MINISTAR KULTURE U MUZEJU JEZIKA I PISMA U TRŠIĆU

Ana Čizmar    Kultura, Vesti

LOZNICA - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković izjavio je danas, posle posete Muzeju jezika i pisma u izgradnji u Tršiću, da je taj jedinstveni poduhvat osmišljen da bi na savremen način čuvao prošlost.

Otvaranje Muzeja jezika i pisma, kao zamisli Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Centra za kulturu „Vuk Karadžić” iz Loznice, planirano je za 21. april, na kraju Godine knjige i jezika, a za početak, obuhvatiće tri objekta opremljena interaktivnim sadržajem.

Marković je rekao novinarima da je cilj njegove posete upoznavanje sa projektom koji je Ministarstvo podržalo, ali da su ključni nosioci poduhvata lozničke institucije i lokalna samouprava, kao i stručna lica koja su osmislila to “svojevrsno znamenje naše kulture”.

Prema njegovim rečima, objekti s interaktivnim sadržajem u kojima će biti Muzej jezika i pisma garancija su da će se mladi ljudi nakon jedne posete, vraćati u Tršić i time podstaći kulturnu i turističku privredu rodnog mesta velikana naše kulture, Vuka Stefanovića Karadžića.

Marković je objasnio da će u muzeju naše kulturno nasleđe biti predstavljeno na specifičan način navodeći kao primer da će svaki gost u muzeju moći da arhivira svoju zvučnu poruku.

“Taj specifičan zvučni arhiv trebalo bi da predstavlja svest da svaki pojedinac stvara tradiciju, a smisao Muzeja je da nas priprema za budućnost, tako što na garantovano adekvatan tehnološki način čuva prošlost”, istakao je Marković.

Izvor: RTV/Tanjug

GRAN PRI ZA FILM “NE BEZ TEBE”

Aleksandra Radovanović    Film, Vesti

Završen 58. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Beograd - Najbolji film 58. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma je dokumentrano ostvarenje iz Holandije, u režiji Petre Lataster Šiš i Petera Latastera, „Ne bez tebe”. Gran pri ovom filmu, izabranom u obe takmičarske selekcije - i međunarodnoj i domaćoj, dodelio je žiri u sastavu: Irena Škorić, predsednica, Vladimir Blaževski, Rainer M. Koeppl, Milorad Glušica i Ventura Durall/Soler.

„Ne bez tebe” je intimni portret ljubavnog para umetnika u starosti koji moraju da se oproste od života i jedno od drugog. Njihov sin pokazuje kako fotografkinja Hermine i slikar Ger izlaze na kraj sa frustracijama starosti i bolesti. Kako će im ljubav i strast prema umetnosti pomoći u najtežem dobu njihovog života. Žiri je u obrazloženju svoje odluke da nagradi ovaj film, kome je pored Gran prija pripao i novčani iznos od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, rekao: „Rafiniran, emocionalan i dirljiv portret večnih ljudskih tema: ljubavi, života, porodice, umetnosti i smrti.”

Zlatna plaketa Beograda za najbolji film međunarodnog takmičarskog programa i novčani iznos od 2.000 evra pripala je filmu „17. avgust” reditelja Aleksandra Gutmana iz Rusije. Ista nagrada za najbolji film domaćeg takmičarskog programa pripala je filmu „Yugo, kratka autobiografija” rediteljke Mine Đukić.

Zlatne Medalje Beograd i novčani iznos od 1.000 evra za najbolje filmove po kategorijama domaćeg takmičarskog programa, osvojili su: „Polazak” Gorana Stankovića kao najbolji dokumentarni film, „360 stepeni” Maje Đokić kao najbolji kratkometražni, „Aplauz” Draga Latinovića i Ilije Galonje kao najbolji eksperimentalni, „Vavilonska kula” Jelene Bešir kao najbolji animirani film.

Zlatne medalje za najbolje filmove po kategorijama međunarodnog takmičarskog programa dobili su: „Napredovanje” Širli Berkovic iz Izraela kao najbolji dokumentarni film, i kratki igrani „Kako sam upoznala tvog oca” Aleksa Montoje iz Španije u preostale tri kategorije.

Dodeljene su i četiri diplome festivala za pojedinačni autorski doprinos u filmovima domaćeg takmičarskog programa: za najbolji snimateljski rad, snimatelju filma „Dobro sam, odoh” - Ivanu Markoviću, za najbolju animaciju animatoru filma „Mali oglasi” Andreju Janevskom, za najbolju montažu Vladimiru Radovanoviću za film „Stevan M. Živković”, za najbolji dizajn zvuka Filipu Acoviću za „Plan B”. Nagrada za najbolju produkciju grupe filmova pripala je Fakultetu dramskih umetnosti.

Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada, te projekcijom nagrađenih filmova, sinoć je u Domu omladine svečano i zatvoren 58. kratki metar.

Izvor: Danas I. M.

Nebojša Đorđević - SRPSKI PESNICI * HRVATSKI PESNICI

Ana Čizmar    Poezija

SRPSKI PESNICI

Kroz slaba vrata upale sumnju:
„Zemljo ti si najlepša igračka u mojoj sobi?!”
Iznutra vizuju dva okrugla sjaja,arhitekturu ptica,
boje igračaka,bogumilske pesme…

Pamte osećanje sveta, „sneg, vešala,
obešenjaka u lanenoj košulji”,
samotni glas u zajedničkoj uspomeni -
glad novih putovanja.

Vlastitih slova se ne mogu nadostiti
ili će reč ukrotiti pesnika -
Gladan vuk oseća krv izdaleka!

SERBIAN POETS

Lighting the doubt through shabby doors:
„Earth, you are the sweetest toy in my room?!”
Inside the vision of two circular glows, architecture of birds,
colors of toys, poems to please the Lord…

Remember the feeling of the world, „snow, gallows,
a man hanged in linen shirt”,
lonesome voice in common memory -
hunger of new voyages.

Can’t get enough of their own letters
or, perhaps a word shall tame a poet -
Hungry wolf smells blood from afar!

 

HRVATSKI PESNICI

Bura i dalje draška škure,
„vaša nam pjesma vraća svetlost oka,
ko narod silna, ko sunce visoka!”

Ponedeljkom puštaju zmajeve
stari naučeni trik sa gradskim golubovima -
slobodne gestikulantkinje cede
cinober kapi niz vretenasto telo,
bezdašno hitaju na audiciju za mulijunaše -
stari je zanat, ništa osim novih papira:

jedno je pero nanovo sunulo u svetlo:
prekriće šterne i ostale vidike -

Restart je trke miševa i olimpijskih atleta!

CROATIAN POETS

The tempest is still slapping the blinds,
„your song brings light back to the eyes,
strong as the nation, high as the Sun!”

On Mondays they fly kites
old taught trick with the city pigeons -
single gesticulating ladies squeezing
vermillion drops down their slender bodies,
breathlessly rushing for the millionaire audition -
the old craft, nothing but new papers:

one pen brought to light yet again:
covering water wells and other visions -

Mice race and Olympic athletes restart!

 

 

 

SMJENA NA ČELU HRVATSKOG DRUŠTVA PISACA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Petković umjesto Viskovića

Nikola Petković novi je predsjednik Hrvatskog društva pisaca (HDP) izabran u subotu na izbornoj skupštini tog društva na mandat od četiri godine. Petković je zamijenio dosadašnjeg predsjednika HDP-a Velimira Viskovića

Nikola Petković je većinom glasova u drugom krugu glasovanja pobijedio svog protukandidata Branka Maleša. U prvom krugu za predsjednika su se natjecali Branko Maleš, Nikola Petković i Nenad Popović.

Od 76 prisutnih članova na izbornoj skupštini HDP-a, glasačke listiće predalo je njih 75 i svi su bili valjani. Isti broj glasova u prvom krugu, po 32, dobili su Branko Maleš i Nikola Petković pa se glasovanje ponovilo. U drugom krugu Nikola Petković je dobio 29 glasova, a Branko Maleš 24 glasa.

Novi predsjednik HDP-a Nikola Petković izjavio je kako su četiri godine mandata jako malo vremena ako se želi ostvariti barem polovica onoga što su svi skupa planirali.

Upitan o planovima, novinarima je rekao kako misli da bi trebalo inzistirati da se realizira program Roberta Perišića o stipendiji piscima, te da će njegov protukandidat Branko Maleš imati puni prostor da radi na ostvarenju svoje ideje o donošenju zakona o knjizi i osnivanju centra za knjigu. Konkretni ciljevi, prema pisanju Novog lista, jesu: osnivanje rezidencijalnih kuća za pisce, intenziviranje rada na osnivanju ogranaka kojima bi se postigla decentralizacija književnosti, zastupanje boljeg tretmana pisaca i pravednije valoriziranje književnog rada (tu je inicijativu pokrenuo Robert Perišić), novo aktualiziranje prava na javnu posudbu (koja bi autorima omogućila prihod od čitanja njihovih djela u knjižnicama), pokretanje akademskog kolegija kreativnog pisanja (počevši od Rijeke), pokretanje dviju nagrada Društva (jedne za mlađe i “alternativnije” pisce, druge za pripadnike časne “stare garde”) te lobiranje za poboljšanje socijalnog statusa pisaca

Za potpredsjednika HDP-a izabran je Robert Perišić, za potpredsjednika za međunarodnu suradnju Dražen Katunarić, a za glavnu tajnicu Ana Brnardić.

U Upravni odbor HDP-a izabrani su dosadašnji predsjednik Velimir Visković te Renato Baretić, Daša Drndić, Zoran Ferić, Mani Gotovac, Damir Karakaš, Jadranka Pintarić, Olja Savičević Ivančević i Slobodan Šnajder.

Nikola Petković je rođen 1962 u Rijeci. Izvanredni je profesor na Odsjeku za kulturalne studije riječkoga Filozofskog fakulteta. Studij filozofije i komparativne književnosti diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je 1996. na University of Texas at Austin. Od 1987. do 1990. bio je zaposlen kao mlađi stručni suradnik u tadašnjem Jugoslavenskom leksikografskom zavodu “Miroslav Krleža”, gdje je radio na Enciklopediji Krležijani. Nakon obrane doktorata 1996. zapošljava se kao predavač na Odsjeku za Anglistiku University of Texas Pan American, gdje nastavlja predavati svjetsku književnost, teoriju književnosti i stvaralačko pisanje. Od 2000. je docent na Odsjeku za anglistiku i filozofiju pri Stephen F. Austin State University u Nacogdochesu, Texas. Predaje kolegije iz teorije književnosti, retorike, filmologije, kulturologije i stvaralačkog pisanja. Od jeseni 1993. izvanredni je profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Izvor: e-Novine Photo: www.novilist.hr

IZLOŽBA KARIKATURA “JEŽ ŠEZDESETIH GODINA PROŠLOG VEKA”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - Izložba karikatura “Jež: šezdesetih prošlog veka” otvorena je juče u Art centru, na drugi dan Ježeve slave Prvog Aprila, ističe najpoznatiji srpski humoristički list “Jež”.

Izložba iz privatne kolekcije Slobodana Jovanovića predstavlja izbor karikatura autora iz šezdesetih godina prošlog veka, tu su “čuveni vitezovi ježevog pera” Aleksandar Daskalović, Dragan Savić, Karolj Seleš, Vlada Katić, Feri Pavlović, Milorad Dobrić, Predrag Koraksić, Dragutin Gane Milanović, Zoran Jovanović, Slobodan Milić, Dimitrije Živadinović i “jedina poetesa karikature” Desa Glišić.

Kako je istakao “Jež”, 60-te godine u svetu su bile godine blagostanja pošto su zalečene rane i obnovljene veze među ljudima posle Drugog svetskog rata, ali su plodno tlo za karikaturiste koji se prirodno bave onim što je negativno u društvu. Za naše karikaturiste to su bile značajne godine, jer su se vraćali ovenčani nagradama u Italiji, Belgiji, Holandiji i SAD.

“Dva elementa određuju vrednost karikaturiste: sposobnost da uoči problem i da njegovu suštinu odvoji od spoljnih i sporednih nanosa i veštine da linijom deformiše oblik do nemogućeg. Što je karikatura neverovatnija, to je njena poruka efektnija i efikasnija”, navodi “Jež” uz ocenu da autori “Ježa” od pre pet decenija imaju sve ove osobine.

Na izložbi u Art centru izloženo je preko sedamdeset radova-karikatura šezdesetih godina, to su crno-bele karikature u istoj boji u kojoj je štampan i sam list. U okviru izložbe sutra, 4. aprila, biće održan Okrugli sto sa temom karikatura šezdesetih u listu “Jež”.

Izvor: Glas javnosti/Tanjug