PRIČE IVE ANDRIĆA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Laguna” objavila još dve knjige srpskog nobelovca

BEOGRAD - U godini u kojoj se navršava 50 godina otkako je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu Izdavačka kuća “Laguna” objavila je još dve njegove knjige - “Turske priče” i “Priče o selu”.

Komplet inače sadrži još “Priče o osobenjacima i malim ljudima”, “Beogradske priče”, “Sarajevske priče” i “Priče o moru”. Jedanaest pripovedaka iz zbirke “Turske priče” po egzotičnosti tema i udaljenom istorijskom trenutku nalikuju, smatra izdavač, kakvom rukavcu iz “Hiljadu i jedne noći”. Andrićeve “Priče o selu” pripovedaju o seoskom životu, stradanju, dramama, muci, ali i o razumevanju, snazi i istrajnosti seljaka, dajući sasvim novu dimenziju razumevanja bogatog pripovedačkog stvaralaštva ovog pisca.

Izvor: Blic Online K. B

AMERIKANCI NAJVIŠE KRADU BUKOVSKOG, BEROUZA, KERUAKA, DE LILA…

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Pol Oster

Američki časopis “Pablišers Vikli” objavio je listu autora najčešće kradenih knjiga u knjižarama SAD, pišu danas strani mediji.

Na prvom mestu nalaze se knjige kontroverznog pisca Čarlsa Bukovskog, čija se dela drže na posebnoj polici iza kase u jednoj od najprometnijih knjižara u Njujorku “Barns end Nobls”.

Odmah iza njega našao se “rok guru” Vilijam Berouz, a sledi američki pesnik i romansijer Džek Keruak.

Četvrtu poziciju zauzima Pol Oster, pisac “Njujorške trilogije”, a na petom mestu je Britanac Martin Ejmis, autor romana “Rejčelini zapisi”, “Londonska polja” i drugih.

Slede Don DeLilo, autor 10 romana među kojima su “Padač”, “Podzemlje”,”Bodi Artist”, Hanter Tomson, pisac naslova “Paranoja u Las Vegasu”, a na desetoj poziciji našao se Amerikanac grčkog porekla Džefri Eugenides, dobitnik Pulicerove nagrade.

Urednici časopisa “Pablišers vikli” došli su na ideju da objave listu autora najčešće kradenih knjiga u američkim knjižarama, posle nedavne afere istoričara Berija Landaua, koji je ukrao zvanične dokumente potpisane rukom Abrahama Linkolna.

Izvor; Blic Online/Tanjug Foto: Reuters

ZBIRKA SAVREMENIH PRIČA IZ BUGARSKE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Georgi Gospodinov

NOVI SAD - Nedavno je Kulturni centar Novog Sada objavio knjigu „Kristin, koja je mahala iz voza”, zbirku savremenih bugarskih priča koju je priredio Mihajlo Pantić.

Priređivač napominje da se, sticajem istorijskih i političkih okolnosti, razvoj bugarske književnosti u drugoj polovini XX veka odvija drugačije nego u drugim okolnim zemljama. Po njegovim rečima, prava stvaralačka ekspanzija nastupila je u vreme tranzicije.

„U prozi savremenih bugarskih pripovedača, čija dela imaju lep odjek i van granica te zemlje, ogleda se današnji bugarski život u svoj svojoj raspršenosti i protivrečnosti.”

Izvor: Blic Online T. Nj.

ZAGREBAČKI HOT DŽEZ TRIO NA NOVOSADSKOM LETU

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

zagrebacki hot klub trio

NOVI SAD - Nastupom džez trija Hot kluba Zagreb u vrtu Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj ulici 1, večeras se nastavlja program novosadskog letnjeg koncertnog ciklusa koji organizuje Muzička omladina Novog Sada.

Ansambl Hot kluba iz Zagreba čine trojica renomiranih instrumentalista: Marijan Krajna, koji svira harmoniku, gitarista Mate Matišić i kontrabasista Jurica Štelma, koji već duže vreme zajednički deluju izvodeći sopstvenu osobenu verziju svinga i takozvanog džipsi džeza, koji obuhvata širok repertoar standarda i tema Džanga Rajnharta, kao i obrade autentičnih tema folklornog porekla.

Sva trojica muzičara, koji se uz džez takođe aktivno bave i izvođenjem drugih muzičkih žanrova, od ozbiljne muzike do roka, kao i kompozicijom.

Trio zajednički nastupa od 1990. godine i do sada je ostvario niz vrlo zapaženih koncerata i nastupa na džez festivalima u Hrvatskoj, kao i u drugim evropskim zemljama.

Početak koncerta zagrebačkog Hot klub trija zakazan je za 21 čas.

Izvor: RTV

“DUH MEKSIKA” U GVARNERIJUSU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Koncert pod nazivom “Duh Meksika” na kome će nastupiti meksički gitarski “Duo oniks” (Duo onix), biće održan večeras u Centru lepih umetnost Gvarnerijus u Beogradu.

“Duo oniks” čine umetnici Rosa Marija Robinskon i Leonardo Martin Kandelarija, koji imaju zavidne solističke svetske karijere i koji su dobitnici značajnih nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Na koncertu će biti izvedena dela Sanza, Sora, Hajdna, De Fala, Pjacole, a iste večeri publici u Gvarnerijusu će biti predstavljena izložba pastela srpskog slikara Vladimira Ivanovića, koji je višegodišnjim boravkom u Meksiku poprimio meksički duh, ne zaboravljajući svoje poreklo.

Izložba će posetiocima Gvarnerijusa biti dostupna do kraja jula 2011. godine, a događaj “Duh Meksika” će svečano otvoriti ambasadorka Meksika u Srbiji, Mersedes Felisitas Ruiz Zapata.

Izvor: Glas javnosti