U LAJPCIGU 40 NAŠIH PISACA

Nebojša Đorđević    Knjige, Vesti

Poslednje pripreme na srpskom štandu foto: fonet

Srbija na Sajmu knjiga u Nemačkoj

Štand Srbije kao „zemlje u fokusu” na Sajmu knjiga u Lajpcigu biće otvoren danas u podne i toj svečanosti će prisustvovati ministar kulture‚ informisanja i informacionog društva Predrag Marković i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Kako je najavljeno, srpski nastup će imati najveći program sa Balkana u istoriji sajma u Lajpcigu.

Na sajmu koji je zvanično otvoren sinoć i traje do 20. marta učestvovaće više od 40 srpskih pisaca koji će imati priliku da razgovaraju sa nemačkom publikom i gostima iz inostranstva na našem štandu, da učestvuju na tribinama koje organizuje sajam i na književnim večerima koje se organizuju širom grada u okviru književnog festivala „Lajpcig čita”.

To je najveći književni festival na svetu jer se organizuje oko 2.000 programa na 300 lokacija, a ovo je prvi put da se srpska književnost predstavlja tako brojnom i kvalitetnom ekipom autora.

Sajam u Lajpcigu ima festivalski karakter i zato je i srpski nastup koncipiran da pisci budu „u fokusu”, ali da bi se valjano predstavila savremena srpska književnost obezbeđeni su „oslonci” preko dve značajne bibliografije (naslovi prevedenih srpskih knjiga na nemački za proteklih 20 godina i spisak nemačkih knjiga koje se odnose na sve što je vezano za Srbiju i srpsku kulturu).

Takođe, priređeno je nekoliko antologija na nemačkom jeziku (drama, priča, poezije) koje nude pregled najboljeg što je u poslednje vreme napisano na srpskom jeziku.

Na srpskom štandu će se naći i 30 novih dela srpskih pisaca koje su odabrali nemački izdavači i preveli na nemački jezik. Centralni nastup Srbije izvan sajamskih prostorija biće u kultnom pozorištu Skala 17. marta u kome će od 17 do 20 sati gostovati urbani književni festival „Krokodil” sa gostima koji su međunarodno poznati (Vladimir Pištalo, Biljana Srbljanović, Bora Ćosić…).

Izvor: Blic Online

NOVI TEATAR “ASKA NIJE OVCA”

Aleksandra Radovanović    Pozorište, Vesti

Scena iz predstave “Šrek”

BEOGRAD - Beograd ovog proleća dobija novo dečije pozorište “Aska nije ovca” koje će svoj repertoar izvoditi na velikoj sceni bioskopa Šumadija na Banovom brdu.

U saopštenju se navodi da decu ne očekuju samo prestave, već i organizovani “roditeljski vikendi”, karaoke i razni drugi vidovi zabave.

Prvi veći uspeh ovog pozorišta, koje je do sada bilo usmereno na zakup scene, dešava se decembra 2009. kada je predstava “Šrek” odigrana na potpuno nesvakidašnji način - na klizalištu Ade Ciganlije, gde je standardnu ekipu glumaca podržalo dvadeset mladih umetnika sinhronog klizanja kluba Mladost.

Ove zime je “Aska nije ovca” osam puta nastupala u Sava Centru, od toga čak dva puta na velikoj sceni uz prepuno gledalište.

Izvor: Blic Online FoNet

OBREN RISTIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Obren Ristić, dobitnik prestižnih književnih nagrada  za  prošlu godinu, “Milan Rakić” i Zmaj Ognjeni Vuk rođen je na današnji dan 1960, godine u Tijovcu. Redakcija www.kul-tim.net na ovaj način koristi priliku da mu čestita  rođendan!

ŽIZNI TOLIKE MINUŠE A PESMA TEK IZUSTILA…

Žizni tolike minuše a pesma tek izustila
Dan ovaj što zamandalio se kao carske dveri
A bilo je noći kojih bi se strašile i zveri
Oštreći zube u magli namah što se gustila

Sa ovo malo ljubavi i pesma bi nas odala
Govore u horu slikari lekari učitelji đaci
Dostojni i nedostojni cirkuski pajaci
A istina časna sebe je najbolje spoznala

Izmišljeno je sve što uživanju služi
Mi kukavci nismo ovde stigli nepozvani
Po savesti istorije davno su nam odbrojani

Dani i samo prkos oko glave postojano kruži
A senke umilne posrću kao iz špalira
Čitav vek: dani i noći predugih lektira

 

ČITAV VEK: DANI I NOĆI PREDUGIH LEKTIRA…

Čitav vek: dani i noći predugih lektira
Sklopili su knjigu našu kao morski vali
Vazda o nama zbore sati koje smo prespavali
A još pevamo jasno kao iz psaltira

Ovek su nas takle godine mrkline
Posle mnogih zala dani nedovoljstva
U prisoju slovo zapisuje čojstva
Predaka i potomaka oko zavetine

Gori se primičem s pticama u jatu
Dalekim potomcima nosim poslanicu
Dok u hladu hrasta zavičaj moj sni i tu

Priči toj davnoj dopisujem stranicu
Na mnogaja ljeta stada bez pastira
Ni kao vreme između dva cveta leptira

 

SKULPTURE VESNE RISTOVSKI

Nebojša Đorđević    Vesti

Vesna Ristovski, “Kraljica”, Bol na Braču

Vesna Ristovski, koja je deceniju živela i radila u Bolu na Braču, gde je pre pet godina oformila likovnu koloniju zahvaljujući kojoj je ovaj predivni grad dobio čak 24 skulpture u čuvenom mermeru, koja sada živi na relaciji Bol-Beograd, večeras (19) u Galeriji ULUS otvara svoju petnaestu samostalnu izložbu.

Izložba nosi naziv “Prostori”, a predstavlja vajarkine skulpture nastale u Bolu u poslednje četiri godine.
- Moje skulpture su introspektivne priče - kaže umetnica - iz vremena kada je za mene ostrvo Brač bio sav svet, a život u njemu kao život u katamaranu. Izrađene su u gvožđu i staklu oplemenjenom svetlosnim efektima koje je realizovao arhitekta Gro Fistonić.

Biće ih izloženo šest, galerijskih dimenzija, a njihovi nazivi “Zemlja”, “More plavo duboko”, “Mala soba za snove”, “Katamaran”, “Brod ljubavi” i “Talasi” unapred pobuđuju setu.

Skulpturu “Kraljica” u bračkom kamenu, visoku 2,40 metara, čiji je glavni kamenoklesar Dražen Matijašić, Vesna Ristovski je prošle godine poklonila Bolu. Pošto ne može biti izložena, uz dozvolu umetnice reprodukujemo je za naše čitaoce.

Izvor: Blic Online M. M.

FILM “LJUBAV I DRUGI STIMULANSI” STIŽE U BIOSKOPE

Ana Čizmar    Film, Vesti

BEOGRAD - Komedija “Ljubav i drugi stimulansi” (Love and Other Drugs) reditelja Edvarda Zvika (Ednjard Znjick) od sutra je na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.

“Ljubav i drugi stimulansi” je romantična i komična priča o muškarcu i ženi, čiji se odnos iz neobaveznih susreta pretvara u ljubav.

En Hatavej i Džejk Džilenhal, prvi put zajedno u filmu nakon “Planine Broukbek”, igraju Megi i Džejmija, koji se upoznaju slučajno prilikom jednog Džejmijevog poslovnog puta.

Prema sinopsisu, Džejmi je propali student medicine koji svoj šarm koristi za zavođenje, ali i za napredovanje u surovom svetu famaceutske prodaje.

Tokom jednog poslovnog putovanja upoznaje Megi, privlačnu devojku slobodnog duha, koja ne želi da se vezuje za bilo koga. Njihov odnos započinje neobaveznim susretima, prilikom kojih Džejmi otkriva prednosti vijagre.

Film “Ljubav i drugi stimulansi” snimljen je prema bestseleru “Tvrda prodaja - evolucija prodavca vijagre” Džejmija Ridlija, koji je godinama radio u marketingu farmaceutskih kompanija i kao prodavac vijagre.

Hatavej je za ulogu u ovom filmu nagrađena priznanjem za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu na prošlogodišnjoj dodeli “Satelit” nagrada.

“Ljubav i drugi stimulansi” biće na repertoaru beogradskih bioskopa “Kolosej” i “Roda”, kao i bioskopa “Arena Cinepledž” u Novom Sadu.

Izvor: Glas javnosti/Tanjug