PREDSTAVA “JEDAN PIKASO” O POLITICI UMETNIKA

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Selma Alispahić i Meto Jovanovski

Ljiljana Todorović režira u Ratnom teatru Sarajevo

SARAJEVO - U sredu uveče na sceni Sarajevskog ratnog teatra je premijera komada “Jedan Pikaso” savremenog američkog pisca Džefrija Hačera u režiji Ljiljane Todorović.

Uz poznatu rediteljku iz Beograda umetničku ekipu čine Meto Jovanovski, proslavljeni glumac iz Skoplja i Selma Alispahić iz Sarajeva.

Radnja komada smeštena je na početak Drugog svetskog rata, odvija se u Parizu i bazira na istorijskim činjenicama. Naime, čuvenog Pabla Pikasa, između ostalog, nacisti privode jer je njegova umetnost ocenjena kao degenerisana. Po rečima rediteljke Ljiljane Todorović komad vivisekcira pitanje kako veliki umetnik biva i ostaje veliki um, a ne bavi se politikom.

“Predstava takođe otvara pitanje odnosa umetnosti i politike, totalitarne vlasti u najširem značenju jer i diktat profita može biti totalitaran, potrebu za nepripadanjem bilo kakvoj ideologiji, upotrebu umetnika…”, veli rediteljka.

Proslavljeni glumac Meto Jovanovski napominje da je sam Pikaso, kada su ga pitali za čuvenu „Gerniku” rekao da ne slika sliku da bi napadala nemce niti bira zemlje i ideologije.

“Kazao je kako su mu dolazili i ovi i oni da slika za njih, ali on nije hteo da svoj potpis stavalja na lošu umetnost. Danas su sva ta pitanja koja predstava otvara tako aktuelna; pogledajte taj kič koji dominira našim prostorima, pa i životima. A iza toga ostaje očaj i praznina, a kad je duša prazna muka je na pomolu”.

Izvor: Blic Online T. Nj.

JUBILEJI SERGRJA SKRIPKE NA KONCERTU U SAVA CENTRU

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

BEOGRAD - Ruski dirigent Sergej Skripka, vođa Ruskog državnog simfonijskog orkestra “Mosfilm”, nastupiće večeras u Centru Sava sa slovenačkim mecosopranom Mancom Izmajlovom i violinistom Benjaminom Izmajlovim.
Skripka je na čelu Ruskog državnog orkestra

Opus Sergeja Skripke sadrži stotine poznatih filmskih melodija, a slavni maestro sa “muzičkim” prezimenom (skripka znači violina) nedavno je proslavio dvostruki jubilej - 65. rođendan i 85 godina rada Orkestra “Mosfilm”, koji je tim povodom izdao CD sa izborom najlepših numera koje je izvodio.

Kako ste stigli u Orkestar “Mosfilm”?

- Uveren sam da čoveka vodi sudbina i da je dužan da bude spreman na sve njene krivine i odstupanja. Kada sam završavao studije na Moskovskom konzervatorijumu, profesor Leo Moricevič Ginzburg preporučio je studentima da se upoznaju sa Orkestrom “Mosfilm”. Mnogi se nisu odazvali, za njih je to bila „niža” kultura. Uprkos svemu sam kao dobrovoljac otišao u studio „Melodija”. Slučajno smo nabasali na snimanje muzike za film „Sudbina” Evgenija Metvejeva. Krv mi je uzavrela. Osetio sam da sam našao svoje mesto, bio sam potpuno obuzet tim orkestrom!

Koji posao vam je najteže pao, šta je bilo vatreno krštenje?

- Treći film - „Moja ljubazna i nežna zver”. Započeo ga je drugi dirigent. Slušao sam poznati valcer u izvođenju Eugenija Doge i moja prva misao bila je: „Ruke i noge počupati i baciti u smeće”. Režiser Emil Lotjan je izgleda bio istog mišljenja i zato je zamenio dirigenta. Ipak sam dosta pretrpeo, Lotjan se emocionalno do bezumlja stuštio na orkestar: “Svirate kao u seoskom klubu! Niste nizašta!” Neobičnim pritiskom je u nama uzburkao takve emocije koje i danas žive u tom valceru.

Da li uvek prepoznate svoj snimak?

- Svakako. Postoje, takođe, primeri kada se niko drugi više nije usudio da snimi istu melodiju posle nas.

Izvor: Blic Online A. K.

ITALIJANSKI PESNICI - Nebojša Đorđević

Ana Čizmar    Poezija


ITALIJANSKI PESNICI

Kušaće reku,
sunčeve spore,
penu u letu -
ipak, neko će
cvet izabrati -
već sećanje
na poljupce -
osim pletenica
jedino breme
devojčica,
to milo prepuštanje -
dečaci bacaju
crvene novčiće -
u vazduhu
još uvek lebde
prodavačice georgina.

 

ITALIAN POETS
Tempting the river,
spores of the Sun,
the airborne foam -
still, someone
will pick the flower -
memory
of the kisses -
except for the braids
the only burden
of the girls,
sweetness of letting go -
boys throwing
the red coins -
dahlia girls
still hovering
in the air.