DRAMA GORANA PETROVIĆA PREMIJERNO U ATELJEU 212

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Predstava “Matica”, po tekstu Gorana Petrovića u režiji Rahima Burhana, biće premijerno izvedena 12. marta u Ateljeu 212, na sceni Teatra u podrumu.

Ugledni književnik Petrović napisao je ovaj komad, po sopstvenoj priči, specijalno za Atelje u okviru sezone koju je taj teatar nazvao “N-eks-t ju”.

Glavni lik je zastavnik prve klase JNA u penziji koji odlučuje da ostane u podrumu svoje zgrade, prepunom odloženih stvari koje su obeležile njegovu prošlost.

U rad na predstavi uključeno je još jedno veliko ime eks-ju prostora, jer muziku za “Maticu” komponuje proslavljeni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski.

Zastavnika Andriju Gavrovića igra Petar Kralj, a partneri su mu Svetlana Bojković, Gorica Popović, Saša Torlaković, Nenad Ćirić, Dragana Đukić i, u alternaciji Uroš Rakić i Miloš Klanšček.

Komad preispituje pitanja morala i vrednosnog sistema, odnosno ljudsku (ne)okrenutost ka tome.

Zastavnik Gavrović se u današnjem trenutku uopšte ne snalazi niti želi da se prilagodi stanju u kojem sve propada.

Podrum ispunjen prepoznatljivim predmetima budi u njemu nostalgiju za vremenom u kome je živeo, koje je voleo, u kome mu nije bilo “tesno”, u kome je ostavio svoje najbolje godine, snagu i emocije.

U tom prostoru on postaje živi eksponat jednog zaboravljenog vremena i jedne zaboravljene zemlje, navodi se u najavi nove predstave Ateljea.

Reditelj Burhan je osnivač čuvenog Teatra Roma “Pralipe” iz Skoplja, koji je evropsku i svetsku slavu postigao specifičnim načinom rada i pristupom pozorišnoj igri. Poslednjih dvadeset godina živi i radi u Nemačkoj.

Izvor: Blic Online/Tajug Foto: S. Đalić

IZLOŽENA NAJSKUPLJA SLIKA NA SVETU

Aleksandra Radovanović    Slikarstvo, Vesti

LONDON - Najskuplja slika koja je ikada prodata na jednoj aukciji u svetu izložena je u Velikoj Britaniji - “Akt, zeleno lišće i bista” Pabla Pikasa, javlja Bi-bi-si.

Reč je o slici nastaloj 1932. godine, a za koju je pozirala Mari-Terez Valter, tadašnja ljubavnica slavnog španskog majstra.

Slika, prodata prošle godine na aukciji u Njujorku za rekordnih 106,5 miliona dolara, izložena je u londonskoj Tejt Modern galeriji.

“Oduševljen sam što, zahvaljujući velikodušnosti njenog vlasnika, po prvi put predstavljamo ovu sliku britanskoj javnosti”, kazao je direktor muzeja Nikolas Serota, dodajući da je čuveno platno, naslikano početkom 1932. godine u Normandiji, jedno od najznačajnijih Pikasovih dela nastalih u međuratnom periodu.

Sliku je muzeju pozajmio njen sadašnji vlasnik koji je želeo da ostane anoniman.

Mari-Tereza Valter je imala svega 17 godina kada je upoznala Pikasa. Bila je jedna od njegovih najvećih muza, a umrla je 1977, četiri godine nakon slavnog umetnika.

Bi-bi-si podseća da će u Tejt Britejn galeriji iduće godine biti priređena velika Pikasova izložba.

Izvor:Glas javnosti/Tanjug

ISTORIJA SRBA NA KAMENIM BELEZIMA U ALBANIJI

Ana Čizmar    Kultura, Vesti

Ekipa užičkog Narodnog muzeja koju predvodi Bosa Rosić, etnolog, radi projekat “Srpska groblja i nadgrobni belezi” u susednim zemljama

UŽICE - U okviru projekta Srpske akademije nauka i umetnosti “Položaj srpske nacionalne manjine u susednim zemljama” ekipa užičkog Narodnog muzeja koju predvodi Bosa Rosić, etnolog, radi projekat “Srpska groblja i nadgrobni belezi” u susednim zemljama, prenosi RTS.

Od predviđenih istraživanja u Mađarskoj, Rumuniji, Albaniji i Italiji, u celosti je završeno samo u Rumuniji, dok je letošnje predistraživanje u Albaniji, prvo takve vrste u toj zemlji, pokazalo da se u projekat moraju uključiti stručnjaci iz različitih oblasti - i zbog srpske istorije i zbog sunarodnika koji žive u Albaniji.

Smisao projekta užičkog Narodnog muzeja je čitanje srpske istorije sa kamenih belega, kakvih je u Albaniji vrlo malo zbog odluka nekadašnje vlasti da se poruše svi verski objekti.

Autorka projekta Bosa Rosić kaže da nadgrobnih spomenika ima, ali:

“Nažalost, kada je ukinuta ćirilica i kad su ukinute naše srpske škole u Albaniji, svi su morali da pređu na albanski jezik i pismo i na tim spomenicima koji su podizani kasnije samo je latinica. Umesto IĆ stoji Lj, a našli smo jedan spomenik pored jedne crkve koji je ispisan čistom ćirilicom, što znači da je tu bio srpski živalj.”

U nedostatku naučne građe, istraživačima užičkog muzeja su od neprocenjive koristi kontakti s članovima skadarskog Udruženja srpsko-crnogorske manjine “Morača - Rozafa” koji, ohrabreni ovim prvim istraživanjima, zajedno podstiču i albanska i srpska nadležna ministarstva na sveobuhvatniji pristup stručnjaka različitih oblasti u ispisivanju srpske istorije na albanskom tlu.

Pavle Brajović (alb. Pavel Jakoja), predsednik Udruženja “Morača-Rozafa” kaže da ima naznaka dobre saradnje između naučnih institucija, kao što su univerziteti u Beogradu, Skadru i Tirani:

“I politika se primakla Srbije i Albanije, što nama prija, to je izuzetno dobro za naše oživljavanje.”

Do nastavka multidisciplinarnog istraživanja, za koje treba prikupiti potrebna sredstva, Udruženje je - uz pomoć užičkih prijatelja, srpskog ministarstva za dijasporu i ministarstava kulture i prosvete - došlo i do udžbenika za organizovanje kurseva srpskog jezika i vraćanja ćirilice ne samo u skadarsku regiju, gde je najviše Srba, već i u oblastima na jugu Albanije, u Tirani i Draču.

Izvor: Glas javnosti

“LISABONSKA PRIČA” NA SCENI

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Fado balet u UK “Vuk Karadžić”

Fado balet “Lisabonska priča” Maje Volk i Aleksandra Ilića biće izveden 14. marta u 20 sati na sceni UK “Vuk Karadžić”.

U koreografiji Aleksandra Saše Ilića i izvođenju i solista baleta Narodnog pozorišta, “Lisabonska priča” je energična predstava koja oslikava svakog od izvođača, a posvećena je glumici Mirjani Kodžić.

Izvodi se na odabrane numere Beogradskih fadista predvođenih Majom Volk, prvog fado ansambla na Balkanu, uz posebno napisanu naraciju koja prati pokret.

Izvor: Blic Online A.K.

SVETLANA BOJKOVIĆ REŽIRA U DEČJEM POZORIŠTU

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

Na Velikoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd, u četvrtak, 10. marta, u 19.30 časova, premijerno će biti izvedena predstava „Kakav kupleraj”, po tekstu Ežena Joneska i u režiji Svetlane Bojković i Milice Kralj.

Predstava „Kakav kupleraj!” kroz jedan komični otklon govori o preispitivanju
života pojedinca u društvu nalik našem, društvu u kome se smenjuju revolucije, a suštinski se ne menja ništa.

Uloge tumače: Miloš Milić, Nevena Nedić, Đorđe Dragićević, Teodora Ristić, Mina Manojlović i Anđela Krvavac.

Očima glavnog junaka u ovoj predstavi gledamo svet i ljude kao kroz iskrivljeno ogledalo. Taj svet i ti ljudi su otkačeni, šašavi, duhoviti, ali su i uklopljeni u klasične teme teatra apsurda - usamljenost, nemogućnost komunikacije…

Joneskov komad je prevela Tatjana Šotra, kompozitor songova je Marija Simonović, kostimograf, Ivana Murišić, koreograf Vera Obradović, a maske je izradila Lidija Trišović Milinković.

Pozorišnom pedstavom “Kakav kupleraj” započinje nova sezona igranja na sceni za mlade Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Izvor: Blic Online M.M.