ZAHAR PRILEPIN GOSTUJE U BEOGRADU

Nebojša Đorđević    Vesti

Zahar Prilepin, jedan od najčitanijih ruskih pisaca mlađe generacije, družiće se sa domaćom publikom na književnoj večeri 7. juna u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.

Zahvaljujući izdavačkoj kući „Draslar partner”, koja je na prošlogodišnjem Beogradskom sajma knjiga lansirala Prilepinov roman „Sanjka”, a sada i zbirku priča „Cipele pune vruće votke”, srpski čitaoci dobili su priliku da se upoznaju sa stvaralaštvom nove ruske litrerarne zvezde.

Za sedam godina književnog stvaralaštva, Prilepin (36) je objavio osam naslova i osvojio više od dvadeset ruskih i inostranih nagrada među kojima su Nacionalni bestseler, nagrada „Lav Tolstoj” koju dodeljuje Tolstojev spomen muzej u Jasnoj Poljani, Najbolji strani roman godine (Kina, 2007), a nedavno je dobio rusku državnu nagradu za najbolji roman prve decenije 21. veka koja mu je donela i sto hiljada dolara.

Bio je i u najužem izboru za ruskog Bukera. Njegove knjige prevedene su na dvanaest jezika, jer zapad intrigira i kao pisac, i kao politička opozicija aktuelnom režimu.

Nakon što je diplomirao filologiju Prilepin je radio kao fizikalac, novinar, telohranitelj i bio je pripadnik specijalnih jedinica koje su ratovale u Čečeniji (1996-1999). Magazin „NewYork Times” Prilepina upoređuje danas sa velikim klasicima „zlatnog veka” ruske literature.

Osim pisca, na promociji njegova dva naslova, govoriće književni kritičarka Ljiljana Šop i prevoditeljka Radmila Mečanin koja je izdavaču preporučila njegove knjige.

Izvor:: B92/Tanjug

FESTIVAL “KROKODIL” PS 16. DO 18. JUNA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Treći letnji festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Letargiju I Dosadu) biće održan od 16. do 18. juna u amfiteatru Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, najavili su organizatori.

Na trećem Krokodilu gosti će biti pisci Goran Vojnović, Aleksandar Stanković, Barbi Marković, Saša Ilić, Svetislav Basara, Klemens Majer, Ivana Sajko, Faruk Šehić, Ivan Čolović, Predrag Lucić, Renato Baretić, Miško Živanović, Vlado Bulić, Balša Brković i Mirko Kovač.

Autori će, kao i prethodnih godina, čitati odlomke iz svojih dela, razgovarati s publikom i voditeljima Ivanom Bevcom i Krunom Lokotarom, a publiku će u muzičkim pauzama zabavljati Kralj Čačka, “Keckec i Fluffers” i “Goribor”.

Regionalni književni festival KROKODIL prvi put je održan u junu 2009. godine u Beogradu, s namerom da beogradskoj književnoj publici predstavi izbor iz najznačajnije i najzanimljivije književne produkcije regiona.

KROKODIL je do sada imao i nekoliko gostovanja: u okviru letnjeg “Scena festa” u Inđiji, na pulskoj manifestaciji “Sa(n)jam knjige u Istri, u programu “Dani Beograda” u Ljubljani, kao i na ovogošnjem Sajmu knjiga u Lajpcigu, na kojem je Srbija bila zemlja u fokusu.

U februaru je u Kulturnom centru Beograda održano i zimsko izdanje Krokodila.

Izvor: Glas javnosti

ZORICA KANDIĆ - Miris

Nebojša Đorđević    Poezija

Zorica Kandić je rođena 25.02. studirala je psihologiju, bavi se pisanjem pesama od malih nogu, Voli Kadinskog, Beketa, Cvetajevu… Živi u Pančevu.

MIRIS

 

Mirišeš po stvarima

kojima daruješ put

po tvojim

izbrušenim rečima

novim svetovima

crvenim grimiznim bojama

na pragu moga doma

po Kadinskom

Lempickoj i Beketu

bojama početka,

po najbesramnijem koloritu ,

damaru i poljupcu,

ostavljenom na obrazu

tvog muškog izbrazdanog lica

po svim predjenim iskustvima

šamaru licemerima

odbacivanju površnosti

ljubiću te svim obećanjima

prahom zvezdanim opiti

mirom čarobnjaka u tebi

zaboravljene jezike

naglo ću progovoriti.

Omadjijanošću ove igre

Viknuću!

Mirisaću

na jutarnju kafu

na naše pokušaj

neispavana budjenja

postelje zgužvane

druge lepše svetove

na sve što jesmo i nismo

kad prodjem ispod duge noći

a ne ubijem tebe

i da te kao i druge

ne ostavim negde

izvan domašaja

obmotaću te oko svog tela

ptice će biti slobodne

poleteće gore visoko

natovarene začudjujućim

željama ljubavi

 

Mirisaćeš

Ovog proleća

jedino i samo

za mene

 


 

IZLOŽBA POSVEĆENA JURIJU GAGARINU

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

NIŠ - Izložba fotografija “Let ka zvezdama” biće održana u utorak, 7. juna od 19h u holu NKC-a povodom 50 godina od leta u kosmos Jurija Gagarina i godine kosmonautike.

Izložba je posvećena liku i delu prvog kosmonauta, koji je otvorio novo poglavlje u istoriji i civilizacijskom razvoju čovečanstva - eru osvajanja kosmosa.

Istorijski let ruski kosmonaut Jurij Gagarin je načinio 12. aprila 1961. godine.

Izložbu organizuju gimnazija „Svetozar Marković” i Niški kulturni centar, u saradnji sa Ambasadom Ruske federacije u Beogradu.

Izložbu će otvoriti Aleksandar Kananihin, ataše za kulturu Ambasade Rusije, a osim njega, o izložbi, Gagarinu i Godini kosmonautike će govoriti i dr Dragan Gajić, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Izvor: Južne vesti Lj.S.

“POMRAČENJE” DOBILO VEČINU NAGRADA

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Priča o vampirima “Sumrak saga: Pomračenje” proglašena je za najbolji film na svečanoj dodeli filmskih MTV nagrada u u Los Anđelesu.

Junak tog filma Robert Patinson dobio je tri priznanja, za najboljeg glumca, najbolji poljubac sa Kristen Stjuart, i najbolju scenu tuče u filmu.

Kristen Stjuart pobedila je u kategoriji najbolja glumica.

Za najbolju ulogu u komediji nagrađena je Ema Stoun, za film “Easy A”, dok je priznanje za najboljeg debitanta pripalo Kloi Grejs Morec, za film “Fajter”.

Tom Felton proglašen je za najboljeg negativca, za ulogu u filmu “Hari Poter i relikvije smrti 1″.

Riz Viderspun pripala je specijalna nagrada Generacija.

Izvor: B92/Beta