ARSEN DEDIĆ OTVARA MIKSER FESTIVAL

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Ovogodišnji “Mikser” festival otvoriće 25. maja doajen jugoslovenske šansone, Arsen Dedić uz klavirsku pratnju sina Matije Dedića, saopštili su danas organizatori.

“U duhu muzičke koncepcije Miksera i dijaloga sa ključnim tačkama najvažnijih istorijskih epoha jugoslovenskog popa, Arsen će publici Miksera izvesti klasična ostvarenja sa svoje prve tri ploče objavljene u periodu između 1969. i 1973. - “Čovjek kao ja”, “Arsen 2″ i “Homo Volans”, piše u najavi koncerta

“U ovih četrdeset godina,Arsenove pesme prevalile su dug put, od popularnih šlagera na bazi njegove romantične poezije ili pesama priznatih jugoslovenskih pesnika, do današnjeg kultnog statusa koji je rastao sa vremenskom distancom od trenutka njihovog nastajanja. Veliko je pitanje da li će jugoslovenska pop muzika imati veću ikonu od Arsena, autora koji će tako umeti da opiše i opeva stanja i situacije odnosa dvoje i života koje su drugi uglavnom pretvarali u prolaznost”, dodaje se u saopštenju

Arsenova veza sa Beogradom traje preko četiri i po decenije, od festivala Beogradsko Proleće 1967. i filma “Višnja naTašmajdanu” 1968. godine za koji je napisao jednu od svojih najlepših pesama- “Odabraćeš gore”.

Organizatori naglašavaju da je koncert Arsena Dedića “Mikserova” posveta i naklon čoveku bez koga bi istorija jugoslovenskog popa izgledala sasvim drugačije.

Ulaz na koncert je besplatan, kao i svi sadržaji “Mikser” festivala.

Festival “Mikser” se održava od 25. do 29. maja na industrijskoj lokaciji Žitomlina, na donjem Dorćolu u Beogradu.

ŽENA SA SLOMLJENIM NOSEM POBEDNIK FESTIVALA U LEĆEU

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Film Srđana Koljevića “Žena sa slomljenim nosem” osvojio je Zlatnu maslinu za najbolji film na Festivalu evropskog filma u Lećeu, Italija, saopštila je danas distributerska kuća “Tak”.

Osim nagrade za najbolji film, “Ženi sa slomljenim nosem” pripala je i nagada publike.

Zlatna maslina je 13. nagrada koju je osvojio Koljevićev film, a sledeće nedelje film će učestvovati i na filmskom festivalu CPHPIX u Kopenhagenu.

Izvor: Studio B/Tanjug

UMRO IVICA VIDOVIĆ

Nebojša Đorđević    Vesti

Poznati hrvatski i jugoslovenski glumac Ivica Vidović umro je juče u Zagrebu u 72. godini, nakon duge i teške borbe s rakom.

Vidović je rođen u Beogradu 10. maja 1939. godine. Na pozorišnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1963. godine, nakon čega počinje da radi u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a bio je član i drugih pozorišnih ansambala. Za svoje uloge više puta je nagrađivan, a šira publika najviše ga pamti po ulogama u filmovima “Prometej s otoka Viševice”, “U gori raste zelen bor”, “Servantes iz malog mista”, “Ritam zločina”, “Izbavitelj”, “Čovjek koji je volio sprovode”, “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Maršal” i “Zaseda”, kao i u ulogama Servantesa u seriji “Naše malo misto”, Očalinka u “Velom mistu” i Vinka Marinića u “Inspektoru Vinku”.

Izvor: Danas R. D.

BOKA - Frano Alfirević

Nebojša Đorđević    Poezija

Frano Alfirević (Zadar, 11. septembra 1903. - Zagreb, 2. februara 1956.), hrvatski pesnik, esejist i putopisac. Završio je romanistiku i slavistiku u Zagrebu. Kao gimnazijski profesor radio u Trebinju, Sarajevu, Beogradu, Zemunu i Zagrebu. Prevodio sa  italijanskog i francuskog jezika.

BOKA

Ulazimo šutke u njezin tamni dan,
i tako tiho ko na kraju svijeta.
Brda nad morem što je vječno bez kreta
u strašnoj goloti čuvaju njegov san.

Ljepotom iskonskom tu duh je okovan
da želje izgubi ko anahoreta
i budi mutno kroz stoljeća prokleta.
Taj večernji kraj je ko veliki samostan.

Zaboravljen se crni lik starinskog broda.
Zalazi sunce na gori nedalekoj,
krvavo kao u davnoj bici nekoj.

A kad se oglase zvona preko voda,
čini se: duše preplašene od noći
zovu se, plačuć, u velikoj samoći.

PREDAVANJE JAPANSKOG KOMPOZITORA

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

www.hidekikozakura.com

Japanski kompozitor Hideki Kozakura održaće predavanje o savremenoj japanskoj muzici 20. i 22. maja, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a tokom njegovog gostovanja biće održan i humanitarni koncert na Kolarcu na kome će biti izvedene njegove kompozicije.

Na kocertu, koji će biti održan 22. maja, pijanistkinja Jelena Dajić Levajac i sopran Tijana Đuričić, izvešće cikluse solo pesama Hidekija Kozakure, kao i Kurta Vejla, Otorina Respigija, Manuela de Falje i Đakoma Pučinija.

Dolazak Kozakure rezultat je veoma uspešne internacionalne saradnje u okviru projekta “Savremena muzika Srbije i Japana”, koja se realizuje pod pokroviteljstvom Kompanije “Bene”, Jugokoncerta i ambasade Srbije u Japanu.

Ulaznice za koncert u Kolarčevoj zadužbini su besplatne, a sve donacije su izraz mogućnosti i volje.

Hideki Kozakura je diplomirao na Univerzitetu lepih umetnosti i muzike u Tokiju, a posle toga je magistrirao kompoziciju na Kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu.

Posle osvajanja prve nagrade na na takmičenju u Takemitsu 1997. godine, njegova dela su postala stalan repertoar vodećih svetskih umetnika i orkestara u Japanu, Evropi i Severnoj Americi.

Muzika Hidekia Kozakure je pod uticajem nemačke škole (Betoven, Šubert i Brams), tradicionalne japanske izvodačke umetnosti i nemačkog elektro popa.

Veoma je aktivan u projektima kulturne razmene sa poznatim umetnicima iz inostranstva, a krajem 2005. godine je osnovao društvo “Nuovo virtuoso” koje je posvećeno promociji mladih i perspektivnih muzičara.

Sa kompozitorom Harukijem Suzukijem je 2009. godine osnovao Kompaniju “Bene”, koja se bavi organizacijom međunarodnih umetničkih događaja u Aziji i Evropi.

Izvor:B92/Beta Foto: Georg Hosoya