KARIKATURISTA JOVAN PROKOPLJEVIĆ NAGRAĐEN U BELGIJI

Nebojša Đorđević    Vesti

Karikaturista Jovan Prokopljević nagrađen u Belgiji

BEOGRAD - Jedan od najnagrađivanijih srpskih karikaturista, inače arhitekta, Jovan Prokopljević osvojio je još jedno vredno priznanje, drugu nagradu na međunarodnom konkursu na temu „Ljudska glupost”, održanom u Belgiji.

Kako je Tanjugu rekao autor, nagrađena karikatura na kojoj pljačkaš izlazi iz muzeja opkoljenog policajcima sa oružjem na gotovs, i kao „taoca” drži mumiju kojoj je prislonio pištolj uz glavu, osvojila je krajem prošle godine dve nagrade u Poljskoj - specijalnu i počasnu za „Dobri humor”.

Prokopljević, stalni karikaturista najstarijeg srpskog dnevnika „Politika”, od 1994. do kraja 2010. osvojio je 67 nagrada za karikature u zemlji i inostrastvu, među kojima su i tri nagrade na najvažnijem domaćem konkursu „Pjer” koji nače organizuje konkurentski list „Večernje novosti”.

On je priremio novu tematsku izložbu koja se otvara 10. maja uveče u Galeriji Bogić na Zvezdari.

U toj galeriji (Pljevaljska 42) biće izloženo 26 karikatura posvećenih planeti Zemlji pod zajedničkim motom „Ostajte ovde…„.

Prema rečima autora, polazeći od Šantićeve rodoljubive pesme, on je ovim karikaturama želeo da poruči čovečanstvu da ne napušta matičnu planetu već da se založi da je sačuva u što boljem stanju.

Izložbu će otvoriti novinar, publicista, istoričar umetnosti Živadin K. Mitrović a zatim će biti predstavljena monografija o Prokopljeviću „Rapsodija u smešnom”.

U njoj su reprodukovane u koloru neke od nagrađenih karikatura koje su zasmejale ljude od Australije, preko Kine, Japana, Brazila , Španije, Sirije, Italije, do Portugala, Ukrajine, Azerbejdžana… a teme su, pre svega osuda rata, agresije svake vrste, šah, ekologija, karikature poznatih ličnosti…

Izvor:Politika/Tanjug Jovan Prokopljević

U TRCI ZA ZLATNU PALMU 20 FILMOVA

Nebojša Đorđević    Film, Vesti

Vudia Alen: „Midnight in Paris”

Kanski festival

U Kanu 11. maja počinje 64. filmski festival, čiji su organizatori najavili veliki broj zvezda, počev od Roberta de Nira, na čelu žirija za dodelu Zlatnih palmi, do Breda Pita, Andželine Žoli, Džonija Depa i Šona Pena.

Vudia Alen: „Midnight in Paris”

Sa 54 ostvarenja u zvaničnom programu - od kojih je 20 u trci za Zlatnu palmu - ogranizatori odaju počast velikanima savremenog filma kao što su Španac Pedro Almodovar, Italijan Nani Moreti, Amerikanac Terens Malik, Danac Lars fon Trir i belgijska braća Darden. U Kanu će biti prikazano i pet debitantskih filmova, od kojih su dva u takmičarskoj selekciji, „Sleeping Beauty” Džulije Li iz Australije i „Michael” Markusa Šlajncera iz Austrije.

Van takmičarske selekcije, festival otvara novi film Vudija Alena „Midnight in Paris”, u kojem jednu epizodnu ulogu igra prva dama Francuske, Karla Bruni Sarkozi.

Inače, Emir Kusturica biće predsednik žirija selekcije „Izvestan pogled”, u kojoj se nagrađuju malo poznati režiseri. Kusturica je dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu.

20 filmova u glavnom festivalskom programu

* „La piel que habito” - Pedro Almodovar (Španija)
* „L’Apollonide - Souvenirs de la Maison close” - Bertran Bonelo (Francuska)
* „Pater” - Alen Kavalije (Francuska)
* „Hearat Shulayim” - Josef Sedar (Izrael)
* „Once Upon a Time in Anatolia” - Nuri Bilge Džejlan (Turska)
* „Le gamin au velo” - Žen-Pjer i Lik Darden (Belgija)
* „Le Havre” - Aki Kaurismaki (Finska)
* „Hanezu No Tsuki” - Naomi Kavase (Japan)
* „Sleeping Beauty” - Džulija Li (Australija)
* „Polishe” - Majven (Francuska)
* „The Tree of Life” - Terens Malik (SAD)
* „La Source des femmes” - Radu Mihaileanu (Rumunija)
* „Hara-kiri: Death of a Samurai” - Takaši Mike (Japan)
* „Habemus Papam” - Nani Moreti (Italija)
* „We Need to Talk About Kevin” - Lin Remzi (Velika Britanija)
* „Michael” - Markus Šlajncer (Austrija)
* „This Must Be The Place” - Paolo Sorentino (Italija)
* „Melancholia” - Lars von Trir (Danska)
* „Drive” - Nikolas Vinding Refn (Danska, produkcija SAD)
* „The Artist” - Mišel Azanavisijus (Francuska)

Izvor: Blic Online E. B.

MILOŠEVA GODINA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Vek od rođenja čuvenog poljskog pesnika

Beograd, Krakov - Stogodišnjica rođenja poljskog pesnika Česlava Miloša, proslavlja se 2011. u celom svetu zbog čega je nazvana Miloševom godinom. Povodom ovog jubileja pojaviće se nova izdanja Miloševih knjiga, biće organizovane konferencije, diskusije, i izložbe od Krasnojarska preko Vilna, Krasnogrude, Krakova, Pariza do Njujorka i San Franciska.

Centralna proslava počinje danas u Krakovu u kome je poljski nobelovac proveo svoje poslednje godine i u kome je umro 14. avgusta 2004. godine. Blizu 200 pisaca, pesnika, kritičara i poznavalaca dela ovog književnika s četiri kontinenta srešće se u Krakovu na Miloševom festivalu, između ostalih i: Vislava Šimborska, Deret Valkot, Lars Gustafson, Džejn Hirshfield, Julia Hartvig, Edvard Hirš, Tomas Venclova, Adam Zagajevski, Ričard Krinjicki, Adam Mihnjik, Timoti Garton Eš… Kao jedina iz ovog regiona, dr Ljubica Rosić, docent i prevodilac poljske književnosti, učestvovaće na naučnoj konferenciji „Miloš i Miloš„, organizovanoj na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu. Pokrovitelji ove svečanosti su: Evropski parlament, Poljsko ministarstvo za kulturu, Litvanski sejm, Poljski sejm, UNESCO…

Izvor: Danas R. K.