DORUČKUJETE LI KOD TIFANIJA?

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Iz predstave „Doručak kod Tifanija”

U ovim ne baš nasmejanim vremenima potrebno nam je da se bavimo pitanjima srca, da ispričamo nežne i, ujedno, ženske priče, kaže rediteljka Ana Radivojević-Zdravković

Holi je nežna i topla, a vrcava i mangup. Ona je predivna, kao što je za nju predivan i Tifani. To je mesto gde ne može da ti se desi ništa ružno. Tamo je tiho, uzvišeno, gde su svi nasmejani i ljubazni. Holi bi želela da živi baš na takvom mestu…

Ovako glumica Dubravka Mijatović opisuje svoju novu scensku junakinju Holi Golajtli koju će tumačiti u predstavi „Doručak kod Tifanija” prema romanu Trumana Kapota, u režiji Ane Radivojević-Zdravković, na sceni zemunskog „Madlenijanuma”. Dramatizaciju je uradila Milena Bogavac, scenografiju Kosta Bunuševac, kostime Dragana Ognjenović, a muziku Aleksandra Kovač. Premijera je zakazana za subotu, 26. marta u 19.30 časova na velikoj sceni pomenute teatarske kuće.

Marinko Madžgalj tumači Freda, a u brojnoj glumačkoj ekipi su: Mina Lazarević, Mihailo Lađevac, Milica Janketić, Nenad Ćirić, Branislav Zeremski, Srboljub Milin, Ana Simić, Marko Nikolić, Violeta Mitrović, Zinaida Dedakin i Milutin Kandić.

Roman „Doručak kod Tifanija”, objavljen 1958. godine, bio je veoma kontroverzan za svoje vreme, pre svega zbog pomenutog lika Holi Galajtli, koja se tada nije mogla uklopiti ni u jedan standardizovani model ženstvenosti, niti u norme socijalno prihvatljivog ponašanja.

Istoimeni film iz 1961. godine, za koji kažu da će trajati koliko i Rim, osigurao je glumici Odri Hepbern ulogu zvezde i ikone modnog stila, a pesma „Mesečeva reka”, koju će u novoj predstavi kuće „Madlenijanum” pevati Mina Lazarević, postala je odrednica tog vremena.

Zašto je ovog proleća poželela da radi ovu melodramsku priču, skrojenu po meri svake savremene žene, pitali smo Anu Radivojević-Zdravković.

- Zato što je to naslov koji mi stavlja osmeh na lice. Proveravala sam i kod svojih prijateljica, prijatelja. Efekat je isti. U ovim ne baš nasmejanim vremenima potrebno nam je tako nešto: da se bavimo pitanjima srca, da ispričamo nežne i, ujedno, ženske priče.

Holi Golajtli, sa kojom su se proteklih 50 godina mnoge devojke identifikovale je savremena žena koja u sebi nosi bogatstvo. Deo tog bogatstva svaka današnja žena može da prepozna u sebi. Mnogo toga možemo da naučimo iz njenog životnog iskustva koje nije romantično, jer je u pitanju devojčica, siroče koje je rano ostalo bez roditelja. Naša junakinja biva usvojena od izvesne porodice koja, opet, nije valjano brinula o njoj. Sa bratom počinje da luta, ulazi u sitan kriminal, u neka amoralna ponašanja kada su u pitanju muškarci - objašnjava rediteljka i dodaje:

- Holi Golajtli neprestano traga za mirom, spokojem. Zašto „Doručak kod Tifanija”? Jer se Holi kada dođe kod Tifanija oseća sigurno. Tu ne može ništa loše da joj se desi. Reč je zapravo o neprestanoj potrazi za mestom, domom gde čoveku ne može ništa loše da se desi. Svaki čovek traži sopstveni mir, sigurnost, toplinu koju je jako teško pronaći. Predstava „Doručak kod Tifanija” nosi poruku da suština življenja nije borba za bogatstvom, luksuzom već je mnogo važnije pronaći svoj mir, a mi ga možemo naći u okruženju ljudi prema kojima osećamo ljubav. Jer ljubav nam donosi mir i sigurnost, slobodu, ostvarenje sopstvene ličnosti.

Izvor: Politika B. G. Trebješanin

PREMINULA ELIZABET TEJLOR

Nebojša Đorđević    Film, Vesti


Holivudska legenda Elizabet Tejlor, jedna od najvećih filmskih zvezda 20. veka, umrla je rano jutros u Los Anđelesu u 79. godini.

Slavna glumica je imala dugu istoriju bolesti, a poslednje dane života provela u bolnici Sedars-Sinaj u Los Anđelesu, gde se lečila od kongestivnog srčanog zastoja. Godine 2009. zamenjen joj je srčani zalizak, a zbog hroničnih bolova više od pet godina provela je u invalidskim kolicima. Tri puta je operisala kuk i dobroćudni tumor na mozgu. Uspela je da se izbori i sa rakom kože i akutnom upalom pluća, alkoholom i zavisnosću od analgetika, ali ju je na kraju izdalo srce.

Elizabet Tejlor se smatra jednom od najvećih glumica svih vremena. Njena lepota, kombinovana s neverovatnom harizmom i glumačkim potencijalom, za mnoge su i danas neprevaziđeni. Ostaće posebno zapamćena po ulogama u klasicima kao što su “Kleopatra”, “Mačka na usijanom limenom krovu” i “Ko se boji Virdžinije Vulf?”. Mnogi će je pamtiti i po čuvenom glamuru i dugogodišnjoj burnoj vezi sa Ričardom Bartonom, jednim od svojih sedam muževa.

Njen privatni život, uspeh na filmu i humnitarni rad u korist obolelih od side su je uvek držali u žiži medija, od njenog prvog pojavljivanja na velikom platnu kao 12-godišnje devojčice. Filmska karijera Elizabet Tejlor bila je na vrhuncu tokom 50-ih i 60-ih godina. Četiri puta za redom, od 1958. do 1961, bila je nominovana za Oskara. Svoju prvu zlatnu statuetu osvojila je u četvrtom pokušaju, 1961. godine, za ulogu u filmu “Baterfild 8″, a drugu šest godina kasnije za “Ko se boji Virdžinije Vulf”, jednom od 12 filmova koje je snimila sa Bartonom. Sa Bartonom se upoznala 1963. na snimanju raskošnog holivudskog spektakla “Kleopatra”. Njihova burna veza, tokom koje su se dva puta venčali i razveli, godinama je punila stupce svetske štampe. Liz se nakon drugog razvoda od Bartona, čiju ljubav po sopstvenom priznanju nikada nije prežalila, udavala još dva puta.

Izvor: RTV Pink

ПОЕТСКИ КОНКУРС “РАДЕ ТОМИЋ,” ДЕСЕТИ ПО РЕДУ

Nebojša Đorđević    Konkursi, Poezija

Књижевни клуб “Бранко Миљковић” из Књажевца расписао је, десети по реду, поетски конкурс за награду “Раде Томић”, која се додељује за најбољи рукопис по оцени стручног жирија.

Друга и трећа, као и награда за оригинални поетски израз, додељују се за циклусе песама (три до пет). Награда се састоји од штампања одабраног рукописа и новчаног износа, по одлуци руководства Клуба.

Рукописе (збирка и циклус песама) треба послати на адресу: Kњижевни клуб “Бранко Миљковић”, поштански фах 58, 19350 Књажевац, под шифром, са њеним разрешењем (биографија, адреса, телефон) у посебној коверти.

Рок за слање радова је15.04.2010. године, а уручење награда биће на поетској вечери, средином маја, 2011. године у Књажевцу.