ZLATNA MIMOZA ZA FILM “KAKO SU ME UKRALI NEMCI”

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Herceg Novi - Gran pri - Velika Zlatna mimoza filmskog festivala u Herceg Novom dodeljena je filmu „Kako su me ukrali Nemci” reditelja Miloša Radivojevića. Žiri, koji je radio u sastavu: Biljana Srbljanović, predsednik, Jordan Plevneš i Vladimir Perović, „smatra da je pred sobom imao čisto remek delo moderne evropske kinematografije: snažnu, potresnu, pametnu i plemenitu sagu, koja je ne samo autobiografija jednog velikog umetnika, već i čitavog našeg regiona, države i skupine država i ideja, od njihovog sastajanja, ratovanja do raspada, autobiografija o drugima, o svima nama”.

Radivojeviću je pripala i Zlatna mimoza za režiju, a ovaj film osvojio je i nagradu za najbolju žensku ulogu koja je dodeljena Jeleni Đokić za ulogu Jelene, i nagradu za najbolju kameru, koje je pripala je Radoslavu Vladiću. „Mimoza” za najbolju mušku ulogu pripala je ex aequo Tihomiru Staniću za ulogu Dabe u filmu „Neprijatelj”, reditelja Dejana Zečevića, i Jordanu Simonovu za ulogu Mirse u filmu „Pank nije mrtav”, reditelja Vladimira Blaževskog. Za najbolji scenario nagrađen je Đorđe Milosavljević za film „Neprijatelj”. Specijalna nagrada žirija dodeljena je reditelju Branku Baletiću za film „Lokalni vampir”.

Nagrada fondacije Živko Nikolić za osoben pristup filmskom izrazu dodeljena je Željku Sošicu za film „Mali ljubavni bog”. Nagrada „Milan Žmukić” koju tradicionalno dodeljuje Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival za ukupan doprinos Festivalu pripala je ove godine reditelju Branku Baletiću. Nagrada se sastoji od statuete, rada hercegnovskog vajara Nikole Nikše Kosića i slike, rada akademskog slikara Ljubisava Milunovića.

Izvor: Danas K. R.

PETA MEĐUNARODNA DEČJA KOLONIJA CRTANOG FILMA

Aleksandra Radovanović    Strip, Vesti

Učesnici pete međunarodne dečje kolonije crtanog filma

NIŠ - U okviru pete međunarodne dečje kolonije crtanog filma, od 19:30h u Niškom kulturnom centru, predstavice se beloruska animatorka Elena Turova. Na zatvaranju Kolonije, u utorak, 9. avgusta, biće prikazani filmovi koje su polaznici uradili na temu 50 godina Gagarinovog leta u kosmos i ljudskih i životinjskih prava.

Koloniju je u Gradskoj opštini Pantelej, u subotu, otvorio Timoti Džon Bajford, poznati televizijski reditelj dečjih emisija i serija: „Neven”, Poletarac” i „Babino unuče”.

Uz domaće polaznike i mentore, na koloniji učestvuje i dvadeset polaznika i mentora iz Slovačke, Slovenije, Bugarske, Belorusije i Republike Srpske, među kojima je Jaroslav Baran, poznati slovački animator koji je radio za Diznijev studio.

Organizatori Kolonije su Studio crtanog filma 98 i Anima, uz pokroviteljstvo Grada Niša i GO Pantelej.

Koloniju ni ove godine nije podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izvor: Južne vesti Jelena Cvetković

KARLOS OKUENDO DE AMAT - Pesma

Nebojša Đorđević    Poezija

Karlos Okuendo de Amat (1905-1936), peruanski pesnik, jedan od najslavnijih sa tog prostora, predvodnik avangardista u poeziji. Živeo je na granici egzistencije, kao neprijatelj katoličko konzervativnih vlastofržaca. Njegova knjiga  5 Metros de Poemas je primer raznoliosti poezije, tog kulturnog tenutka. Više puta dospevao u zatvore. Prihvatio je marksizam, odrekavši se poezije. Zbog svog političkog stava izbačen je iz Bolivije, deportovan je u Panamu. Dospeo je u Španiju, gde je umro pred sam početak građanskog rata.

PESMA

Za tebe

imam osmeh štampan na japanskom papiru

gledaj me
jer ti činiš da trava raste na livadama
ženo
mapo muzike bistrino reke svetkovino plodova
na tvoj prozor
vešaju bršljan automobilskih volana
i prodavci snižavaju cene svojoj robi
dopusti da poljubim tvoj glas
tvoj glas
koji peva u svim granama jutra.

 

USTANOVLJENA KNJIŽEVNA NAGRADA “DANKO POPOVIĆ”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

ARANĐELOVAC - Povodom dve godine od smrti književnika Danka Popovića, večeras su na Smotri “Mermer i zvuci” u Aranđelovcu održani “Razgovori pod lipom”, naslovljeni po okupljanjima književnika pod velikim mirisnim drvetom u dvorištu Popovićeve kuće u podnožju Bukulje.

Domaćin večeri, pesnik iz Kragujevca Slobodan Pavićević, najavio je ustanovljenje književne nagrade za prozno delo “Danko Popović”, koju će, prema rečima direktora Fonda “Prvi srpski ustanak” Nikole Obradovića, od sledeće godine svakog 7. avgusta Fond dodeljivati piscu koji na najbolji način doprinosi razvoju srpske proze i neguje ono što je najbolje u srpskoj slobodoljubivoj tradiciji, kako je i Popović činio u svojim delima.

O stvaralaštvu pisca, koji je svojevremeno provokativnom “Knjigom o Milutinu” uzburkao srpsku književnu, ali i političku javnost, govorili su profesor dr Miroslav Egerić i književnici, filozofi i teoretičari Miša Đurković, Saša Milenić i Milenko Marković.

Odlomke iz “Knjige o Milutinu” i “Gospodara” čitao je bard srpskog glumišta Petar Božović, koji je svojom rečju obojio svaku Popovićevu reč.

Za ovo veče je u galeriji “Alek Đonović” otvorena ozložba fotografija, na kojoj su, kao kratak istorijat pisca iz njegovog privatnog i javnog života, predsatvljeni zanimljivi i prvi put javnosti prikazani fotosi.

Izvor: Blic Online

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA NIŠVILA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Šaban Bajramović; Foto: Ivan Grlić

NIŠ - Muzički program Nišvilla 2011 će, po tradiciji, pratiti i tematske izložbe fotografija: “Serbian Soul, Bre!” ‘ Ivana Grlića i “Blue Cry” - Dragana Tasića.

Izložba Ivana Grlića predstavlja ciklus fotografija portreta naših najznačajnijih muzičara iz različitih muzičkih žanrova. Deo je projekta “Serbian bre” započetog 2001. godine i pokušaj je autora da se Srbija prikaže iz drugog ugla, sa svim atributima kojima se diči. I sam „Serbian, bre” je zamišljen kao višeslojni, višegodišnji projekat čiji je cilj da prikaže lica ljudi koji nešto znače, da ih sačuva od zaborava i skrene pažnju na sve one koji bi trebalo da imaju svoje mesto u istoriji našeg naroda.

Ivan Grlić je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Radio je na vizuelnom identitutu, omotima za albume i promo fotografijama za više muzičkih grupa i pevača - Željko Samardzić, Polyester Shock, Dejan Petrović Big Band, Louis, Šaban Bajramović, Zona B, Galija, Blek Pantersi, Neverne bebe, Madam Piano, Zmajevi, Multietnička atrakcija, Kiki Lesandrić, Đorđe David, Intermeco Quartet, Boki Milošević, Bora Dugić, Vladimir Maričić Quartet, High heels, Arhai, …). Njegove radove možete videti na www.grlic-art.com i www.serbiansoulbre.com.

Izložba “Serbian Soul, Bre!” biće otvorena u sredu 10. avgusta u 18 sati u Paviljonu u Tvrđavi.

Fotografije Dragana Tasića, fotografa koji živi u Švajcarskoj, iz ciklusa „Blue Cry” biće izložene u Galeriji „Art55″ (Ćirila i Metodija 17a), od 9. do 23. avgusta biće izložene fotografije

“Blue Cry” je retrospektiva koncertne fotografije nastalih u poslednjih nekoliko godina, a naziv izložbe oslikava izraz lica i tela muzičara, njihovu radost i tugu, snagu i slabost, ljubav i mržnju, “krik života” koji je sa vremenom postao sadžajni izraz Tasićevih slika.

Izložba “Blue Cry” biće predstavljena u press centru Nišvila u četvrtak 11. avgusta u 18:00.

Ovogodišnji Nišvil džez festival biće održan od 11. do 14. avgusta u niškoj Tvrđavi.

Izvor; Južne vesti N.T.