antikvitete.

“Statua od belog mermera, visoka pola metra, izuzetne umetničke lepote, pravi je raritet jer taj materijal ne postoji u Izraelu što znači da je uvezen”, izjavio je državnom radiju Valid Atraš.

“Skulptura bez glave verovatno potiče iz 2. veka nove ere a nadjena je na lokalitet Horvat Tarbenet, u ostacima rimskih termi”, u blizini Afule, severoistočno od od Tel Aviva.

Atraš je dodao da će kip, koji preko jednog ramena ima prebačenu kožu lava, posle restauracije biti predstavljen javnosti.

Izvor: Blic Online

OMLADINSKA FILHARMONIJA “NAISSUS” U SOFIJI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

NIŠ - Omladinska filharmonija grada Niša “Naissus” održaće koncert 5. novembra u Sofiji u sali br. 11 Nacionalnog dvorca kulture.

Posle uspeha na svetskom festivalu omladinskih orkestara u Firenci, Omladinska filharmonija će održati koncert i u Bugarskoj. Uprava filharmonije, koju su činili predsednik UO maestro Zoran Andrić, šef dirigent i direktor prof. dr Dragan Stanimirović, dogovorila je sa dr Marijanom Čolakovom, predsednikom saveta direktora Nacionalnog dvorca kulture sve detalje oko nastupa. Razgovoru su prisustvovali i raniji Generalni konzul Republike Bugarske u Nišu gospodin Georgi Jurukov i prof. dr Vladan Pešić, odbornik Skupštine grada Niša.

Dogovoreno je i da Ambasada Srbije u Sofiji organizuje prijem za članove Omladinske filharmonije i javne ličnosti iz sveta kulture i umetnosti iz Niša i Sofije i da se balkanska saradnja proširi i na druge vidove umetnosti, a za tu priliku iste večeri prezentira i izložba slika niškog umetnika i arhitekte Mirka Stanimirovića.

Pre koncerta u Sofiji, Omladinska filharmonija će nastupiti na NIMUS-u.

Izvor: Južne vesti Lj.S.

OBJAVLJEN UŽI IZBOR ZA NAGRADU “MEŠA SELIMOVIĆ”

Nebojša Đorđević    Knjige, Konkursi, Vesti

Međunarodni susreti Cum Grano Salis

Pet romana autora iz regiona svrstani su u uži izbor za ovogodišnju književnu nagradu “Meša Selimović”, koja će biti dodeljena 4. septembra u Tuzli

U užoj konkurenciji za ovu nagradu našli su se romani “Ljudi koji su sadili drveće” Josipa Mlakića (BiH), “Treće poluvrijeme” Emira Imamovića (BiH), “Zavičaj zaborav” Ludviga Bauera (Hrvatska), “Adio, kauboju” Olje Savičević-Ivančević (Hrvatska), “Hotel Zagorje”, Ivane Simčić-Bodrožić (Hrvatska).

Žiri u sastavu Ferida Duraković kao predsjednica te Miljenko Jergović, Andrej Nikolaidis, Vladimir Arsenić i Enver Kazaz, doneo je u petak odluku nakon pročitanih 16 romana, koliko su im uputili selektori književnih susreta.

Ova prestižna književna nagrada dodeljuje se za najbolji roman na štokavskom govornom području, u okviru Kulturno-književne manifestacije “Cumo grano salis”, koja se od 2002. godine održava u Tuzli, a ove godine trajat će od 1. do 4. septembra. Naziv pobedničke knjige biće objavljen 3. septembra u direktnom TV prenosu.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Meša Selimović”, koja ima i novčanu vrijednost od 5.000 KM su: Marinko Koščec iz Hrvatske za roman “Netko drugi” 2002. godine, Irfan Horozović iz BiH za roman “Shakespeare u Dar es Salaamu” 2003. godine, Ivica Đikić iz Hrvatske za “Cirkus Columbia” 2004. godine i Ognjen Spahić iz Crne Gore za “Hansenovu djecu” 2005. godine.

Mastionicu i pero i novčanu nagradu dobili su i: Sanja Domazet iz Srbije za roman “Ko plače” 2006. godine, Miljenko Jergović iz BiH za “Rutu Tannenbaum” 2007. godine, Mirko Kovač iz Hrvatske za “Grad u zrcalu” 2008. godine, Bekim Sejranović iz Hrvatske za roman “Nigdje, niotkuda” 2009. godine i Mirjana Đurđević iz Srbije za roman “Kaja, Beograd i dobri Amerikanac” 2010. godine.

Izvor: e-novine.com Photo: Stock

BOŽOVIĆU NAGRADA “PAVLE VUISIĆ” ZA ŽIVOTNO DELO

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

NIŠ - Naš poznati glumac Petar Božović dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić”, koja se dodeljuje za životno delo i izuzetan doprinos glumačkoj umetnosti.

Kako je saopštilo Udruženje filmskih glumaca Srbije, u žiriju za dodelu nagrade bili su bivši laureati Neda Arnerić, Nikola Simić i Dragan Nikolić.

Nagrada “Pavle Vuisić” ustanovljena je 1994. godine, a do tada se to priznanje zvalo “Slavica”, po prvom celovečernjem igranom filmu snimljenom u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata 1947.

Filmski sureti biće održani od 20. do 25. avgusta. Tokom pet festivalskih večeri biće prikazano deset ostvarenja domaće kinematografije, a Susreti će biti otvoreni filmom “Miris kiše na Balkanu”.

Izvor; Blic Online /FoNet Foto: V. Mitić |

NEBOJŠA ĐORĐEVIĆ - Izbor iz poezije

Aleksandra Radovanović    Poezija

LEPOTA SPALJENE SPOZNAJE
(VATRA ĐORDANA BRUNA)

Smeju se nedelje na zlatnim kapcima katedrala,
probija zrak, toplotu rasipa o zidine,
zaklonjen oblakom dima izmičeš lažima.
zatvaraš oči, bukneš i ugasneš:
čuvaš svoj zadnji prizor za sećanje.

Da sam ranije stigao na Campo dei fiori
ne bi otrovnm vazduhom gorelo nejasno pitanje,
ne bi ti bose noge smrtile lomačom,
ne bi ovenčan vatrom gledao lepotu spaljene spoznaje.

Njihova strast je pala na rodne godine,
njihovo sunce žari po usijanoj ploči:
Ne bi ni drveća, ni vode u njinim očima,
pustoš je ta, što gori ljudski um u pepeo.

Da sam punim jedrima brodio niz vetar
i konja poter`o po pravdi nebeskih puteva
da stignem, da sklonim ruku dželatu
i smirim zver u onima što pustoše misao
na Campo dei fiori:
Plamen bi ostao neokrščen, pepeo izrasrao u telo,
svetina zaištala oproštaj.
A duh?

Nek znaju, nek vole, nek pamte:
nikad ne gori po lomačama,
stariji od Sunca, od neba,
od nekakvog zgarišta:
Eppur si muove!
Eppur si muove,
fratello Galilei!
Zemlja je ipak okrugla!