POČINJU 42. DRAINČEVI SUSRETI

Nebojša Đorđević    Knjige, Poezija, Vesti

Bista i rodna kuća Radeta Drainca u Trbunju, foto: poezijascg.com

PROKUPLJE - Novosadski književnik Ivan Negrišorac dobitnik je ovogodišnje tradicionalne nagrade “Rade Drainac” u okviru Drainčevih susreta, koji se u Toplici ove godine organizuju 42 put za redom.

Dragan Barjaktarević, jedan od članova žirija obrazlažući nagradu, istakao je da je Negrišorac nagrađen za zbirku poezije “Svetilnik”.

On je rekao da je žiri, kojem je predsedavao dekan Filozofskog fakulteta u Nišu književnik Goran Maksimović, imao težak zadatak da izabere najbolju zbirku iz mnoštva kvalitetnih zbirki poezije pristiglih na konkurs.

Nagrađena zbirka štampana je 2010. godine, u izdanju novosadaskog “Orfeja”. Nagrada će biti svečano uručena dobitniku 25. maja.

Drainčevi susreti pesnika će biti održani od 23. do 27. maja u Prokuplju i opštinama Topličkog okruga.

Tokom pet dana, koliko će trajati manifestacija posvećena istaknutom Topličkom pesniku Radetu Draincu, predviđeno je gostovanje učesnika u Blacu i Trbunju, Drainčevom rodnom selu, gde će ispred spomen kuće biti održan pesnički recital.

Pesnici će se susresti sa ljubiteljima poezije u Kuršumliji i Žitorađi. I ove, kao i predhodnih godina za vreme trajanja manifestacije najavljeno je učešće mnogih naših poznatih pesnika i pisaca.

Izvor: Južne vesti N.M.

KOMPOZITOR VLADIMIR TOŠIĆ DOBIO TREĆU NAGRADU U NEMAČKOJ

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Kompozitor i multimedijalni umetnik, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Vladimir Tošić, dobio je treću nagradu na nedavno održanom takmičenju u gradu Lebać u Nemačkoj.

U konkurenciji 110 kompozicija iz celog sveta kompozicija začetnika minimalizma u Srbiji, Tošića, ušla je u finale među šest kompozicija koje su izvedene na koncertu nakon koga su dodeljene nagrade.

Autor brojnih medijski raznolikih dela: muzičkih grafika, muzičkih objekata, ambijentalnih, scenskih, konceptualnih, video i foto radova, Tošić je na festivalu u Nemačkoj dobio treću nagradu za dečiju kompoziciju za sastav od tri gitare.

Nagrađene kompozicije sa takmičenja u Lebahu biće i štampane.

Izvor: Blic Online/Tanjug

POČINJU “DANI ĆIRILA I METODIJA”

Nebojša Đorđević    Poezija, Vesti

Kulturna manifestacija

Kulturna manifestacija “Dani Ćirila i Metodija” počinje sutra i trajaće do 24. maja u Beogradu i još nekoliko gradova.

Manifestacija “Dani Ćirila i Metodija” počinje sutra i trajaće do 24. maja

Kako je najavljeno iz Udruženja književnika Srbije u manifestaciji će učestvovatipesnici Milovan Vitezović, Miljurko Vukadinović, Gojko Djogo, Mirjana Kovačević, Ivan Lalović, Predrag Bajo Luković, Dušica Milovanović, Petar Pajić, Duško M. Petrović i Zoran Radisavljević.

Sutra u 20.00 časova je svečano otvaranje manifestacije, a na svečanosti u prostorijama UKS u Beogradu, a pored sprskih pesnika koji će govoriti stihove u slavu slovenskih apostola pismenosti, gosti će biti i predstavnici ambasada pravoslavnih zemalja u Srbiji.

Program manifestacije biće nastavljen u Subotici, Rumi, Valjevu i Leskovcu, a završnica programa zakazana je za 24. maj, kada će biti priređena svečanost kod spomenika Ćirilu i Metodiju u Beogradu, kao i program u Ruskom domu.

Izvor: Blic Online M.Radović

“TITANIK 3D” STIŽE U BIOSKOPE

Nebojša Đorđević    Vesti

Film Džejmsa Kamerona „Titanik”, dobitnik jedanaest Oskara 1998. godine, naredne godine ponovo će stići u svetske bioskope, ali ovog puta u 3D verziji.

Ponovno prikazivanje filma u kojem igraju Kejt Vinslet i Leonardo Dikaprio, počeće 6. aprila 2012. u SAD, četiri dana uoči 100. godišnjice potonuća broda „Titanik”.

Postoji cela generacija koja nikada nije gledala ‘Titanik’ u bioskopu. Ovo će biti ‘Titanik’ kakvog nikada pre niste videli, digitalno remasterizovan u 4K rezoluciji i marljivo prebačen u 3D”, rekao je Kameron.

„Netaknute emotivne snage i prizora moćnijih nego ikada, ovo će biti epsko iskustvo kako za obožavaoce tako i za nove gledaoce”, dodao je režiser.

„Titanik” je drugi film sa najvećom zaradom svih vremena. Na prvom mestu po zaradi je još jedno Kameronovo ostvarenje, prošlogodišnji naučnofantastični hit ostvarenje „Avatar”.

Izvor: B92/Beta

MARIJA ELIZABET LOT ODUŠEVILA I MENJUHINA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Sviraće Čajkovskog i Sarasatea: Marija Elizabet Lot

Nemačka violinistkinja svira sa Filharmonijom

Završetak ciklusa “Hod po žici” Beogradske filharmonije rezervisan je za nastup mlade nemačke violinistkinje Marije Elizabet Lot (23), još jedne u nizu vrhunskih muzičarki koje su karijeru počele još kao devojčice. Posle sjajne Sare Čeng, Marija Elizabet će na večerašnjem (20) koncertu u “Kolarcu” s orkestrom Filharmonije pokazati zašto je trenutno jedna od najperspektivnijih i najtraženijih violinistkinja Evrope, za koju je Jehudi Menjuhin svojevremeno rekao da s 13 godina svira isto kao i on u to doba…

Na repertoaru su Peta simfonija Čajkovskog, Rapsodija na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova i Karmen fantazija Pabla Sarasatea, a Marija Elizabet za “Blic” kaže da je ova dela izvodila i ranije, još dok je bila dete.

“Sarasatea sviram veoma dugo, sigurno desetak godina, a Čajkovskog možda dve godine. Oba dela su takva da izvođenjem možete svakom u publici da izmamite osmeh. Za mene kao violinistkinju to je dobra prilika da pokažem da li sam virtuoz, a na publici je da se ubaci u dobro raspoloženje”, kaže Marija Elizabet.
Mlada Nemica je sa osam godina bila najmlađi student na visokoj školi za muziku u Karlsrueu, a sa jedanaest je izabrana da svira na violini neprocenjive vrednosti koja je pripadala Mocartu kad je bio dete. Upravo na tom instrumentu godinu dana kasnije snimila je dela ovog kompozitora sa orkestrom „Mocarteum” iz Salcburga za izdavačku kuću “EMI klasiks”.

Marija Elizabet kaže da večeras neće svirati na tom instrumentu jer je previše mali, ali da se još uvek seća sjajnog iskustva muziciranja na tako posebnoj violini.

“Bilo je to stvarno neverovatno iskustvo. Samo saznanje da je on svirao na toj violini i da je nakon toga niko nije svirao dvesta godina, da bi na kraju završila u mojim rukama, to je sjajno. Imala sam sreću da na njoj sviram godinu dana i drago mi je što smo napravili taj snimak za EMI. Malo je bilo teško na početku jer je niko nije svirao tako dugo. Bila je malo umorna pa sam morala da je probudim, ali celo iskustvo bilo je potpuno neverovatno”, kaže violinistkinja, jedna od najtraženijih u Evropi.

Kompliment koji joj je svojevremeno udelio veliki Menjuhin danas je za nju izuzetna čast, ali i dodatna obaveza.

“To je veliki, veliki kompliment! Veoma je lepo čuti tako nešto. Ali ja i dalje moram da radim svaki dan i da pokušam da budem malo bolja sutra. Tako je svima, pa i meni”, kaže Marija Elizabet. Dirigent na večerašnjom koncertu biće Ernest Hecl, a osim Marije Elizabet Lot nastupiće i korejski pijanista Čulhe Jun.
Sledeći koncert Beogradske filharmonije je u petak 27. maja iz ciklusa “Proleće”.

Novi život klasike

Marija Elizabet Lot kaže da klasična muzika danas doživljava novi procvat u Evropi i Aziji. “Možda samo imam sreće, ali moje iskustvo je takvo da su obično svi moji koncerti rasprodati.

Mislim da klasična muzika počinje novi život, naročito u Evropi. S druge strane, zanimljivo je da u Aziji postoji ogromno interesovanje za klasiku kod veoma mlade publike, stalno ih viđam na koncertima”, kaže Marija Elizabet koja osim klasike voli da sluša i ostale vrste muzike, ali dodaje da se zna šta je za nju na prvom mestu. “Naravno, slušam mnogo klasike, jer mi je to posao, ali uvek volim samo da uključim radio i da uopšte ne znam čiju pesmu puštaju, šta god da je trenutno in…”

Izvor: Blic Online Foto: N. Pleskonjić