PISCI BLOGERI PROTIV NASILJA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Društveno angažovano

U sredu, 11. maja, na sajtu izdavačke kuće Laguna održaće se jedinstveni događaj, koji se drugi put u tom obimu odvija na ovim prostorima. Više od dvadeset domaćih i nekoliko stranih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Jovan Ćirilov, Dušan Miklja, Igor Marojević, Vule Žurić, Ljubica Arsić, Aleksandar Ilić, Ivan Jovanović, Ivan Zlatković, Vesna Dedić, Maša Rebić, Dule Nedeljković, Miloš K. Ilić, Milisav Popović, Lidija Klemenčič, Ana Vučković, Žarko Jokanović samo su neki od autora koji će učestvovati na ovom projektu.

Pored toga, tekstove za ovaj Blog dan napisali su i svetski poznati autori Doroti Kumson i Toni Parsons.

Tema drugog Blog dana je nasilje nad ženama i decom, a specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 11. maja biti objavljen na blog stranici www.laguna.rs/blog. Nakon završetka Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektronskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta.

Ovaj događaj, koji će se održavati četiri puta godišnje, predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u celom regionu. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Izvor: Blic Online /IS

DOBRA PONUDA ZA “NOĆ MUZEJA”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Posetioci “Noći muzeja”, 14. maja imaće jedinstvenu priliku da posete čuvene salone u zgradi nekadašnjeg Saveznog izvršnog veća na Novom Beogradu. Ovogodišnja manifestacija “Noć muzeja” na 65 lokacija održaće se istovremeno u više od 40 država Evrope.

Manifestacija “Noć muzeja” osmi put će biti održana u Beogradu 14. maja i to na 65 lokacija, a ekskluzivno te večeri, od 18 do dva sata posle ponoći, za posetioce će biti otvorena Palata Srbija.

Jedna od osnivača manifestacije Ana Jovanović rekla je na konferenciji za novinare da će posetici “Noći muzeja” imati jedinstvenu priliku da razgledaju čuvene salone u zgradi nekadašnjeg Saveznog izvršnog veća, u koju je inače teško ući.

Prvi put 14. maja biće otvoren i Svečani salon Doma Vojske Srbije gde će biti izložena restaurirana slika Save Šumanovića “Cveće”, a posetioci će moći da pogledaju i izložbu slika Mome Kapora, fotografije koje svedoče o Pokretu nesvrstanih i Beogradu pre pola veka i družiti se sa glumcima legendarne serije “Vojnici”.

Etnografski muzej, tradicionalno među najposećenijim u “Noći muzeja”, ove godine će prirediti interaktivni program na temu maskenbala. Pored izložbe o karnevalima u Evropi, publika će uživati u gradskim igrama sa početka 20. veka u izvođenju Ansambla “Kolo”, a ukoliko ne dođu maskirani, moći će da iznajme maske i fotografišu se.

Fanfare sa krova Vojnog muzeja na Kalemegdanu, kao i prethodnih godina, označiće početak manifestacije, a program ovog muzeja obuhvatiće predstavljanje replika odbrambene borbene opreme rimskih vojnika, autentičnu radionicu kovanja srednjovekovnih mačeva, u čemu će zainteresovani moći da se oprobaju, dok će ljubitelji društvenih igara simulirati jednu borbu iz vremena Rimskog carstva.

U Narodnom muzeju, u okviru izložbe “Blago kneževskih grobova”, biće predstavljen krater iz Trebeništa, prvi put posle konzervacije, koji datira sa kraja 6. i početka 5. veka pre nove ere, kao i 28 arheoloških artefakata iz zbirki muzeja.

Princeze na srpskom dvoru

Program Arhiva Jugoslavije biće posvećen životu evropskih princeza, koje su došle na srpski dvor - kraljice Marije Karađorđević i kneginje Olge Karađorđević.

Premijerno će biti prikazane fotografije načinjene privatnim fotoaparatom porodice Karađorđević, intimna pisma kralja Aleksandra I Karađorđevića, posetioci će čuti priču o dijademama kraljice Marije, radosnici koju je kneginja Olga vodila povodom rođenja sina i videti originalne skice nakita iz “Kartijeove” radionice.

Prvi put manifestaciji, koja će se istovremeno održavati u 45 država Evrope, pridružuje se Filozofski fakultet u Beogradu, čiji studenti i profesori pripremaju sedam interesantnih postavki.

Organizatori su pripremili i tajnu lokaciju, a svi koji žele da je posete, mogu da se jave putem mreže Fejsbuk i dobiće SMS poruku, koja će važiti kao ulaznica.

Jovanovićeva je izjavila da je beogradska “Noć muzeja” treća po veličini u Evropi, a ulaznica po ceni od 350 dinara važi za sve programe.

Izvor: RTS

Nebojša Đorđević - NEMAČKI PESNICI

Aleksandra Radovanović    Poezija

NEMAČKI PESNICI

Zrak najranijih svetlosnih godina
sleće na sjaj njihovih leđa -
Kroz mozak gradova stisnuti i besani,
slobodni u izboru vrebaju zaljubljene,

prolaznost i nosivost u entazisu pesme.

Jesen im iz ruku jede svoje lišće.

Iza jezika zagrljeni trenutak,
pogled unazad: u budućnost zaključan svet.

Planetom gostujuća predstava -
životinje u zoološkim departmanima

napreduju ka rečima.

 

GERMAN POETS

The air of the ancient light years
landing on the flame of their backs -
Through the brain of the cities, clutched and sleepless,
choice-free, they lurk for the in loved,

transience and burden in poem enthasis.

The fall eating its leaves from their hands.

moment embraced behind the language,
looking backwards: into the future- locked world.

Troup travelling across the planet -
animals in zoo departments
advancing towards words.

 

 

 

MINISTAR KULTURE POTPISAO 11 UGOVORA U KRAGUJEVCU

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković potpisao je danas u Kragujevcu sa direktorima četiri kragujevačke institucije kulture 11 ugovora, ukupne vrednosti 8,6 miliona dinara.

”Ovo je samo prvi deo pomoći. Podržaćemo i druge projekte u kulturi”, rekao je Marković i dodao da će realizacija projekata za koja su odobrena sredstva početi već od ponedeljka.

Prema rečima ministra, u Srbiji, nažalost nema dovoljno novca, najmanje za kulturu i stalno je to tako.

Marković je naglasio da upravo zato što nema dovoljno novca, treba da budemo solidarni, odnosno da oni koji imaju najviše daju onima koji imaju manje.
”Potpisivanje ovih ugovora ne predstavlja kampanju, već sam ih lično doneo kako ne bi realizacija projekata, čekajući birokratiju počela tek na jesen”, dodao je Marković.

Reč je o projektima koje je na konkrusu odobrilo Ministarstvo kulture i to šest iz oblasti kulturnog nasleđa vrednosti 7,7 mliona dinara, 390.000 dinara za tri projekta Narodnog muzeja, i projekta za audio snimanje narodnog pevanja Studentsko kulturnog centra u vrednosti od 70.000 dinara.

Udruženje građana Forum mladih sa invaliditetom za realizaciju projekta “Stari zanati Šumadije” dobiće 450.000 dinara.

Odobrena su sredstva za projekte - završna arheološka istraživanja, arheološka istraživanja crkve u Vukojevcu, arheološka istraživanja srednovekovnog grada Županjevca.

Zatim za konzervatorsko restauratorske radove na Karađorđevom konaku u Topoli, sanaciji i konzervaciji sokle i trotoara na crkvi Vaznesenje Hristovo u manastiru Ravanica, za izradu projekta statičke sanacije i rekonstrukcije prilaznog stepeništa crkve sveti Đorđe na Oplencu, digitalizovanje artefakata, konzervacija tekstilnih predmeta, etnološka istraživanja četiri sela levačkog kraja.

Izvor: Blic Online Foto: Z. Šafar

“ROĐENI U YU” OTVARA STERIJINO POZORJE

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Predstavom Jugoslovenskog dramskog pozorišta, “Rođeni u YU” u režiji Dina Mustafića 26.maja biće otvoren jedan od najeminentnijih pozorišnih festivala kod nas, Sterijino pozorje.

Selektorka 56. Sterijinog pozorja, Ksenija Radulović, odabrala je sedam predstava za ovogodišnji festival, od kojih ni jedna nije u izvedbi pozorišta iz Novog Sada.

Prvog festivalskog dana biće otvoreno međunarodno trijenale “Pozorište u fotografskoj umetnosti” koja će prikazati stvaralačka dostignuća fotografa-umetnika inspirisanih pozorištem i pozorišnim činom, a nakon toga 56. Sterijino pozorje svečano će otvoriti glumac Srpskog narodnog pozorišta Stevan Gardinovački.

Festival će trajati od 26.maja do 3. juna kada će predstavom “Gloria” Pozorišta na Terazijama u Beogradu biti spuštena zavesa još jednog Sterijinog pozorja.

Na početku beseda Stevana Gardinovačkog

Besedom doajena glume Stevana Gardinovačkog biće otvoreno 56. Sterijino pozorje.

Publika će ovoga puta moći da uživa u 30 različitih manifestacija, od kojih će sedam predstava, po izboru umetničke direktorke i selektorke Ksenije Radulović, konkurisati za glavnu nagradu.

Ko će je dobiti odlučiće žiri s poznatim režiserom Goranom Markovićem na čelu, a posebne ocenjivačke ekipe će dodeliti niz drugih nagrada, uključujući i priznanja za teatrologiju “Jovan Hristić” i za pozorišnu kritiku “Miodrag Kujundžić”.

Prema rečima direktora Sterijinog pozorja Milivoja Mlađenovića od ove godine će se u ocenjivanju najuspešnijih uvesti i jedna novina. Sterijinu nagradu okruglog stola kritike će, naime, dodeliti petočlani žiri Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara i teatrologa (AICT), što je postao trend na mnogim festivalima, a Srbija je prva u regionu koja se na to odlučila.

Ovogodisnjeg Pozorje će se odvijati pod sloganom “Granice”, koji je osmislila sama selektorka.

“Taj pojam se ne odnosi samo na administrativno-pravne aspekte, o kojima govore predstave posvećene raspadu Jugoslavije, već se radi i o granicama između različitih žanrova i estetkih pristupa umetnosti”, objasnila je Radulovićeva.

Karte za 56. Sterijino pozorje počeće da se prodaju od 10. maja, a staju od 800 do 1.000 dinara, sem za balkon sale u sedištu NIS-a, koje koštaju 400 dinara.

Izvor: RTV/Tanjug