SRAST, OPSESIJA I TOLSTOJEVE PRIČE

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Premijera predstave “Misis Tolstoj” u Narodnom pozorištu

BEOGRAD - Na Sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta Beograd, 4. juna (20.30) je premijera predstave „Misis Tolstoj” Sergeja Kokovkina u režiji Radoslava Milenkovića, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u tom teatru.

Odnosi čuvenog pisca Lava Tolstoja i njegove žene Sonje, sudeći po autobiografskim beleškama, studijama, biografijama, bili su vrlo uzbudljivi. Ta uzbudljivost prepletena sa literaturom i drugim upečatljivim, zanimljivim fenomenima i stvarima su i u osnovi ove predstave u kojoj uloge tumače Tanasije Uzunović, Nada Blam, Dragan Nikolić, Nebojša Kundačina, Mihajlo Lađevac i drugi.

Ovo je prva režija Radoslava Milenkovića u Narodnom pozorištu Beograd, a govoreći o liku Tolstoja i predstavi, naveo je: „Moja zamisao je da Tolstoj o sebi uopšte ne misli da je genije. Naprotiv, u trenutku u kojem ga zatičemo u drami, on je sav sazdan od krhotina sumnji”.

Kostimograf je Olga Mrđenović, scenograf Boris Maksimović, a dramaturg Ivana Dimić, doskorašnji direktor drame tog pozorišta. Naime, kada je na konferenciji za novinare postavljeno pitanje da li je dramaturg Ivana Dimić i dalje direktor Drame, prisutnima je kratko i bez objašnjenja rečeno da ona to više nije.

Kasnije, izlazeći iz pozorišta, novinari su u neformalnom razgovoru pomenuli da je pre mesec, dva ostavku dao i Konstantin Kostjukov, direktor Baleta, i pokušali da pobroje direktore Drama od kojih su svi na funkciji bivali oko godinu dana, a potom bili smenijvani ili davali ostavke. Pre Ivane Dimić, bila je to Tanja Mandić Rigonat, a pre nje, reditelj Kokan Mladenović.

Izvor: Blic Online T. Nj.

MIKELANĐELOV CRTEŽ OD OSAM MILIONA DOLARA

Nebojša Đorđević    Vesti

LONDON - Pripremni crtež Mikelanđela Buonarotija za fresku “Bitka kod Kašine”, koju slavni slikar nikada nije dovršio, mogao bi da dostigne cenu između pet i osam miliona dolara kada bude ponuđen na licitaciji 5. jula u londonskom “Kristiju”.

Kako javlja agencija Rojters, crtež nagog muškarca nastao je oko 1504. godine, odmah nakon što je Mikelanđelo od firentinskih vlasti dobio porudžbinu za fresku koja je trebalo da krasi jedan od zidova Velike većničke sale u firentinskom Palaco Vekijo. Bilo je predviđeno da se na zidu naspram Mikelanđelovog dela nađe “Bitka kod Angijarija”, freska koju je trebalo da naslika drugi veliki renesansni majstor, Leonardo da Vinči. Ni Mikelanđelova ni Da Vinčijeva freska nikada nisu završene, a obema je izgubljen svaki trag. O njima danas saznajemo putem crteža i gravira.

“Crtež nudi izvanredno retku, neposrednu vezu sa jednim od najvećih neostvarenih remek-dela zapadne kulture”, kazao je Benžamen Perone koji je u “Kristiju” zadužen za dela starih majstora.

Mikelanđelov karton za “Bitku kod Kašine” bio je podeljen i razgrabljen među obožavateljima slavnog umetnika samo nekoliko godina nakon nastanka. Danas je poznat samo zahvaljujući kopijama.

Crtež koji će biti ponuđen na aukciji je jedan od 24 koje je Mikelanđelo naslikao za svoju predstavu bitke kod Kašine i jedina studija za fresku koja se nalazi u privatnoj kolekciji.

Izvor: Blic Online

MLADI NIŠKI HORNISTA SPREMAN ZA SOLO NASTUP

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

NIŠ - Nišlija Teodor Blagojević ima samo 12 godina, a kao svirač horne do sada je pokazao da je pred njim sjajna perspektiva.

Na ovogodišnjem Republičkom takmičenju je bio laureat (drugi put za redom), a pre dvadesetak dana je na velikom Međunarodnom konkursu “Petar Konjović” u Beogradu osvojio prvo mesto u kategoriji do 19 godina što je izuzetan uspeh.

Teodor je trenutno i najmlađi član Orkestra mladih Evrope (CEI), a 4. juna u okviru festivala “Constantinus”, imaće svoj prvi solistički koncert, kada će se po prvi put zvanično predstaviti svojim sugrađanima.

Ovaj mladi hornista završava Osnovnu školu ,,Stefan Nemanja” i to po ubrzanom principu, tako da će dve godine ranije od svojih vršnjaka izaći iz klupe, a sve da bi se pripremio za prijem na Muzičku akademiju u Nišu. On je takođe i dobitnik nagrade fondacije ,,Constantinus”.

- Hornu sam počeo da sviram sa osam godina i sve je izgledalo u početku kao igra, a u stvari sam se jako zainteresovao za instrument koji sam dobio kao poklon od svog profesora iz Slovenije za rođendan. Uglavnom sam vežbam, a ponekada odem na konsultacije u Ljubljanu. Očekujem dosta od seminara na Braču koji bi trebalo letos da posetim, a koji vodi Radovan Vlatković, profesor Mocarteuma u Salcburgu -priča Teodor.

Ovaj perspektivni Nišlija uči i jezike, tako da je do sada savladao engleski, nemački, francuski, ali i slovenački jezik.

Izvor: Južne vesti S.S.