BEČKA OPERA POD MEJEROM ZARADILA 30 MILIONA EVRA

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

BEČ - Bečka Državna opera ostvarila je tokom prve sezone otkako je Dominik Mejer postao direktor, a Franc Velser-Mest generalni muzički direktor, novi rekord od prihoda. Takođe, zabeležena je i veća popunjenost kapaciteta opere. Prošle sezone popunjenost je bila 98,33 odsto, a prethodne godine 97,93 odsto.

Zarada je porasla na 29,53 miliona evra (tokom sezone 2009/2010. iznosila je 29,16 miliona evra).
Tokom prve sezone pod direktorom Mejerom, operu je posetilo je 584.974 gostiju, prikazano je 331 opera, balet, dečija opera i priređeno 15 matinea.

Popunjenost samo operskih predstava iznosila je 99,7 odsto.

Dan otvorenih vrata u Državnoj operi pred novu sezonu organizuje se 4. septembra, kada će posetioci moći da zavire iza kulisa, prate probe orkestra, pevača i balerina.

Poseta tog dana je besplatna ali se zbog velikog interesovanja od 4. avgusta dele besplatne karte.

Izvor: Glas javnosti

POZORIŠTE “SLAVIJA” OTVARA SEZONU 1. SEPTEMBRA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Na repertoaru “Slavije” je i “Obično veče” Milana Gutovića

Pozorište “Slavija” otvara novu sezonu 2011/2012 već 1. septembra kada će biti izvedena komedija “Sladak kupus s’ ovčetinu pa izvolte na samoubistvu”.

Tekst glumca Slavka Simića režirao je njegov brat, popularni Nikola Simić koji i igra, zajedno sa Sonjom Kostić u ovoj, kako je najavljeno, “duo komediji opasnoj po život i zdravlje”.

Predstave se u privatnom teatru na Slaviji izvode svake večeri, a na repertoaru su, uz kabare Milana Laneta Gutovića “Obično veče”, pretežno domaći komadi lakšeg žanra, komedije, satire i predstave sa muzikom, ali i ozbiljne drame iz našeg aktuelnog života.

Među njima posebnu pažnju već nekoliko sezona privlači “Kuća bez prozora” po tekstu Ljiljane Lašić u režiji Vladimira Lazića, koja je ponovo na programu 19. septembra.

Izvor: Blic online/Tanjug Foto: N. Milošević

SPIRIT OF OLYMICS - Nebojša Đorđević

Aleksandra Radovanović    Poezija

SPIRIT OF OLYMPICS

Elida, 778 godine p.n.e. severozapadni Peloponez,
svetlište Altis
Zevsu u čast,besmrtni duh antike
izranja ispod naslaga vremena i zemlje
šireći slavu helenskog sveta i njegove romantike.

Taj mali korak u pesku vremenskom
što kroti ratove i tiranske vlasti
i granicu od bogova postavljenu
gde ima mesta za spotske strasti.

Uz Nike vajaš sve kipove moći
kidajući okove zarobljenoj volji,
u zdravom duhu leži harmonija
- od lošeg dobar, od dobrog bolji.

Ti, međutim, ostavljaš zlu kob vremena
onima, nespremnim za takva ostvarenja,
o hrabrima pevaš epinikije,
ostavljaš amanet za nova pokolenja.

I slaviš uvek nove heroje,
raspiruješ plamen na svom kremenu
- ispredaš divnu antopološku bajku
o nama samim u svom vremenu.

 

 

DEJVID HER DOBITNIK NAGRADE “PRINTER” PEN CENTRA

Nebojša Đorđević    Vesti

Dejvid Her je i autor scenarija za filmove “Sati”, “Čitač” i “Kobna veza”

Dramski pisac i režiser Dejvid Her ovogodišnji je dobitink nagrade “Harold Pinter” koju dodeljuje međunarodno udruženje pisaca PEN.
Nagrada, koja nosi ime pokojnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Harolda Pintera, dodeljuje se britanskim piscima koji na “neustrašiv i nepokolebljiv” način pišu o svetu, preneo je BBC.

Dejvidu Heru (64) će nagrada biti uručena 10. oktobra na svečanosti u Britanskoj biblioteci u Londonu. On će priznanje podeliti sa nekim zatočenim picem progonjenim zbog svojih uverenja čije će ime biti objavljeno u toku svečane dodele.

U drame Dejvida Hera spadaju “Plava soba”, “Ejmin pogled”, “Zglob”, “Prevarant”, “Fenšen”, “Izobilje”, “Pravda: Komedija iz Ulice flit”, “Tajni zanos”, “Pogled u nebo” i “Judin poljubac”.

Autor je i trilogije o Anglikanskoj crkvi, britanskom pravosuđu i Laburističkoj partiji - “Pomahnitali demon”, “Sudijski žamor” i ” Odsustvo rata”.

Za film “Vederbi”, koji je režirao po sopstvenom scenariju, dobio je Zlatnog medveda.

Bio je nominovan za Oskara za scenario filmova Stivena Doldrija “Sati” i “Čitač”. Her je i autor scenarija za ostvarenje Luja Mala “Kobna veza”.

Dobitnik je i nagrada BAFTA, “Lorens Olivije” i Drama desk.

Izvor; Blic Online

BESON OTVARA FESTIVAL U RIMU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Aung San Su Ći (Foto: Beta)

Film režisera Lika Besona “The Lady”, o životu liderke prodemokratskog pokreta u Mjanmaru i dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći, otvoriće 27. oktobra filmski festival u Rimu.

Glavnu ulogu u Besonovom filmu tumači holivudska zvezda Mišel Jeo (”Memoari jedne gejše”, “Pritajeni tigar, skriveni zmaj”).

Aung San Su Ći je veći deo života provela boreći se za demokratiju u svojoj zemlji, čime je privukla pažnju svetske javnosti na dešavanja u Mjanmaru.

Gotovo 15 godina je provela u kućnom pritvoru, a oslobođena je u novembru 2010, nekoliko dana uoči prvih izbora u Mjanmaru posle 20 godina.

“Počastvovan sam što je film ‘The Lady’ izabran da otvori festival u Rimu”, naveo je Beson u saopštenju.

“Duboko sam inspirisan i ganut ličnom pričom Aung San Su Ći I njenom stalnom borbom za demokratiju. Nadam se da će ovaj film učiniti njenu borbu i njen glas poznatijima među publikom širom sveta”, dodao je režiser.

Festival u Rimu, osnovan 2006, trajaće do 4. novembra.

Izvor: B 92/Beta