“MITOLOGIKE” LEVI-STROSA NA SRPSKOM JEZIKU

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Sa promocije u Novom Sadu

Prvo, kompletno izdanje dela čuvenog francuskog antropologa Kloda Levi-Strosa „Mitologike”, objavio je nedavno novosadski “Prometej”, a podržala Vlada Vojvodine.

Ovo kapitalno delo sada je, prvi put u istoriji, dostupno u celini na srpskom jeziku i to zahvaljujući dr Pavlu Sekerušu koji je preveo i četvrti tom čuvenog dela, čulo se, između ostalog, na promociji održanoj preksinoć u Novom Sadu.

- Autor i njegovo delo uticali su na celokupnu duhovnu klimu dvadesetog veka, zbog čega je objavljivanje i četvrtog, poslednjeg toma na srpskom jeziku još značajnije. U današnjoj državi podvig je objaviti ovakvo delo, ali je pravo zadovoljstvo što su ovakvi naslovi ponovo dostupni čitaocima - poručili su prevodilac Bojan Jovanović i izdavač Zoran Kolundžija na promociji.

“Mitologika”, delo u okviru koga se govori i o tezi da je mit kolektivni san i da samim tim razotkriva naše težnje, sastoji se iz četiri toma, od kojih su tri: „Od meda do pepela”, „Presno i pečeno” i „Poreklo ponašanja za trpezom” objavljeni prethodnih godina.

- On je, pokazujući naše različitosti i sve osobenosti naših kultura i naših mitoloških predstava pokazao koliko smo zapravo svi isti - rekao je pokrajinski sekretar Milorad Đurić.

Izvor: Blic Online H. Dunđerov Foto: A. Kamas