ŠARLOTA REMPLING I VIM VENDERS NA FILMSKOM FESTIVALU U SARAJEVU

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

SARAJEVO - Šarlota Rempling, glumica, i Vim Venders, nemački reditelj, biće gosti sedamnaestog “Sarajevo film festivala” koji se održava od 22. do 30. jula.

Šarlota će publici u regionu predstaviti novi film “Melanholia” Larsa von Triera u kojem je ostvarila ulogu Gabi za čiji lik je reditelj našao inspiraciju u svojoj majci.

Za svoje uloge Šarlota Rempling nagrađena je brojnim priznanjima: “Počasni Cezar”, nagrada Evropske filmske akademije za najbolju žensku ulogu u filmu “Swimming pool”, nagrada za životno delo na Stokholmskom filmskom festivalu…

Vim Venders, nemački reditelj, smatra se najuspješnijim predstavnikom novog nemačkog filma. Neka od njegovih igranih i dokumentarnih ostvarenja ostavila su neizbrisiv trag u svetskoj kinematografiji: “Bis ans ende”, “Der Himmel uber Berlin”, “Buena vista social club”…

Festivalskoj publici on će predstaviti svoj poslednji film “Pina”, o koreografkinji Pini Bauš. Reč je o dokumentarnom filmu rađenom u 3D animaciji.

“Sarajevo film festival” 22. jula otvara film “Le harve”, finskog reditelja i scenariste Akija Kaurismakija, koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu ovogodišnjeg Kanskog festivala.

Spisak ostalih filmova još nije objavljen, a prošle godine je, da podsetimo, pobedio (i osvojio nagradu od 25.000 evra) film iz Srbije “Tilva roš”, reditelja Nikole Ležaića.

Izvor: Blic Online/ S. Milojković Foto: Reuters/Beta

TRI KANDIDATA ZA NAGRADU “DUŠAN VASILJEV”

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Dušan Vasiljev (1900-1924)

KIKINDA - Žiri (Jovan Zivlak, Dragan Jovanović Danilov i Miloš Latinović) je, nakon razmatranja velikog broja naslova, sačinio uži izbor za nagradu “Dušan Vasiljev” koju dodeljuje opština Kikinda.

U užem izboru za ovo priznanje koje se dodeljuje za najbolju knjigu u žanrovima umetničke proze, poezije, eseja, književne nauke i kritike izdate na srpskom jeziku za period između dva aprila, našla su se tri dela.

To su roman “Gospodska ulica” Ranka Risojevića (izdavač “Matica srpska”), priče “Preživljavanje” Dragoslava Mihailovića (Zavod za udžbenike) i roman “Mrtvo polje” Srđana Srdića (”Stubovi kulture”).

Žiri će saopštenje o dobitniku nagrade “Dušan Vasiljev” predočiti javnosti najkasnije do 27. juna, svečano uručenje je 28. juna u Kikindi, a laureatu pripada novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 2.500 evra i diploma.

Nagrada je u prethodnom periodu uspostavila ozbiljan ugled jer su njeni dobitnici pisci poput Milorada Pavića, Stevana Raičkovića, Milisava Savića, Gojka Tešića.

Dušan Vasiljev, pesnik i prozni pisac, jedan od najznačajnijih srpskih ekspresionista, rođen je u Kikindi (tada Austro-Ugarska) i nakon što je završio učiteljsku školu u Temišvaru, učestvuje u Prvom svetskom ratu na Pijavi, a potom i u okršajima s kačacima u Makedonijhi. Umire bolestan, a da nije uspeo da u zbirku prikupi brojne pesme i prozu koje je objavljivao u beogradskim časopisima.

Izvor: Blic Online T. Nj.

NA GOGOVOM AUTOPORTRETU NJEGOV BRAT TEO

Aleksandra Radovanović    Slikarstvo

HAG - Čuveni “Autoportret” Vinsenta Van Goga zapravo je portret njegovog brata Tea, pokazalo je istraživanje eksperata Muzeja Van Gog iz Amsterdama.

“Prema opšte prihvaćenom mišljenju, Van Gog nikada nije naslikao svog brata Tea, od koga je zavisio”, navodi se u saopštenju muzeja.

Međutim, eksperti tog muzeja sada smatraju da je na slici iz 1887, na kojoj je muškarac sa šeširom svetle boje odeven u tamno plavi kaput, prikazan Teo, pet godina mlađi od holandskog majstora.

“Taj zaključak zasnovan je na razlikama između dva brata”, piše u saopštenju muzeja, u kojem se precizira da je reč o boji brade i obliku uha.

“Oblik i boja Teove brade, koja je više oker nego crvena, takođe je indikacija”, kao i “boja očiju i stil odevanja, koji idu u prilog ovog novog pristupa”, navodi muzej.

Muzejski eksperti tvrde i da portret odgovara Teovim fotografijama.

Teo van Gog umro je šest meseci nakon što se njegov brat u julu 1890. ubio u francuskom gradu Overu, u 38. godini.

Izvor: Glas javnosti