IZLOŽBA ARHIVSKE GRAĐE O “CVIJETI ZUZORIĆ”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

U Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” večeras će biti otvorena izložba dokumenata i arhivske građe koja se odnosi na rad tog paviljona, Udruženja prijatelja umetnosti “Cvijeta Zuzorić”, kao i na kulturna zbivanja između dva svetska rata.

Prema rečima višeg kustosa Paviljona Natalije Cerović, biće predstavljen izbor iz arhivske građe koju čuva ULUS, prva dokumenta vezana za početak rada Udruženja prijatelja umetnosti “Cvijeta Zuzorić” od 1922. godine do prestanka rada, 1941. godine.

“Preko 300 odabranih dokumenata i preko 50 fotografija pružaju mogućnost da se šira javnost upozna sa kulturnim zbivanjima koja su obeležila vreme između dva svetska rata, preko najznačajnijih ličnosti iz sveta aristokratije, umetničkih, intelektualnih i političkih krugova, do običnih ljudi koji su posećivali manifestacije koje je organizovalo Udruženje”, kazala je Cerović.

Izložba pod nazivom - Udruženje prijatelja umetnosti “Cvijeta Zuzorić” - Dokumenti i građa iz arhive Udruženja likovnih umetnika Srbije ima tri celine. To su fotografije koje se odnose na ličnosti i manifestacije održane u Paviljonu 1928-1941, dokumenta vezana za rad i saradnju sa institucijama iz zemlje i inostransta od 1922. do 1941. godine i tekstove o različitim segmentima rada Udruženja prijatelja umetnosti “Cvijeta Zuzorić” koje je pratilo jugoslovensku kulturnu scenu, ali prihvatalo zapadne umetničke modele.

Cerović je istakla da je izložba samo jedan od segmenata istraživačkog rada kojim se poslednje dve godine bavila sa saradnikom Ivanom Kelemenom, kustosom- istoričarem.

Udruženje prijatelja umetnosti “Cvijeta Zuzorić” osnovano je 1922. godine na inicijativu Branislava Nušića i imalo je tri sekcije: za književnost, muziku i likovnu umetnost.

Cilj Udruženja je bio, kako je stajalo u Pravilima, da “širi interes za umetnost i stvara uslove za njen napredak i razvitak u našem narodu”, da organizuje izložbe domaćih i stranih umetnika, da propagira prodaju umetničkih dela i da ostvari ideju podizanja jedne stalne umetničke galerije.

Tako je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za podizanje umetničkog paviljona na Malom Kalemegdanu. Sredstva su prikupljana dobrovoljnim prilozima i prihodima od priredbi ( balova) koje je Udruženje priređivalo uz svesrdnu pomoć likovnih umetnika, književnika, muzičara, glumaca i drugih, kaže Cerović.

“Tako je 1928. godine Udruženje ispunilo jedan od svojih osnovnih zadataka kada je podignut Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić”.

Dovršenjem Paviljona Udruženje je ostvarilo ideju organizovanja redovnih smotri savremene likovne umetnosti: jesenjih izložbi (na kojima su učestvovali beogradski umetnici) i prolećnih (učešće jugoslovenskih umetnika).

Izvor: RTV

RUNDEK PEVAO ZA ŠABANA PRED 2.500 NIŠLIJA

Aleksandra Radovanović    Vesti

NIŠ - Darko Rundek sa svojim bendom održao je večeras fantastičan koncert pred oko pred oko 2.500 Nišlija u amfiteatru na nišavskom keju, na večeri posvećenoj Kralju romske muzike Šabanu.

U prepunom amfiteatru u kojem se nalazi I spomenik Bajramoviću Nišlije burnno pratile sve rundekove pesme jednoglasno pevajući.

Veče je počelo svirkom bugarskog Diksi benda Teteven a pred Rundekov nastup broj posetilaca u amfiteatru se vrtoglavo uvećao.

Bugarski džezeri su u finalu nastupa izveli jednu od najpoznatijih džez melodija “Kad sveci marširaju”, a nakon toga, zajedno sa članovima Šaban Bajramović tribute benda i Šabanovu numeru “Đelem, Đelem”.

Posetioce ovog besplatnog koncerta koji je zapravo bio uvertira za džez festival Nišvil, pozdravio je i ministar kulture Predrag Marković koji je rekao da zavidi Nišlijama jer će naredna četiri dana uživati u vrhunskom džezu.

Izvor: Blic Online B.Janaćković Foto: K. Kamenov

PRIJEM ZA POLAZNIKE LETNJE ŠKOLE “SVETI SAVA”

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Ministarstvo vera i dijaspore organizovaće prijem za polaznike Letnje škole srpskog jezika i kulture za decu iz dijaspore i Srbije “Sveti Sava”.

Polaznike će primiti državni sekretar Miodrag Jakšić i direktorka Letnje škole Radmila Končar.

Letnja škola “Sveti Sava” održava se u Selevcu, u opštini Smederevska Palanka, a polazinci su deca uzrasta od 10 do 16 godina iz Albanije, Austrije, Australije, Kanade, Makedonije, Poljske, Rumunije, Švajcarske i Srbije.

Školu pohađa 29 polaznika iz dijaspore i 30 polaznika iz Srbije.

Organizatori projekta su Centar za Srbe u rasejanju “Sveti Sava” iz Beograda i OŠ “Đorđe Jovanović” iz Selevca, a pokrovitelji Ministarstvo vera i dijaspore, Ministarstvo prosvete i nauke, Učiteljski fakultet u Beogradu i opštine Petrovac na Mlavi i Smederevska Palanka, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTV/Tanjug