NOĆ KNJIGE 10.JUNA U GRADOVIMA SRBIJE

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Posetioce očekuje bogat program u Noći knjige

Popust na 500 naslova

Pod sloganom „Budni uz knjigu”, izdavačka kuća „Laguna” i knjižarski lanac „Delfi” četvrti put u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Jagodini, Valjevu, Zaječaru, Loznici i drugim gradovima Srbije organizuju 10. juna od 18 do 24 sata manifestaciju Noć knjige. Uz obilje naslova i popusta, posetioce očekuje i čitav niz sadržaja.

U okviru manifestacije Noć knjige posetiocima i kupcima ponudićemo više od 50.000 različitih književnih naslova na popustu do 50 odsto. Specijalno za ovu priliku, „Laguna” obezbeđuje popust od 50 odsto za 500 svojih izdanja, 30 odsto popusta na top 20 naslova i 25 odsto popusta na sve ostale knjige, akcijsku ponudu DVD-jeva, galanterije, muzičkih CD-ova, naslove na stranim jezicima i druge artikle koji se nalaze u ponudi maloprodaja koje prate ovu manifestaciju, kao i brojne poklone i druga iznenađenja.

Kao domaćini, posetioce će dočekivati popularni glumci, voditelji, „Lagunini” i gostujući pisci, među kojima su Igor Marojević, Dejan Stojiljković, Ružica Sokić, Ivana Mihić, Goran Sjkrobonja, Žaklina Kiš, Iva Štrljić…

Prošle godine ovu manifestaciju posetilo je više od 20 hiljada ljudi. A po rečima Dejana Papića, čelnika „Lagune”, Noć knjige ima za cilj da popularizuje knjigu i čitanje. U ovoj izdavačkoj kući napominju da statistika kaže kako se svaka treća knjiga kupuje nekome kao poklon, što znači da je ova svetkovina zgodna prilika i u tom smislu. Kada je o žanrovima i naslovima reč, spektar je zaista veoma širok: od knjiga za odmor i razbibrigu, do dela pisaca ovenčanih Nobelovom nagradom za književnost i drugim priznanjima.

U ovoj svetkovini posvećenoj knjizi učestvuju i brojni drugi izdavači, a kao jedna od mnogih literarnih poslastica najavljene su knjige Erlenda Lua („Geopoetika”). Među naslovima koje „Laguna” preporučuje su „Leto i grad” Kendas Bušnel, nastavak serijala. Kerini dnevnici koji čitaocu pružaju iznenađujući uvid u ono što je pretvorilo devojku iz malog grada u jednu od nezaboravnih Njujorških ikona - Keri Bredšo.

One koji te noći budu bili „Budni uz knjigu” očekuje čitav niz zanimljivih, vrednih nagrada od turističkih putovanja, preko kozmetičkih proizvoda, vaučera za razne proizvode i usluge.

Manifestaciju je podržala Skupština grada, a te noći predstaviće se i prijatelji svetkovine knjige „Uniqa osiguranje” i Telekom Srbija.

Izvor: BlicOnline T. Nježić

STING DOČEKAN APLAUZIMA U ARENI

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Koncert rok zvezde


BEOGRAD - Nekoliko minuta iza 20 časova, u prepunoj Beogradskoj Areni svetla su se ugasila. Na binu prepunu instrumenata izašao je velikan svetske muzičke scene, Sting.

Petnaestak hiljada ljudi velikim aplauzom pozdravilo je vrsnog muzičara koji je odmah zapevao svoj veliki hit “Every little thing she does is Magic”.

“Hvala”, rekao je Sting po izvođenju prve pesme koja je oduševila prisutne, i na srpskom jeziku poželeo “dobro veče” beogradskoj publici.

Usledio je hit “If I ever loose my faith in You”, a više nego raspoložena publika pevala je zajedno sa svetskom muzičkom zvezdom.

Stinga je na bini pratio renomirani orkestar “Camerata Serbica” pod dirigentskom palicom šarmantne Sare Hiks. Čak 45 muzičara disalo je kao jedan, a vidno raspoloženi Sting atmosferu je podigao na zavidan nivo.

Već posle nekoliko prvih taktova velikog hita “Englishman in New York” Arenom se promolio gromoglasan aplauz i povici oduševljenja.

U kvalitetnoj muzici je uživao i veliki broj poznatih ličnosti među kojima su se našli Nataša Miljković, Goran Bregović, Jelena Tomašević, Tijana Milošević, Zoran Kiki Čaušević i mnogi drugi.

Izvor: Blic Online J. Odabašić Foto: Z. Ilić

“TOSKA” NA TRGU SLOBODE U NOVOM SADU

Nebojša Đorđević    Kultura, Muzika, Vesti

Novi Sad je jedini grad u Srbiji u kojem će, uz još više od 40 gradova Evrope, biti ostvaren prenos opere “Toska” Đakoma Pučinija, dela koje će pod upravom Zubina Mehte biti izvedeno 13. juna u Umetničkom centru kraljice Sofije u Valensiji, najavljeno je u Gradskoj kući.

Novi Sad se prošle godine priključio mnogim evropskim gradovima u realizaciji prenosa opere “Karmen” Žorža Bizea, koja je izvedena na Trgu slobode u okviru umetničkog projekta “Viva Evropa”, podsetio je član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać je na konferenciji za novinare.

Napominjući da se ta manifestacija održava treću godinu pod pokroviteljstvom EU, radi promovisanja kroz umetnost opštih vrednosti poput zajedništva, borbe protiv siromaštva ili volonterstva, on je pozvao Novosađane da prisustvuju tom izuzetnom umetničkom događaju, koji u ponedeljak, 13. juna, na centralnom gradskom trgu počinje u 20.00 sati.

Poseban doživljaj je to što će publika imati priliku da uz Zubina Mehtu vidi nastup i drugih vrhunskih umetnika svetske operske i muzičke scene kao što su sopran Oksana Dika, bariton Brin Terfel i drugi, rekao je sekretar Muzičke omladine Novog Sada Milan Radulović.

On je istakao da će za praćenje prenosa “Toske” na video zidu, na novosadskom Trgu slobode biti postavljeno oko 1.000 sedišta i dodao da će biti obezbeđeni kvalitetan video signal i ozvučenje.

Pošto je prošlogodišnji prenos opere “Karmen” pokvarilo nevreme, organizatori manifestacije su se pripremili da u slučaju kiše premeste praćenje izvođenja “Toske” u Sinagogu.

Izvor: Tanjug/B 92 Foto: www.seenandheard-international.com

DOBRIŠA CESARIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Dobriša Cesarić, (1902-1980) Rođen je u Slavonskoj Požegi, 10. februara, studirao je na Filozofskom fakultetu i Zagrebu. Član JAZU. Značajno ime savremene hrvatske književnosti, pesnik koji je produžio i oplemenio lirsku tradiciju Moderne. Autor je pesama što su odnegovane na postmatoševskoj lirici i poetici Rilkeova kruga. Po jednostavnosti složena, a po tonu misaona i setna, Cesarićeva je poezija sinteza tradicionalnog pesničkog sveta i moderne osećajnosti. Značajan kao pesnik urbanih motiva i socijalnog protesta (pesme o gradsko) sirotinji), Cesarić je u izrazu veran vezanoj formi: kvartinama i rimama. Prevodio s nemackog i ruskog (Goethe, Heine, Rilke, Puškin, Ljermontov, Jesenjin).

Dela: Lirika, Spasena svijetla;zabrani stihovi; Pjesme; Knjiga prepjeva; Osvijetljeni put; Goli časovi; Izabrane pjesme.

VJETRU

Znam ja što hoćeš, popodnevni vjetre!
Ti rado bi s lica otpuhno mi sjenu.
Al ako je ona sa njime već srasla?
Ne ide to, vjetre, u jednom trenu!

Ja sam već dugo vremena tužan.
Na krizu mračnih misli sam propet.
Pusti me, vjetre! S lišćem se igraj!

Pa ipak, dragi, navrati se opet!

 

BALADA IZ PREDGRAĐA

….I lije na uglu petrolejska lampa
Svjetlost crvenkastožutu
Na debelo blato kraj staroga plota
I dvije, tri cigle na putu.

I uvijek ista sirotinja uđe
U njezinu svjetlost iz mraka,
I s licem na kojem su obično brige
Pređe je u par koraka.

A jedne večeri nekoga nema,
A moro bi proć;
I lampa gori,
I gori u magli,
I već je noć.

I nema ga sutra, ni prekosutra ne,
I vele da bolestan leži,
I nema ga mjesec,
I nema ga dva,
I zima je već,
I sniježi…

A prolaze kao i dosada ljudi
I maj već miriše—
A njega nema, i nema, i nema ,
I nema ga više

I lije na uglu petrolejska lampa
Svjetlost crvenkastožutu
Na debelo blato kraj staroga plota
I dvije, tri cigle na putu.

 

KRIK

Čitavog dana bol mi buja,
Zamjetljiv tek u glasu tihom,
Al dođe noć, i razlije se -
I najedanput kriknem stihom.

Zavrisnuvši svoj vrisak u svijet
Da naokolo traži jeku,
Razdjelio sam srce svoje
Med braću neznanu, daleku.

I krik moj luta, luta, luta
A kada srodno srce prene,
Dal’ ono shvati da je pušten
Iz noći mučne, probdivene?

 

CNN: EGZIT MEĐU DESET NAJBOLJIH

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Egzit među deset najboljih svetskih festivala po izboru CNN-a

Internacionalno izdanje CNN-a u svom tekstu o muzičkim festivalima u svetu, uvrstilo je novosadski Egzit među deset najboljih.

U saopštenju festivala Egzit navodi se da su se na listi najboljih pored našeg našli i britanski festivali Glastonberi i Bestival, danski Roskilde, američki Bunaru, Pičfork i Samerfest, kao i australijski Parklajf i japanski Fudži Rok.

U tekstu koji je potpisao Nik Tompson navodi se da se Egzit obraća širokoj publici, promovišući razne muzičke pravce i stilove od bendova poput ”Portišheda” i ”Palpa” do elektronskog sastava ”Andervorld”, ”Džamirokvai” i drugih.

U članku se daje i prikaz cena festivalskih ulaznica, po kojem je ubedljivi rekorder japanski Fudži, sa cenom od čak 500 dolara za tri festivalska dana, dok je Egzit u proseku upola jeftiniji od ostalih navedenih pa zbog toga predstavlja popularnu destinaciju mladih iz celog sveta.

Ovogodišnji Egzit biće održan od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Izvor: Vesti online