ANTOLOGIJA SRPSKOG AFORIZMA U SLOVENIJI

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

BEOGRAD - U Sloveniji je, u izdanju Društva slovenačkih aforističara, objavljena “Antologija srpskog aforizma”, za koju je izbor sačinio Aleksandar Baljak, saopštio je danas Beogradski aforisrtički krug.

U Antologiji su zastupljeni naši najpoznatiji autori ove kratke forme, među kojima Dušan Radović, Vladimir Bulatović Vib, Brana Crnčević, Milovan Vitezović, Aleksandar Baljak, Slobodan Simić i Aleksandar Čotrić.

U “Antologiji srpskog aforizma”, nalazi se i tekst velikog slovenačkog aforističara Žarka Petana, koji navodi da je “s radošću prihvatio ponudu Društva slovenačkih aforističara da napiše uvod o srpskim aforističarima s kojima je godinama sarađivao i koje veoma poštuje”.

“Uveren sam da će mariborska knjiga o srpskim aforističarima oduševiti slovenačke ljubitelje aforizama, kao i sve Slovence koji cene plemeniti humor, začinjen potrebnom dozom gorčine. Pravi aforizmi ne smeju samo da nas nasmeju, već, pre svega, utiču na nas i upozoravaju, a to često zaboravljamo”, napisao je Petan.

“Kada sam pročitao imena srpskih aforističara koje je poznati Beogradski aforističarski krug izabrao za antologiju, opet sam se setio mojih beogradskih dana, kao i starih prijatelja koji pripadaju mojim najlepšim trenucima”, ističe Petan.

Antologija će biti predstavljena u Mariboru, gde je knjiga i objavljena.

Izvor: Tanjug/RTV

ŠAPIRA I ŠMIT S ORKESTROM BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Nebojša Đorđević    Muzika, Vesti

Nemački violončelista Volfgang Emanuel Šmit u Beogradu nastupa prvi put

Ciklus “Hod po žici”

Orkestar Beogradske filharmonije izvešće večeras u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu Dupli koncert Johanesa Bramsa, uz violinistu Itaja Šapiru i violončelistu Emanuela Šmita kao soliste.

Koncertom će upravljati dirigent Rosen Milanov, umetnički direktor Filadelfijskog orkestra i Simfonijskog orkestra Prinstona, a na programu će biti i Vardarska rapsodija Panča Vladigerova i Slike s izložbe Modesta Musorgskog, najavljeno je iz Beogradske filharmonije.

Za razliku od izraelskog violiniste Itaja Šapire, kome je ovo treći nastup s Beogradskom filharmonijom, nemački violončelista Volfgang Emanuel Šmit u Beogradu nastupa prvi put.

Oba umetnika imaju zapažene međunarodne karijere - Šapira je snimao sa Čikaškim simfonijskim orkestrom, svirao je u Karnegi Holu i Barbikan centru, a Šmit, nakon što je osvojio takmičenja Rostropovič i Čajkovski, kao solista nastupa u Evropi, Rusiji, Aziji i SAD.

Šapira će svirati na violini Gvadanjini iz 1745. godine, a Šmit na violončelu Mate Gofrilera.

Rosen Milanov, diplomirao je dirigovanje na Džulijardu. Nastupao je s Moskovskom, Roterdamskom, Kineskom i Seulskom filharmonijom, sa simfonijskim orkestrima Vašingtona i Bi-Bi-Sija i gotovo svim većim američkim orkestrima.

Šapira i Šmit nastupaju u Beogradu u okviru ciklusa “Hod po žici”, u kojem su prethodno učestvovali i Stefan Milenković, Sara Čang i Josif Ivanov. Poslednji koncert iz tog ciklusa biće 20. maja.

Izvor: Blic Online/Beta

ŽIVOPISNI DUH ORIJENTA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Dani turske kulture u Beogradu 21. i 22. maja

Beograd - Nakon trogodišnje pauze, manifestacija Dani turske kulture biće ponovo održana 21. i 22. maja u Velikoj dvorani Doma sindikata, kroz raznovrstan program u organizaciji Edukativnog centra Bejza. Prvog dana manifestacije, koja će početi u podne, nastupiće Šukrije Tutkun, pevačica tradicionalne turske muzike, potom sledi projekcija filma „Mađioničar”, a za naredni dan zakazana je predstava „Derviš i smrt” s titlovima na srpskom jeziku, koju će izvesti Tursko pozorište.

Publika će upoznavati tursku kulturu svim čulima, budući da će tokom manifestacije biti upriličen, sajamski, to jest, izložbeni prostor gde će pored živog izvođenja radova slikanjem na vodi - Ebru umetnosti kaligrafije, biti priređena i degustacija specijaliteta turske kuhinje.

Osim turskih lokuma, na meniju za degustiranje biće i turska tortilja sa krompirom i sirom, kao i neobičan, tradicionalni sladoled od kozjeg mleka. Turski čaj i šerbet biće posluživani iz džinovskih ibrika, a živopisni orijentalni duh moći će da se oseti i kroz bogat izložbeni materijal koji će činiti slike Istanbula i drugih krajeva Turske, razni ukrasni predmeti i suveniri, ali i organski tepisi i nakit.

Izvor: Danas A. Ć.

ELEKTRONSKA IZLOŽBA KATARINE JOVANOVIĆ

Nebojša Đorđević    Kultura, Slikarstvo, Vesti

BEOGRAD - Biblioteka Matice srpske obeležava, elektronskom izložbom građe iz svojih zbirki, 200 godina od rođenja slikarke Katarine Ivanović (1811-1882).

Izložba, koja se može pogledati do 25. maja u javnom katalogu Biblioteke, obuhvata izbor reprodukcija slika Katarine Ivanović i literature o njenom radu. Autorke postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, prenosi RTS.

Elektronski katalog izložbe, uz kataloge prethodno postavljenih elektronskih izložbi - o Rabindranatu Tagori, Savi Tekeliji, Ruđeru Boškoviću i Emilu Sioranu, trajno se čuvaju i dostupni su na CD-u u Biblioteci, a u skraćenom obliku, zajedno sa štampanim katalozima dosad realizovanih izložbi, mogu se pogledati na sajtu Biblioteke.

Katarina Ivanović, prva slikarka u srpskoj umetnosti novijeg doba, rođena je u Vespremu 1811. godine. Slikarstvo je učila u Pešti, u radionici Jozefa Peškija, i u Beču, gde je na Umetničku akademiju primljena na poseban odsek za žene.

Boravila je u Minhenu, Parizu, Zagrebu i Beogradu, ali je do smrti živela i radila u Sekešfehervaru (Stonom Beogradu), u tadašnjoj Ugarskoj. Slikala je portete, mrtve prirode, istorijske i žanr-kompozicije.

Godine 1876. izabrana je za počasnog člana Srpskog učenog društva. Petnaestak svojih radova, među kojima su Autoportret (1836), Korpa s grožđem, Osvajanje Beograda, Sima Milutinović Sarajlija, Zakletva kralja Matije, Povratak s litije i druge, Ivanovićeva je poklonila Narodnom muzeju u Beogradu.

Katarina Ivanović je umrla u Stonom Beogradu 1882. godine, a 1967. njeni posmrtni ostaci preneti su u Beograd.

“SVE O MOJOJ MAJCI” U BDP-u

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

U Beogradskom dramskom pozorištu premijerno izvedena predstava “Sve o mojoj majci”, pozorišna adaptacija filma španskog reditelja Pedra Almodovara.

Predstava “Sve o mojoj majci”, pozorišna adaptacija scenarija za istoimeni kultni film španskog reditelja Pedra Almodovara, premijerno je izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu.
Izjave Đurđe Tešić i Pauline Manove

Predstava je rađena prema scenskoj adaptaciji Semjuela Adamsona koja je prvi put izvedena 2007. godine u londonskom “Old Viku”, u režiji Toma Kernsa, a po narudžbini umetničkog direktora tog teatra Kevina Spejsija.

Rediteljka predstave Đurđa Tešić rekla je da je reč o dirljivoj i humanoj melodrami s elementima komedije u čijem je središtu priča o prevazilaženju jednog od najtežih bolova - bola zbog gubitka deteta.

“Sve o mojoj majci” nije, kako je naglasila rediteljka, rimejk Almodovarovog filma, već predstava u kojoj se iznova podseća na lepotu životne strasti, prijateljstva i ljubavi.

Glavna junakinja se, u pokušaju da nađe oca svog nedavno preminulog sina, suočava sa gresima i promašajima sopstvene mladosti. Usput se susreće s nizom neobičnih, tipično almodovarovskih likova, prostitutkom-transvestitom, trudnom opaticom, glumicom lezbijkom, koji joj pomažu da se izbori s bolom zbog gubitka sina.

Glumica Paulina Manova ističe da dosad nije odigrala tako tešku ulogu.

U ostalim ulogama su i Stojan Đorđević, Ljubinka, Klarić, Ivana Nikolić, Danijel Sič, Anja Alač, Vesna Čipčić, Vladan Milić, Petar Benčina, Lako Nikolić, Andrea Forca, Dragiša Milojković i drugi.

Izvor: RTS