“ŽIČKA HRISOVULJA” PESNIKU IVANU NEGRIŠORCU

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

KRALJEVO - Pesnik Ivan Negrišorac ovogodišnji je dobitnik pesničke nagrade “Žička hrisovulja”, koju dodeljuje manifestacija Žički duhovni sabor “Preobraženje”.

Kako se navodi u odluci žirija, koji tradicionalno zaseda na Spasovdan 2. juna, Negrišorac je priznanje zaslužio za savremeni pesnički izraz posvećenog duhovnog traganja i prepoznavanja.

Negrišorac, čije je građansko ime Dragan Stanić, prvu pesničku knjigu “Trula jabuka” objavio je pre tačno tri decenije.

“Nakon početnog, radikalnog preispitivanja i osporavanja nasleđenih književnih oblika i poredaka, Negrišorac je suštinski vraća svome imenu, velikoj postojbinskoj priči”, ističe se u obrazloženju žirija.

Priznanje, koje podrazumeva unikatnu zlatopečatnu povelju i ikonu Preobraženja, tradicionalno se uručuje u manastiru Žiča na dan Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta.

Delu dobitnika biće posvećen i zbornik radova književnih kritičara.

Kulturna manifestacija Žički duhovni sabor “Preobraženje” održava se u Kraljevu od 1991. godine, a organizatori su Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani”, Narodni muzej i Književni klub Kraljevo.

Izvor: Glas javnosti

AC/DC: JOŠ NIJE STAVLJENA TAČKA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Vođa australijskog sastava AC/DC, Brajan Džonson, nagovestio je da bi grupa mogla da snimi novi album i krene na turneju u narednih nekoliko godina.

U intervjuu za jedan sajt, Džonson je rekao da grupa nema čvrstih planova za snimanje albuma, ali da će članovi benda razgovarati o toj mogućnosti.

“Videću momke i verovatno ćemo ćaskati o tome kako se osećamo. Nikada ne kažemo ‘ulazimo u studio iduće godine’ jer ako to kažete, izlažete se velikom pritisku a mi nikada nismo tako radili”, naveo je 63-godišnji Džonson.

“Oduvek smo veoma opušteni”, dodao je vođa grupe koja će 2013. obeležiti 40 godina postojanja.

Na pitanje da li grupa planira turneju, Džonson je odgovorio da ne bi mogao da izdrži dvogodišnju seriju koncerata. “Ali zasigurno bih mrzeo da kažem da je s tim gotovo.”

“Mislim da uvek treba staviti tačku posle nečega, bilo da je u pitanju rečenica, vaš život, automobil. Mora da postoji tačka a mislim da je mi još nismo stavili”, rekao je on.

Grupa AC/DC je poslednji studijski album “Black Ice” izdala u oktobru 2008. godine posle čega je krenula na 18-mesečnu svetsku turneju koja je završena u junu 2010.

Izvor: B 92/Beta Foto:Beta

OCTAVIO PAZ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Octavio Paz (1914-1998), meksički pesnik, kritičar i dramaturg. Dobitnik Nobelove nagrade za literaturu 1990. Borac u španskom građanskom ratu, ambasador u Parizu - Počeo pod uticajem nadrealizma, ali je s vremenom postao sve dublji, zalazeći u pitanja ljudske egzistencije: prolaznost, podvojenost bića, otuđenost savremenog čoveka. Podjednako je značajan i kao pesnik i kao vrstan esejist.

Dela: Zbirke pesama “Koren čovekov; Između kamena i cveta; Silovito doba; Potpun vetar

ZAPISANO ZELENOM TINTOM

Zelena tinta stvara vrtove, šume, livade,
krošnje gdje pjevaju slova,
riječi koje su stabla,
rečenice koje su zelena zviježđa.

Pusti da moje riječi,o bijela, siđu i pokriju te
kao kiša lišća snježno polje,
kao bršljan statuu,
kao titnta stranicu.

Ruke,struk, vrat, grudi,
čelo čisto kao more,
potiljak jesenske šume,
zube koji grickaju vlat trave.

Zelene pjege, poput zvijezda, osipaju tvoje tijelo,
kao tijelo stabla u pupanju.
Neka te ne smetaju toliki sitni i svijetli ožiljci:
pogledaj nebo kako je zelenim zvijezdama tetovirano.


JESEN

U plamenu, zapaljena jesen,
gori katkada moje srce,
čisto i samo. Vjetar ga budi,
dodirne mu središte i onda ga objesi
za svjetlost koja se smije ni za koga:
kakva rasuta ljepota!

Tražim neke ruke,
neku prisutnost, neko tijelo,
ono što zidove razbija
i rađa opijene oblike,
dodir, glas, okretaj, neko krilo samo,
nebeske plodove gole svjetlosti.
Tražim po sebi, unutra,
kosti, netaknute violine,
usne koje sanjaju usne,
ruke koje sanjaju ptice…

I nešto neznano što kaže »nikada«,
a pada s neba,
od tebe, moj Bože i moj protivniče.


OLUJA

U crnoj planini
Bujica urla visokim glasom
U tom času
Ti hodaš nad ponorima
Po svom usnulom tijelu
Vjetar se u tami bori s tvojim snom
Guštara zelena i bijela
Mladi hrast tisućljetni hrast
Vjetar te rastače i kida i ruši
Otvara ti misao i rasipa je
Vrtlog tvoje oči
Vrtlog tvoj pupak
Vrtlog tvoja udubina
Vjetar te cijedi poput grozda
Oluja u tvom čelu
Oluja u tvom potiljku i tvom trbuhu
Hladi te kao suha grana
Vjetar
U slabinama bujice tvoga sna
Ruke zelene i noge crne
Kroz grlo
Kamena noći
Privezanog za tvoje tijelo
Usnule planine
Bujica urla
Među tvojim bedrima
Monolog kamena i vode
Na obalama tvog čela
Prolaziš kao ptičja rijeka
Šuma sagiba glavu
Poput ranjena bika
Šuma pada na koljena
Pod krilom vjetra
Svakog časa sve viša
Bujica urla
Svakog časa sve dublja
Preko tvog usnula tijela
Svakog časa sve više noć


TIŠINA

Kao što iz dna glazbe izvire nota
koja drhteći raste i postaje sve tanja
sve dok u dragoj glazbi ne zanijemi,
tako iz dna tišine
izvire draga tišina, oštri toranj, sablja
i diže se i raste i zanosi nas,
i dok se uzdižu padaju
sjećanja, nade,
male i velike laži,
i hoćemo da kriknemo, ali se u grlu
rasprši krik:
uviremo u tišinu
gdje tišine postaju nijeme.
FILMOVI REDITELJA RAJKA GRLIĆA U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Poznati hrvatski reditelj Rajko Grlić, jedan od najznačajnijih autora eks-ju kinematografije, gostovaće za vikend u Beogradu i prisustvovati otvaranju retrospektive svojih filmova u Domu omladine.

Program će biti održan od 4. do 7. juna u organizaciji Doma omladine u saradnji sa Zajednicom Hrvata Beograda “Tin Ujević”.

Grlić je kao reditelj i scenarista snimio 11 filmova i dobio veliki broj međunarodnih nagrada.

Pored dugometražnih filmova, publika će videti i izbor Grlićevih retko prikazivanih kratkih filmova, kao i njegov diplomski film “Predgovor” radjen za nekadašnju TV Beograd.

Retrospektiva je prilika za obeležavanje 30. godišnjice njegovog, verovatno najpoznatijeg, filma “Samo jednom se ljubi” (sa Mikijem Manojlovićem i Vladicom Milosavljević u glavnim ulogama), koji redovno ulazi u izbor deset najboljih filmova snimljenih u Jugoslaviji.

Ta raskošna melodrama prati zabranjenu ljubav partizanskog oficira i balerine, predstavnice poražene klase.

Film je premijerno prikazan u programu “Izvestan pogled” u Kanu, a dobio je “Grand Pri” i “Best Actor” nagrade na festivalu u Valensiji.

Grlićeva ostvarenja kao što su “U raljama života”, “Za sreću je potrebno troje”, “Čaruga” danas predstavljaju kult klasike, a sigurno će im se pridružiti i u novije vreme snimljena “Karaula”.

Izvor; Glas javnosti

AFRO FESTIVAL PREPUN MUZIKE I ZANATA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Ovogodišnji Afro festival biće održan od 10. do 12. juna u Muzeju afričke umetnosti, na kome će kroz izložbe, koncerte, radionice biti predstavljeno kulturno nasleđe Afrike.

Muzej afričke umetnosti (MAU) najavio je bogat i inovativan muzički program, tradicionalni afrički bazar sa umetničkim i zanatskim predmetima, kao i najsvečaniji dan Durbar - “festival festivala”, koji će u bašti MAU okupiti veliki broj diplomata, zvaničnika, kulturnih delatnika i ljubitelja afričke umetnosti i kulture.

Prvog dana festivala biće priređen omaž prvoj direktorki MAU-a Jeleni Aranđelović- Lazić uz osvrt na njen muzeološki rad, naučna istraživanja i objavljena dela.

Veče će biti posvećeno afro-američkoj muzici, a posetiocima će u okviru programa “AFRAM” biti predstavljena muzička raskršća afro-američkog potkulturnog i kulturnog miljea.

U subotu, 11. juna, biće organizovan afrički bazar, na kome će moći da se kupe maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batik, nakit, dekorativni predmeti za enterijer.

Gosti će biti lokalni mladi umetnici, koji inspiraciju za svoje radove nalaze u afričkom dizajnu, i oni će demonstrirati tehnike izrade nakita i predstaviti svoje radove u okviru prodajne izložbe.

U večernjim časovima nastupiće Akaš Bat (tabla i kandžira - indijske perkusije), Nenad Vještica Khan na sitaru (žičani instrument iz Indije) i Stefan Sablić na udu (žičani instrument severne Afrike i Bliskog Istoka).

Poslednjeg dana, u okviru Durbara, posetioci će imati priliku da uživaju u bogatstvu afričke kreativnosti (kente iz Gane, kasai velvet iz Konga, đelaba i kaftan sa severa Afrike, unikati keramike i stakla Alžira, Maroka i Tunisa, egipatske raznobojne arabeske, indigo tkanine iz Gvineje, štampani tekstil iz Angole), kao i u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike.

Izvor: Glas javnosti